Skocz do zawartości
IGNORED

Który gramofon z allegro (aktualne aukcje)?

agm

Rekomendowane odpowiedzi

Z jakich okolic jesteś?

Poszukaj, najpierw czy nie masz w okolicy jakiegoś komisu audio, centy na allegro, szczególnie w okresie świąteczno - karnawałowym są dość mocno zawyżone.

Za 300 zł można kupić coś lepszego.

I na pewno nie kupuj zaocznie, bez obejrzenia przed finalizacją.

Ostatnio kolega oglądał na allegro "100% sprawny" gramofon, który na żywo okazał się niekompletny.

I nie dotyczyło to bynajmniej tylko kosmetyki.

Z jakich okolic jesteś?

Poszukaj, najpierw czy nie masz w okolicy jakiegoś komisu audio, centy na allegro, szczególnie w okresie świąteczno - karnawałowym są dość mocno zawyżone.

Za 300 zł można kupić coś lepszego.

I na pewno nie kupuj zaocznie, bez obejrzenia przed finalizacją.

Ostatnio kolega oglądał na allegro "100% sprawny" gramofon, który na żywo okazał się niekompletny.

I nie dotyczyło to bynajmniej tylko kosmetyki.

no dobra, wszystko to wiem, ale czy któryś z tych wyżej podanych jest ok?? najbardziej podoba mi się ten grundig ps 4200 co o nim powiecie??

wkładka z małopopularnym mocowaniem t4p, jak będziesz szukał lepszej wkładki będzie ciężko(a na pewno będziesz) dużo automatyki w starym,używanym sprzęcie to dużo rzeczy do zepsucia i regulacji,ja odradzam

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

wkładka z małopopularnym mocowaniem t4p, jak będziesz szukał lepszej wkładki będzie ciężko(a na pewno będziesz) dużo automatyki w starym,używanym sprzęcie to dużo rzeczy do zepsucia i regulacji,ja odradzam

a czy któryś z przeze mnie wybranych jest w miarę ok?? jaki wy byście w tej cenie z dostępnych na alledrogo polecali???

a czy któryś z przeze mnie wybranych jest w miarę ok?? jaki wy byście w tej cenie z dostępnych na alledrogo polecali???

Na ten moment wybór jest niewielki.

jeden z niewielu, na których zaczepiłem oko to ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tak naprawdę niewiele o nim wiem.

Natomiast te co podesłałeś to bez urazy ale zalatują tandetą i nie są warte swojej ceny.

No może o tym AKAI warto coś przeczytać, nie skreślać od razu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na ten moment wybór jest niewielki.

jeden z niewielu, na których zaczepiłem oko to ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tak naprawdę niewiele o nim wiem.

Natomiast te co podesłałeś to bez urazy ale zalatują tandetą i nie są warte swojej ceny.

No może o tym AKAI warto coś przeczytać, nie skreślać od razu.

trochę zrenomowałem swoje poglądy i wysuwam nową listę. co powiecie o tych modelach:

TECHNICS SL-B300

DUAL CS 415-1

DUAL CS 728Q

SABA PSP-1

PIONEER PL-12D

DYNAVOX DL-420

TECHNICS SL-Q300

TECHNICS SL-BD21

PIONEER PL-640

Technics SL-Q210

Ukryta Zawartość

Bez urazy, ale uparty jesteś, pytasz się o zdanie, koledzy odradzają gramofonów z mocowaniem wkładki typu P-mount, a ty na nowej liście pytań znowu umieszczasz co drugi z takim mocowaniem.

W ogóle olej całą plastikową tandetę.

Poczytaj coś więcej o tym Pionneerze PL-12D, na pierwszy rzut oka model wygląda znośnie.

Maxiak,zaczekaj 2 tygodnie,będziesz miał większy wybór,dużo większy,teraz świętuj i daj świętować innym:))

święta, święta i po świętach, co polecacie z obecnie dostępnych na allegro duali i technicsów do 400 pln?? bardzo proszę o odpowiedzi

święta, święta i po świętach, co polecacie z obecnie dostępnych na allegro duali i technicsów do 400 pln?? bardzo proszę o odpowiedzi

Przeczytaj sobie kolego ten wątek:

Ukryta Zawartość

Dowiesz się się wtedy który Dual albo Techics, przecież nikt nie będzie za Ciebie odwalał roboty i brał odpowiedzialności. Może najpierw zapoznałbyś się z podstawami. A potem poszukał. Prawdą sprawdzoną jest że niecierpliwość nie idzie w parze z analogiem.

Życzę abyś się nie rozczarował.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 1 rok później...

Odświeżam temat, bo nie znalazłem innego odpowiedniejszego.

Jednak będzie o tym, jakiego gramofonu NIE kupować z aktualnych aukcji. Jest to optonica RP7100 sprzedawca ebutik

Ukryta Zawartość

Wypytałem o niego dodatkowo mailem, otrzymałem zapewnienie, że wszystko działa i wygląd jest doskonały.

Gramofon kupiłem, dostawa trwała 27 dni, posiadałem w domu 3 dni.

Był niesprawny. Nie wykrywał początku płyty, ani żadnych utworów, próby przesunięcia ramienia na nagrania bliższe środkowi płyty (niezależnie czy automatycznie czy ręcznie) powodowały niszczenie płyty- za nisko ustawiona winda.

Ja dostałem go z nieoryginalnym headshellem (oryginał jest teraz na wyposażeniu bo sprzedający go później dokupił na allegro). Ale testowałem go z oryginałem, który posiadam z RP5100 i nic to nie pomogło.

