Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DVD-5000 DVD-Player

nissio100

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie kompletnie wszystko na jego temat !11Wiec jezeli mozna prosic to bede wdzieczny.Nadaje sie na nastepce DVD 1930?Mysle ze 5000 to starszy model jak sie spisuje w stereo?Jest lepszy od Denona DCD 1550AR?

https://www.audiostereo.pl/topic/63980-denon-dvd-5000-dvd-player/

nic nie warty, podobnie jak model denon DVD A-1 beznadziejny dźwięk po analogu i bardzo kiepski transport po cyfrze, no i nie czyta nawet cd-rw.

Jeśli chodzi o obraz (bo to raczej jest istotne w dvd) to kto kupuje dzisiaj DVD bez wyjścia HDMI i na jakiś archaicznych przetwornikach video? Przecież ten model ma 11 lat. Pierwszy lepszy Sony BDP-S370 za 450zł zabije jakością obrazu na płytach DVD ten zabytek, nie oszukujmy się.

No i świetnie widać, że żaden z wyżej wymienionych Panów nie miał nigdy do czynienia z tym sprzętem i powielają różne dziwne opinie :-) Może obraz traci na ostrości w stosunku do tanich odtwarzaczy bluray ale o takich kolorach jakie wyświetla to te Soniaki mogą tylko pomarzyć. U mnie z odległości 3 metrów na tv 42" nie widać różnicy w ostrości, natomiast jest ogromna jeśli chodzi o oddanie barw. Posiadam niższy model Denon DVD 3800 i podczas konfrontacji z kumpla DCD 1500 wypadł lepiej! Radzę posłuchać z dobrym CD i przekonać się samemu. Ja zaryzykowałem i nie żałuję. Na potwierdzenie mogę tylko dodać, że taką sama opinię wyraził zagorzały fanatyk Denona DCD 1500, który słucha tylko stereo.

jasne, najłatwiej komuś przypisać, że powiela opinie...

Prawda jest taka, że to kiszka i sam nie miałeś najprawdopodobniej do czynienia z dobrym CD.

Stare denony dvd brzmią elektronicznie, płasko i ogólnie do du... Miałem to w domu to wiem. Nic nie warty shit. Wygląda fajnie, zwłaszcza gold, ciężkie i solidne wykonanie, ale brzmienie PORAŻKA.

Jako DVD beznadziejna funkcjonalność nowych formatów, brak możliwości zmian regionów. Dziadostwo.

A co do "cudownych kolorów" to śmieszne jest, takie bzdury to można napisać w opisie na allegro przy sprzedaży tego badziewia, ktoś młody i głupi to może łyknie. Fantastów kolekcjonujących ładne klocki trochę jest...

nissio100

jeśli Twoją intencją jest znalezienie ładnego klocka "do kompletu", żeby sobie stał na półce, to go ahead! Ale jeśli szukasz dobrego brzmienia, to mieszkając w pięknym UK zainteresuj się firmą Audio Note... Zwłaszcza to pre denona mógłbyś zmienić na AN i poszukać CD albo DAC AN do kompletu. Będziesz mieć Muzykę i uśmiech na twarzy, dobra rada...

americano, 6 Cze 2010, 17:50

>nic nie warty, podobnie jak model denon DVD A-1 beznadziejny dźwięk po analogu i bardzo kiepski

>transport po cyfrze, no i nie czyta nawet cd-rw.

>Jeśli chodzi o obraz (bo to raczej jest istotne w dvd) to kto kupuje dzisiaj DVD bez wyjścia HDMI i

>na jakiś archaicznych przetwornikach video? Przecież ten model ma 11 lat. Pierwszy lepszy Sony

>BDP-S370 za 450zł zabije jakością obrazu na płytach DVD ten zabytek, nie oszukujmy się.

