Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam że ćwierć wieku dla głośników i zwrotki bywa degradujące...

Stareńke 2c też nie mają polotu do 2Ce..

Nowsze V mają z tego co czytałem lepsze również okablowanie wewnątrz

Kopułka to 50% brzmienia kolumn

Ja w swoich jedynkach wymienilem okablowanie na pozadne i zmiana w brzmieniu byla bardzo duza wręcz bym powiedział ze klasa jedna w gore teraz sie zastanawiam nad wymiana wysokotonowki na taka jak w 1c bądź lepsza i przy okazji wymienic skarpete i ofornirowac :)

Porzuciłem ten projekt, o ile pamiętam to było właśnie 1C. Zmieniłem chyba tylko kable na SC.

U mojego kolegi w 1B były gorsze elementy w zwrotce, ale też i głośnik wysokotonowy słabszy i całość mijała się w 1B z celem

w moich siedzi SEAS H297, wartosci elementow zwrotnicy takie same jak podales w tamtym watku.

zdjecie zwrotnicy w moich jedynkach:

oczywiscie wysokotonowy to H297 a midbas to Vifa P 21 WO-10

post-24674-0-30384000-1426928796_thumb.jpg

Ale to nie jest ta sama zwrotka. Przyjrzyj się.

W 1B był tekstylny Audax jeśli dobrze pamiętam

Z tego co czytałem na stronie Ryśka, to każda wersja kolumn, pomimo oznaczeń modelowych typu 1c 2Ci czy 3A przechodziła drobne modernizacje, bez zmian w samej nazwie.

Np 2Ce bez podpisu Ryśka wychodziły w 3 różnych odsłonach, oczywiście ostatniej najbliżej do 2Ce Signature a pierwszej do 2Ci.

Tak różnią się, to zauważyłem ale jakość elementów ta sama . U mnie jest seas więc może musi trochę się różnić bo zwtrotnica kroi częstotliwość w innej częstotliwości dla danego wysokotonowca. Suma summarum zwrotka 1c nie różni się jakością elemetow tylko glosnikiem

Między WIMA MKS a WIMA MKP jest nieco rożnicy w brzmieniu.

Wnioskując po zdjęciach widać że w miejscu gdzie na jednej zwrotce są małe MKS w drugiej zwrotce są duże MKP.

Te brzmią zdecydowanie lepiej od MKS acz dalej przeciętnie...

Może trzeba jeszcze raz podejść do tematu i zastąpić Wimy równoległe w filtrze na wysokotonówki np czerwonym Jantzenem :)

Panowie, dlaczego tak skromnie, nie lepiej od razu pomarzyć o Model Seven MKII:)

Jak kupowałem swoje 2CE to także chciałem posłuchać 3A, ale nie miałem takiej okazji. Wiedzę na temat brzmienia 3A posiadam tylko z prasy. Biorąc pod uwagę fakt, że opisy prasy branżowej na temat jedynek i dwójek są spójne z tym, co później słyszałem, to wydaje mi się, że trójki mogą brzmieć właśnie tak jak opisują je recenzenci. Ale wiadomo, że odsłuchu nic nie zastąpi:)

Rambo, chcesz tylko posłuchać trójek czy myślisz o wymianie?

Posłuchanie trójek w tym kraju może być sporym wyzwaniem. Sam przymierzałem się do ich zakupu, ale niestety nie udało mi się zlokalizować żadnych egzemplarzy tego modelu. Ponoć jedną parę miał polski dystrybutor. Z relacji osobnika od którego kupiłem swoje 2CESig2, a który porównywał te dwa modele bezpośrednio przed zakupem, wynikało, że 3A Sig grają bardzo podobnie do 2CESig2. Dysponują podobno nieco lepiej kontrolowanym i odrobinę niżej schodzącym basem oraz nieco lepszą sceną. Różnice te nie są jednak na takim poziomie, żeby w jakiś sposób usprawiedliwiały cenę wyższego modelu. No cóż, jeśli komuś z Was uda przetestować trójki - piszcie.

Znowu hamerykanie na forach audio za oceanem piszą że, grają lepiej wyraźnie od modelu dwa, ceny używek na poziomie od 2,5 do 3,5 tysięcy dolarów o czymś też świadczą.

Tam siedzą jeszcze lepsze głośniki niż w modelu dwa (chyba od modelu 5a)

Trzeba by może zapytać w audiofast czy sprzedawali jakieś 3A sign w Polsce.

Masz chyba racje, tez Rysiek tak podaje właśnie, choć kolumny różnią się jednak skutecznością i impedancją, wiec jakieś większe zmiany muszą być jednak zaszyte.

Na obrazkach głośnik sredniotonowy w 3Asign jest inny niż w 2Ce Sign II...

Obrazki pewnie pokazują 2CE Sig - tam jest inszy średniotonowy. Ostatnia wersja 2CE ma przejęty tweeter i midrange z 5A tak samo jak 3A Sig. 3ASig maja inny bas i chyba inną membranę, do tego są sporo cięższe - więc pewnie będą miały mniej rezonansów, większy "kontrast", przestrzeń i pewnie sporo lepszy bas. Tak bym to widział ;) Zmiany w 2CE świadczą IMO o nadchodących zmianach w wyższej serii - Rysiek albo szykuje nową wersję 3A, albo zupełnie zrezygnuje z tego modelu - sytuacja, gdzie 3 modele mają te same wysoko i średniotonowe głośniki jest na pewno sytuacją przejściową. Jak wiadomo Rysiek działa powoli, ale konsekwentnie, więc taka zmiana może zająć mu z 10 lat ;)

Edytowane przez muchatek

Jaka wysokotonówka siedzi w 1C/1Ci?

A może zamiast zastanawiać się nad wymianą gwizdka warto na początek spróbować wymienić ferrofluid? Jeśli kolumny mają już ponad dekadę zabieg ten pomoże im złapać drugi oddech i to bez przesadnego kombinowania. Poniżej reanimacja leciwych dwójek:

http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=535205

pzdr,

E.

Byłem dzisiaj oglądać i słuchać tego Krella KSA 100, robi wrażenie, ale niestety jest za duży jak dla mnie, nie będę miał miejsca żeby go postawić. Ale podczas odsłuchów otrzymałem propozycję na przedwzmacniacz Nakamichi CA-5 + wzmacniacz PA-7, próbował ktoś tego zestawu i może się podzielić wrażeniami?

• 3 tygodnie później...

Krell od wczoraj u mnie, na razie na testach, posłuchałem tylko 3 godziny, także nie mogę zbyt wiele powiedzieć, na pewno lepsze wysokie i więcej szczegółów, niestety nie mam dobrego przedwzmacniacza, podłączyłem go do SM6, może prze to nie mam dużeg oskoku jakości w stosunku do mojego NADa

post-56213-0-10532800-1430382096_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.