Okleiny boków "przybyły" w czasie pomiędzy zapłatą a wysyłką, na zdjęciach z aukcji ich nie było. Nie kupiłbym tego. Nie interesuje mnie tuning tylko oryginał.

Gramofon posiada:

1. poważny luz (poziomy) pomiędzy ramieniem sterującym i właściwym ramieniem z wkładką.

2. poważny luz (we wszystkich kierunkach) łożyskowania całego zespołu ramion (!!!!)

3. niewłaściwą (za małą) wysokość podnoszenia windy

4. automatyka ruchu ramienia pracuje bardzo głośno. zapewniam, że tak nie powinno być, wymaga przeglądu.

5. fatalny wygląd z powodu próby maskowania zniszczenia obudowy (chociaż przyznam, że oklejenie boków jest wykonane bardzo dokładnie, jak fabrycznie i jeśli ktoś by nie wiedział co chce kupić, to jest ok).

Jedyne co działa w nim prawidłowo to napęd- zarówno w trybie quartz jak i na manualu, natomiast do odtwarzania płyt się nie nadaje w żadnym trybie- ani manual ani automat. W tej chwili płyty niszczy.

W tym stanie jest wart 200- 300 zł max.

W żadnym wypadku ten gramofon nie powinien być wystawiany jako sprawny "w bardzo dobrym stanie". Nie ma w nim nic bardzo dobrego.

Sprzedawca jest o tyle uczciwy, że zwrócił pieniądze i pokrył koszty wysyłki w obie strony i tylko dlatego otrzymał ode mnie neutralny komentarz.

Oczywiście ja może się nie znam, albo sprzęt mógł być naprawiony, chociaż wątpię czy jest to możliwe w 2 dni od zwrotu do powtórnego wystawienia aukcji. Dlatego ewentualnych nabywców zachęcam do szczegółowego wypytania sprzedawcy i zachowania jego odpowiedzi.

Zdjęcie, na którym są 2 gramofony przedstawia na górze jak nie powinno być, ten na dole to mój 5100, w oryginale. Pozostałe- to fotki przedmiotu o którym mowa.

post-42931-0-91567800-1360502009_thumb.jpg

post-42931-0-94740100-1360502078_thumb.jpg

post-42931-0-18072800-1360502098_thumb.jpg

post-42931-0-36001800-1360502130_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry za zamieszanie- powyższy post jest mój i konto JPO Janusz także. Założyłem je pomyłkowo rok temu, bo zapomniałem, ze rejestrowałem się wcześniej w 2010 r. A teraz przypadkiem na tym nowym koncie napisałem posta.

Oczywiście co do jego treści- podpisuję się, wszystko prawda.

Ja go kupiłem za 999 i nie miał wtedy headshella oryginalnego. Sprzedawca dokupił go na all za 170 zł i podwyższył cenę o 200.

Moją recenzję dostał wcześniej mailem z sugestią, aby nie sprzedawać jako sprawny. Zignorowali to- musiałem zatem napisać w komentarzu prawdę, aby inny hobbysta się nie oszukał. Ale grzecznie podziękowano mi za zainteresowanie negatywem. Śmieszni ludzie, mi negatyw nie zaszkodzi, nic nie sprzedaję. Tylko sobie wystawili świadectwo...

• 3 miesiące później...

Temat powraca, bo powrócił mój "przyjaciel" optonica rp 7100

Jest następny naciągnięty klient. Kolejny "uszczęśliwiony" kolekcjoner.

"Firma" ebutik z allegro za chwilę zostanie wpisana przeze mnie na czarną listę w odpowiednim temacie. Nie zrobiłem tego wcześniej, bo zwrócili pieniądze wraz z kosztem transportu. Uważałem, że umieszczenie ich w temacie "OSZUŚCI" byłoby krzywdzące.

Ale jak widzę zignorowali wiedzę, jaką im gratis wypisałem. Tym razem sprzedali ten gramofon chyba poza allegro, bo dość systematycznie kontroluję temat (szukam kolekcjonerskiego RP7100 lub 9100).

Ukryta Zawartość

Jest to na 100% egzemplarz, który zrecenzowałem powyżej. Nie ma na świecie drugiej sztuki z tak wyklejonymi bokami.

Nie kosztuje już 1200 zł, ale 800. Moja wycena- max 250- 300 zł dla fana "złotej rączki". A może mniej? Sam już bym go chyba poniżej 200 zł rozpatrywał, bo jak dla mnie trzeba usunąć okleiny boków i polakierować całą obudowę.

Być może jest już nieco poprawiony technicznie- u mnie niszczył płyty, nie dyskwalifikuję go nie testując. Zalecam chętnemu wypytać o luzy ramienia.

Ostrożność przy tym sprzęcie.

post-26995-0-60972500-1369241599_thumb.jpg

post-26995-0-35849700-1369241630_thumb.jpg

post-26995-0-76423300-1369241645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No trochę ma na koncie podróży.

Japonia- zapewne Niemcy- ze śmietnika uratowała go pseudofirma ebutik, potem ja pod Warszawą, powrót do sprzedawcy, nowy nabywca. Właścicieli będzie jeszcze kilku, nikt go nie naprawi, będzie coraz tańszy i.......

może wreszcie nastąpi to na co wszyscy czekamy- recykling. Albo honorowe dawstwo organów połączone z końcem istnienia, bo śmierć techniczną to ten sprzęt ma już raczej za sobą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.