Człowieku gdzieś to wyczytał??? Tak się składa, że posiałem jakiś czas temu denon dvd 5000 a potem przesiadłem się na dvd a1. Po kilku miesiącach sprzedałem dvd a1 i wróciłem do dvd 5000. Jest to rewelacyjny klocek jako odtwarzacz cd. Nie gram na nim płyt dvd video gdyż posiadam inne odtwarzacze do obsługi tego formatu. Jedyne płyty dvd które na nim puszczam to Depeche Mode LPCM 24/48. Osobiście to nie używałbym go jako transport a bardziej jako przetwornik gdyż ma na pokładzie świetnego dac'a. Czytałem na forach gdzie używano go właśnie w ten sposób z Hi-Endowymi transportami i dawało to rewelacyjne wyniki. Co do jakości obrazu to mogę się zgodzić iż nie jest to na ten czas rewelacja i są od niego lepsze a do tego tańsze urządzenia lecz jako cd zabija nie jeden bardzo drogi odtwarzacz cd. Tak gwoli ścisłości to nie czyta nawet CDR i w sumie to mam to gdzieś gdyż ich nie posiadam. ;)

americano Twoje wpisy są na poziomie podstawówki. Człowieku konkrety... Gdzie go słuchałeś i z jakimi klockami? Z jakimi urządzeniami go porównywałeś? W sumie to w opisie swoim też mogę trzasnąć nie wiadomo co a potem wypisywać bzdury myśląc, że ktoś je będzie wchłaniał... WAKE UP Jaki brak możliwości zmian regionów??? Wystarczy wpisać w google i znajdziesz opis co zrobić aby dvd 5000 był REGION FREE. Ale tak jak już pisałem nie ma sensu kupować go jako odtwarzacza dvd lecz jako cd się sprawdzi.

>americano

Widzisz niby zawsze można lepiej wydać pieniądze ale najpierw trzeba wiedzieć ile autor wątku ma dać za ten odtwarzacz. Ja za swojego Denona DVD 3800 zapłaciłem 400zł i jeśli DCD 1500 dostaje od niego po głowie to w takim razie do 1000zł nic ciekawego z używanych CD pewnie i tak nie kupię. Przychylam się do pytania szweda75 : z jakim sprzętem słuchałeś flagowych odtwarzaczy dvd Denona ?

densen dm10 i kolumny linear acoustics (exclusywny elac) kable vdh the revelation głośnikowe, vdh the second interkonekty, cd sonic frontiers sfcd1, dvd pioneer 717, sony 3000, kilka innych źródeł w tym czasie

chcę jeszcze zwrócić uwagę na źródła NAD, Arcam i Cambridge audio w UK... Mam np. NAD 502 starusieńkiego (150zł) a jak gra dobrze, gdzie tam denon dvd do niego, deklasacja. NAD jest muzykalny, płynny, naturalny, denon to syntetyk (przez te zamulacze dynaudio audience kolega szwed75 nie słyszy tego, czy z jakiegoś innego tajemniczego powodu?).

>americano

Każdy ma też inne preferencje jeśli chodzi o sprzęt. Widzisz ja np. NADA nie mogę w ogóle słuchać bo mi się nie podoba. Miałem też CD Cambridge 640 i dla mnie to dużo niższa klasa niż DVD 3800. Myślę, że nie ma sensu kłócić się nad wyższością jednego nad drugim. Autor wątku musi sam doświadczyć obcowania ze sprzętem tej klasy i później wyciągnąć wnioski.

Americano tylko mi nie pisz, że pioneer dv 717 grał lepiej od denon dvd 5000. Akurat dv 717 oraz 737 posiadałem tak więc coś wiem na ten temat. Nagle znalazło się kilku znawców na temat dvd 5000 a kiedyś na zapytanie o ten odtwarzacz nie było odzewu. Jeden z kolegów porównuje dvd 3910 do wyżej wymienionego denona... człowieku to nie ta liga jeśli chodzi o dźwięk z cd. Americano posiadałem odtwarzacz Nad 541i i to dopiero jest zamulacz a Ty obrażasz moje dynki. :) Nie ma co sie spierać gdyż są gusta i guściki.

Panowie, sadzenie na podstawie jednego produktu jak gra produkt wyzej lub nizej nie ma sensu. Maja one najczesniej zupelnie inne rozwiazania ukladowe i to, ze model jakis jest wyzej w katalogu wcale nie oznacza, ze bedzie grac lepiej. Zyjemy w czasach mass marketu i jakiegoś zidiocenia na punkcie rzeczy zupełnie wtórnych - wagi, zapatrzenia w elementy ulozne w rownych rządkach, grube płyty czołowe i kabli sieciowe o rownowartosci zrodla i pozycję w urządzenia w katalogu produenta. Jakby to mialo decydujacy wplyw na brzmienie a nie sam projekt i uklad elektroniczny urzadzenia.

