Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i PC jak to zrobić najlepiej...

miguel09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem temat oklepany ale oczekuje wypowiedzi osób, które już takie doświadczenie posiadają i mają to za sobą i wybrały najlepsze dla siebie rozwiązanie. Wielu młodych fanów stereo staje prędzej czy później przed tym problemem.

Zastanawiam się jak w najlepszy sposób połączyć analogowo klasyczny wzmacniacz stereo i PC - między PCM2702 MsFalcon'a a wzmacniaczem na dużą odległość 4-5m ? Czy na taką odległość straty dźwięku będą wyraźnie słyszalne i czy są przewody w cenie do 500zł które sprawią, że karta zagra bez zniekształceń? Zapraszam do dyskusji.

Moze glupie ale :)

Postaw komputer kolo DACa , kable USB i do monitora sobie przedluzysz :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

->belami

>Zdecydowanie lepiej dłuższy kabel usb a interconect (rca) jak najkrótszy.

Hmm kolego a co przemawia za długim USB? Bo jak tak się zastanowić to USB nie są nawet ekranowane, potrzebny byłby do tego wzmacniacz sygnału bo 5 metrów to dużo...a w drugą stronę porządnie ekranowany interkonekt to też nie głupie...zdania są bardzo podzielone :(

Gość

(Konto usunięte)

Zacznijmy od jakości dźwięku na wyjściu usb, bo z tego co czytam na forach to gorszego wyjścia już nie ma. Cena kilkumetrowego interkonektu, dobrej jakości to koszt kilka razy większy niż 5 metrowy kabel usb. Poza tym nie widziałem kabli usb dobrej jakości. Usb nie jest z reguły przeznaczony do przesyłu audio.

"Poza tym nie widziałem kabli usb dobrej jakości. Usb nie jest z reguły przeznaczony do

>przesyłu audio."

No i tu się mylisz kolego, bo są już nie od dziś w sprzedaży kable USB audio za kilkaset złotych nawet.

Tu masz przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Nie mylę się, bo skoro nie widziałem to gdzie jest pomyłka. Jakbym napisał, że nie ma takich to co innego.

Po drugie napisałem swoje zdanie a jeśli jesteś przekonany do innego rozwiązania, to ok.

Po trzecie osobiście nie wyprowadzałbym sygnału audio z komputera prze port usb. Zdecydowanie polecan wyjście cyfrowe, coaxial.

Jeśli nie masz możliwości zmiany karty dźwiękowej na taką, która ma inne wyjście niż usb to inna sprawa. Nie oczekuj hi-endu po takim rozwiązaniu.

belami, 6 Sie 2010, 16:18

>Zacznijmy od jakości dźwięku na wyjściu usb, bo z tego co czytam na forach to gorszego wyjścia już

>nie ma. Cena kilkumetrowego interkonektu, dobrej jakości to koszt kilka razy większy niż 5 metrowy

>kabel usb. Poza tym nie widziałem kabli usb dobrej jakości. Usb nie jest z reguły przeznaczony do

>przesyłu audio.

Bo po USB nie jest przesyłane audio, tylko dane cyfrowe jak każde inne i jeżeli DAC/karta są odpowiedniej jakości nie mają problemów z synchronizacją itp. to jakość determinuje tu samo urządzenie - jego przetworniki i analogowy tor audio (pomijając buble konfiguracyjne komputera i inne). Jednak kabli USB nie zaleca się dłuższych niż 1,5m nie zależnie do czego są wykorzystywane. Osobiście zalecał bym znaleźć złoty środek to jest możliwie najbliżej przesunąć komputer w stronę wzmacniacza, dalej na 1-1,5m kablu wysunąć DAC/kartę i na koniec ile będzie trzeba te 2-3m dać dobry interkonekt i powinno być ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.