Skocz do zawartości
IGNORED

Komu zlecić wytłoczenie vinyli?

bogdanmazur

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

Poniżej link do dobrej tłoczni w Niemczech:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno jest też tłocznia w Czechach, ale niestety nie mam namiarów.

Ukryta Zawartość

Podobno najlepsza

Ukryta Zawartość

i znalazłem tą w Czechach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jeśli tłoczą dla Porcupine Tree to musza byc najlepsi!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dobrze też przeczytac ciekawe info, że oni nawet jako producent ostrzegaja, ze kolorowe winyle moga mieć wyższy poziom trzasków, szumów etc. Czyli olać kolorowe limited edycje i brać czarne :-)

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

I Dark Side 30th też oni :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość chml

(Konto usunięte)

OBUH, Wojcek Czern, www.obuh.com

Chyba jedyne w Polsce analogowe studio Rogalow Analogowy, plyty winylowe wydane przez OBUH sa rewelacyjne. Porcupine sie moze schowac i to bardzo gleboko. Uprzedzajac - wiem, posiadam, slyszalem.

Porcupine to jedne z najlepiej zrealizowanych/zagranych/wydanych płyt :-D to nie jest tylko opinia ultrasa porcupinowego ale też doceniono ich w tzw. fachowej prasie tudzież w świecie muzyki przez M (Steven Wilson masterował ostatnie dvd-audio King Crimson wraz z Frippem) wiec wypisywanie bzdetów jak wyżej że jakiś obuh (sama strona www wygląda jak kaka ;-) ) jest delikatnie mówiąc nie na miejscu :-D ale każdy ma swoje ucho, a co poniektórzy dostali w nie obuhem :-)

Gość chml

(Konto usunięte)

No tak, mozna sie bylo spodziewac takiej riposty. Thrak, myslisz, ze jak cos powstaje w malej wsi na kresach Polski to od razu musi byc kupa? Powiedz, czy kiedykolwiek miales w reku analoga wydanego przez OBUH? Mam cala dyskografie PT i calkiem niezly sprzet, na ktorym slychac to i owo i z cala stanowczoscia twierdze, ze realizacje / masteringi OBUHa sa najlepszymi jakie slyszalem.

Wojcek mowi, ze prawa fizyki sprawdzaja sie w rownym stopniu co madrosci ludowe - nie wszystko zloto, co sie swieci. Myslac o wydaniu analoga w Polsce, w malym nakladzie, niezaleznie i o najlepszej swiatowej jakosci nie sposob nie brac pod uwage OBUHa. Nie trzeba tez zawsze drogi Thraku polegac na opinii innych, nawet jesli ci inni to sam Robert Fripp. Czasem warto uzyc wlasnego ucha i rozumu.

Jeżeli mówimy o wydaniu "jubileuszowym" Dark Side, które dostępne było w Polsce ( z plakatem i tym podobnymi bzdurami) to nadaje się jako podstawka pod patelnie z jajecznicą i tak jest obecnie używane.

Już stare polskie wydanie było 2 x lepsze.

Te polskie edycje "zagranicznych" zespołów nadają się na przemiał z którego można zrobic co najwyżej reklamówki marketowe :-) mam porównywałem i nie nadają się do słuchania, kompletny syf, koc na dźwięku, totalna padaka, jeśli ktoś trzyma z sentymentu, bo kiedyś tam wydał na to 2 pensje to ok ale porównywanie tego z jakimikolwiek innymi tłoczeniami nie ma najmniejszego sensu...

O DSOTM 30th jest odrębny wątek na as. Mi pasuje.

Co do obuha to chciałbym tego posłuchać. Gdzie toto kupić i jakie kapele tam tłoczyli? Chyba robotobibok jest od nich? Muza trochę nie w moim klimacie ale może mają coś jeszcze?