Wiec wypowiadajmy się rzeczowo - co z czym porównywaliśmy w tym samym czasie na tym samym torze. Naczytanie sie opinii na sieci i recenzji nie jest rownoznaczne z wlasnym zdaniem i odsluchem, o czym niektorzy permanentnie zapominaja ferujac jedynie słuszne wyroki na podstawie ceny urządzenia i jego wieku. Wiecej rzeczowosci, mniej wymadrzania sie i bezsensownego belkotu, szczegolnie w przypadku klockow jak w temacie, ktorych pewnie w Polsce jest moze w sumie z kilka sztuk a na forum pewnie z 1-2.

>barni

Całkowicie się z tobą zgadzam. Często jak jest poruszany temat starszych flagowych klocków to nagle znajduje się rzesza osób, które je posiadały. Ciekawe ilu naszych rodaków mogło sobie pozwolić na taki sprzęt. Założę się, że dystrybutorzy ściągnęli do Polski najwyżej 5 egz (w najlepszym wypadku) a

towar z drugiej reki jest ledwo osiągalny nawet z importu i trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia aby kupić działający odtwarzacz.

szwed75, nie musisz miec pytan... mozesz przeplacac ile chcesz za logo "wielkiego" producenta. ja zdania nie zmienie - wszelkie systemy laczone kina domowego do szajs, nigdy wiecej amplitunera i nigdy wiecej znanych marek "marketowych".

stempel, 8 Cze 2010, 09:15

>>barni

>Całkowicie się z tobą zgadzam. Często jak jest poruszany temat starszych flagowych klocków to nagle

>znajduje się rzesza osób, które je posiadały. Ciekawe ilu naszych rodaków mogło sobie pozwolić na

>taki sprzęt. Założę się, że dystrybutorzy ściągnęli do Polski najwyżej 5 egz (w najlepszym wypadku)

>a

>towar z drugiej reki jest ledwo osiągalny nawet z importu i trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia aby

>kupić działający odtwarzacz.

Pierwszego Denona dvd 5000 zakupiłem w UK a drugiego ściągałem z ebay.de i oba w idealnym stanie technicznym i wizualnym. W historii allegro były chyba tylko dwa egzemplarze w tym jeden mój. ;) W 99r kosztował jedyne 11700zł. Przewinęło się przez moje ręce i uszy trochę klocków ale ekspertem nie jestem i nie neguję, że są o wiele lepsze odtwarzacze. Stwierdzam jednak iż dvd 5000 jest rewelacyjny za te pieniądze i prawdopodobnie wymienię jedynie wzmacniacz. No chyba, że trafi się jakaś okazja a zdradzę, że interesuje mnie Musical Fidelity KW250s i mocno się nad nim zastanawiam. ;) Darek rozumiem, że masz uprzedzenia do masówki bo pewnie też bym je miał ale denon denonowi czy yamaha yamaszce itd nie jest równe.

Darekdz warto czytać między wierszami. ;) 12000 kosztował 10 lat temu a testujący w audio podsumowali iż "dźwięk jest godny najlepszych odtwarzaczy CD". W tym przypadku nawet nie sugeruję się testem ale tym co słyszę. Przykładowo denon dvd 5000 ma wyjście słuchawkowe i to naprawdę dobrej jakości gdyż słuchanie na nim akg k701 nie jest męczące. Będzie trochę czasu to może trzasnę skan. ;)

>tylko po co placic po 12tys za odtwarzacz skoro CD za 2 tys gra lepiej w stereo a obraz to i tak

>kwestia czasu... tak bylo z moim 3910 a pozniej 3800BD...

Po to bo zawsze jest spora ludzi ktorzy lubia miec w domu to co najnowsze. Maja luksusowe domy, samochody, jachty wiec sprzet jest niejako wyposazeniem ich domow. Nie maja aspiracji audiofilskich, po prostu otaczaja sie rzeczami luksusowymi bo ich na nie stac. Po prostu.

Podobnie jak niektorych kreca samochody sportowe, choc nigdy nie beda kierowcami sportowymi anie nie wykorzystaja nawet 50% ich mozliwosci. kazdy ma jakiegos "pierdolca" w zyciu, nie zabraniajmy innym miec innych od naszych. Chyba zreszta lepsze jak czlowiek topi kase w dobrach go otaczajacych a nie w kasynie, czy w wodce.