Witam! Ja dodam od siebie, że mam wydanie warszawskie zespołu OMD i mi wara opadła, jak przesłuchałem krążek. Płytę kupiłem na niemieckim rynku starych rzeczy. Pozdrawiam adam2948.

chml, 30 Lip 2010, 20:47

>OBUH, Wojcek Czern, www.obuh.com

>Chyba jedyne w Polsce analogowe studio Rogalow Analogowy, plyty winylowe wydane przez OBUH sa

>rewelacyjne. Porcupine sie moze schowac i to bardzo gleboko. Uprzedzajac - wiem, posiadam,

>slyszalem.

Polecam wywiad z właścicielem wspomnianego studia w czerwcowym numerze "Estrady i studio". To studio jest ewenementem na skalę europejską jeśli nie światową. Sprzęt w 100% analogowy z epoki. Sam właściciel jest tez dość nietuzinkowy ze swoją filozofią nagrywania i realizacji płyt.

Zdaje się, że Wojcek Czern w Rogalowie tylko nagrywa taśmy-matki i wozi je do wspomnianej wyżej tłoczni winyli w Czechach. Nie zmienia to postaci rzeczy, że płyty nagrane w Rogalowie sięgają poziomu referencyjnego, "wysraczy" posłuchać ;-) OBUH robi też remastering różnych płyt nagranych (i spieprzonych) wcześniej, patrz - "Statek kosmiczny" Ścianki. Człowiekiem odpowiedzialnym za stronę techniczną tego wszystkiego jest znany tu i ówdzie... Piotr Nykiel ;-)

Wątpiącym w możliwości Rogalowa Analogowego i nie znającym tych nagrań polecam wpierw posłuchać jakiejś nagranej lub zremasterowanej tam płyty, a dopiero potem wypowiadanie się o nich. Paradygmaty o wyższości Świat Bożego Narodzenia nad Wielką Nocą są zazwyczaj szkodliwe... ;-)

Gość chml

(Konto usunięte)

>Wątpiącym w możliwości Rogalowa Analogowego i nie znającym tych nagrań polecam wpierw posłuchać

>jakiejś nagranej lub zremasterowanej tam płyty, a dopiero potem wypowiadanie się o nich.

Proponuje posluchac Robotaobiboka Nawyki Przyrody (nie wiem czy to jeszcze mozna kupic na analogu) albo Malych Instrumentow - Antonisz. Robot to absolutna rewelacja brzmieniowa, chyba najlepsza realizacja Rogalowa i najlepsza znana mi realizacja w ogole. Szkoda, ze Kuba Suchar rozwiazal ten zespol.

Jeżeli mówimy o wydaniu "jubileuszowym" Dark Side, które dostępne było w Polsce ( z plakatem i tym

>podobnymi bzdurami) to nadaje się jako podstawka pod patelnie z jajecznicą i tak jest obecnie

>używane.

>Już stare polskie wydanie było 2 x lepsze.

Witam mam obydwa wydania i jak czytam że stare polskie jest lepsze to już naprawdę jest żart.

Tak naprawdę lubię tą płytę ale żadne wydanie nie jest dobre z jednego powodu ta płyta nigdy

nie była dobrze nagrana i żaden remastering nie pomoże .

Pozdrawiam

Co do Dark Side mam również starsze tłoczenia zachodnie i te są oczywiście najlepsze więc nie porównuje ich do żadnego z polskich tłoczeń.

Natomiast nie mogę się zgodzić co do opinii o jakości starego polskiego tłoczenia versus jubileuszowe.

Nowe ma jedna i jedyna zaletę w podrównaniu ze starym. Jest grubsze i ryzyko uszkodzenia forniru na stole przez gorącą patelnię jest mniejsze.

ps. chyba wydam 70 pln i zobaczę jak brzmi ta analogowa produkcja z naszej niszowej wytwórni.

Zaciekawiły mnie informacje masteringu - na miejscu kolegi, który chce wydać własną muzykę mocno bym się tym zainteresował. W mnogości oferowanego chłamu ciekawe brzmienie może odnieść spory sukces.

> Robot to absolutna rewelacja brzmieniowa, chyba najlepsza

>realizacja Rogalowa i najlepsza znana mi realizacja w ogole. Szkoda, ze Kuba Suchar rozwiazal ten

>zespol.

Zamówiłem. Dziś przyszła płyta. Potwierdzam fantastyczne brzmienie.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.