>darekdz

Jeśli twoje spostrzeżenia opierają się o modele dvd 3910 i 3800BD to faktycznie mają one słaby dźwięk w stereo. Ale DVD 5000 i poniekąd 3800, który posiadam to zupełnie inna bajka i posiadane przez ciebie klocki nie mają do nich w ogóle startu przy odtwarzaniu CD. Panowie naprawdę jeśli będziecie mieli kiedyś okazję to posłuchajcie tych modeli. Ja mam możliwość odsłuchu jednocześnie DVD 3800 i DCD 1500 i naprawdę ten drugi jest gorszy. Co do ceny to tak jak już wcześniej pisałem dziś można dostać je za naprawdę ułamek kwoty, którą kiedyś kosztowały i wtedy okazują się dobrą alternatywą dla średniej klasy CD.

Ten wątek trochę nie ma sensu.

Rozumiem ,że opisywany model ma już ileś lat. Czy nie przypadkiem prawie 10?

Mam szansę na trafienie modelu z mało zużytym napędem, mogę też trafić na zajechany. Po 10 latach elektrolity zapewne będą się nadawały do wymiany. Czy to wszystko nie powoduje, że zakup ogólnie jest niepewny?

Czy nie jest lepszym zakupem obecny model CD danego producenta w odpowiadającym potrzebom przedziale cenowym? Rozwiązania techniczne Cd nie stoją przecież w miejscu.

Jacekwacek, 9 Cze 2010, 21:11

>Ten wątek trochę nie ma sensu.

>Rozumiem ,że opisywany model ma już ileś lat. Czy nie przypadkiem prawie 10?

>Mam szansę na trafienie modelu z mało zużytym napędem, mogę też trafić na zajechany. Po 10 latach

>elektrolity zapewne będą się nadawały do wymiany. Czy to wszystko nie powoduje, że zakup ogólnie

>jest niepewny?

>Czy nie jest lepszym zakupem obecny model CD danego producenta w odpowiadającym potrzebom przedziale

>cenowym? Rozwiązania techniczne Cd nie stoją przecież w miejscu.

Pewnie, że możesz tak zrobić i zakupić obecny model cd. Myślę też, że możesz być nawet zadowolony. W końcu dla kogoś muszą być produkowane nowe klocki. A tak do rzeczy to tego 10cio latka można kupić w idealnym stanie za około 1500zł a są klocki kilkukrotnie droższe z tego rocznika i znajdują nabywców. Cóż dla każdego coś innego.

zgadzam sie, ze sa to klocki dla ludzi otaczajacych sie luksusem ale to o czym piszecie to jak kupowanie mocno przechodzonego "luksusu" na czterech kolach z niemieckiego szrotu.

zostawmy rzeczy luksusowe dla tych co ich na nie stac i nie patrza "czy warto"...

od CD sa CD a do DVD i BD sa odtwarzacze dedykowane... kombajny sa dobre na pole...

Czytam te "spory" i nijak nie mogę zrozumieć, dlaczego większośc z Was nie zauważa w którą stronę

"idą źródła" ! Jakikolwiek nośnik i związany z nim player, to już anachronizm. Świat zmierza w kierunku MEDIA-SERWERÓW, które śmiało w naszych realiach można zastąpić odpowiednim kompem i chulaj dusza. Cyfrowe, dobre źródło nie jest już problemem - należy więc skoncentrować się jedynie na

"dobrym przetwornikiem D/A" - te w topowych ampli powinny dać radę, a w razie czego są dedykowane

urządzenia. Dalsze bloki to jest rzecz najważniejsza, gdyż odpowiedni amp i zgrane z nim głośniki

zawsze będą wymagającym ogniwem (oprócz pomieszczenia, które gra tak samo ważną rolę)

tak, pod warunkiem, ze uzytkownik chce miec wszystko na dysku w postaci cyfrowej.

jakos nie widze mozliwosci oddania LP w zamian za MEDIA SERWER ale widac zwyczajnie nie dla mnie sa te rozwiazania.

dobry przetwornik mozna kupic za ok 1500 zl bez koniecznosci wydawania majatku na "topowy ampli"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.