Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ampli w moim przypadku?

Skurczybyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zbieram kaskę w celu zakupu amplitunera. I teraz moje wymagania:

- cena :) - optimum 1000-1200, jeśli będzie tego wymagać i będzie to opłacalne to do 1600

- musi być co najmniej dts,

- musi dawać dobry bas na fronty-będzie grało bez suba- na razie 4.0,

- musi grać przyzwoicie w stereo (nie jestem audiofilem, ale poziom stereo używanych wzmacniaczy za kilkaset zł mile widziany),

- chciałbym niezłe wyjście pre-out- może sobie kiedyś jakiegoś lampowca do stereo sprawię,

- procesory wideo w ogóle niepotrzebne- upscallingi i inne wynalazki

Myślałem nad opcją nowego, ale w tej cenie np taki onkyo TX-SR607 pewnie nie zagra tak jak używki...

Z używanych myślałem o Yamaha dsp-a1- czasami się w okolicach 1100 pojawia. I teraz zasadnicze pytanie- czy jest sens dopłacać do np ax1 lub az2 (obie w cenie około 1600 zł), czy wystarczy mi a1? Nie śpię na kasie, więc wolałbym wydać jak najmniej a być w miarę zadowolony :)

Proszę o jakieś propozycje, uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/64852-jaki-ampli-w-moim-przypadku/

Jeśli chcesz sygnał po HDMI to oczywiście wymienione Yamaha a1 odpada, ale zakładam że to wiesz.

Więc dobra Yamaha bez HDMI (model TOP) ale staroć lub właśnie ONKYO (lub coś w tym przedziale) z nowymi bajerami.

Nie wiem jak gra stereo TX-SR607, ja mam TX-SR875 i zapewniam że w stereo gra więcej nić dobrze.

Oczywiście jak jesteś audiofilem to dokupisz sobie końcówkę i puścisz sygnał przez pre-amp.

Ja osobiście wybrał bym przyzwoity sprzęt z bieżącej oferty niż "wypas" z desy.

Ale to jest moje doświadczenie , którym się z Tobą dzielę.

Cokolwiek wybierzesz, życzę przyjemnego słuchania i oglądania.

pozdr

Pablo

Czytajac Twojego posta do pewnego momentu tez przelecial mi przez glowe Onkyo 607 widzialem ostatni oza 1499 :) czy jakos tak za nowy ale ale on nie ma pre outa wiec go deklasuje. Pre out potrzebny Ci by zastosowac wzmak jak mniemam, wiec po co Ci dobre stereo w amplitunerze?:> do 800zl kupisz fajnego w dobrym stanie Marantza nie pamietam modelów 4001 4002 czy 4200 jakos tak starsza linia i ma co potrzeba bez zbednych glupot :)

Co do hdmi- czy na takiej klasy amplitunerze jak tx-607 w ogóle poczuję różnicę/przewagę między dts-hd, a zwykłym dts na np ax1?- wątpię :)

Co do stereo w ampli- sprawa ma się tak- sprzedaję obecny wzmacniacz i chcę kupić ampli z dobrym stereo- kiedyś może w przypływie gotówki dokupię jakiś przyzwoity wzmacniacz (marzy mi się lampka :P)

AX1 mogę kupić za 1400 z pilotem- to co robić?

Skurczybyk, 5 Sie 2010, 23:37

>Co do hdmi- czy na takiej klasy amplitunerze jak tx-607 w ogóle poczuję różnicę/przewagę między

>dts-hd, a zwykłym dts na np ax1?- wątpię :)

>Co do stereo w ampli- sprawa ma się tak- sprzedaję obecny wzmacniacz i chcę kupić ampli z dobrym

>stereo- kiedyś może w przypływie gotówki dokupię jakiś przyzwoity wzmacniacz (marzy mi się lampka

>:P)

>AX1 mogę kupić za 1400 z pilotem- to co robić?

Zostaw wzmacniacz i dokup 3 monobloki [:

Ładne rzeczy wypisujecie, ampli bez ypao itp odpada, no jak nie umiesz na słuch sobie skalibrować systemu to faktycznie odpada, starsze ampli ale wyższego modelu deklasują nowe pudełka przepełnione bajerami których i tak się nie wykorzysta, bierz ten ampli jaki upolowałeś. Tak jak sam stwierdziłeś byle by miał dts (a filmów ogrom) i wejścia optyczne czy coaxial, większość użytkowników i tak twierdzi że połączenie coaxialem daje lepsze efekty niż hdmi.

Dzięki za odpowiedzi :)

Plany jednak ulegają zmianie- nie będę kupował ax1- kuzyn stwierdził, że nie ma najmniejszego sensu (mam za mały metraż pokoju).

W takim razie czy wybór któregoś z poniższych będzie dobry? Ceny do 450zł:

- sony str-db1080 (tu się trochę boję bo to sony i podobno kłuje w uszy wysokimi)

- yamaha rx-v595a

- marantz sr-5200

Musi jako tako grać w stereo i grać dobrze w kinie bez suba.

Kuzyn zaproponował mi resztę kasy trzymać i zbierać na lampę- myślę, że to dobry pomysł :)

Z góry dzięki za pomoc

Widzisz to jest tak jak kupno na przykład BMW czy Jaguara na nasze drogi,nie ma gdzie jezdzic ,ograniczenia ,itd,itp,ale to nie wazne bo to najlepsze auta i koniec.Tak samo z tym ax1 co z tego ze 10 metrów napewno nie rozwine skrzydełale ma mozliwosci które zawsze mozna wykorzystac ,a te amplitunerki to mizeria najlepszy z nich to Marantz.

hmmm... Beymy...kolumn tych w ogóle nie znam, ale jeżeli potrafią nisko zejść basem, który czujesz bardziej niż słyszysz (w filmach, bo w muzyce rzadko taki bas uświadczysz) i nie mają przejaskrawionej góry to yamaha ładnie zagra z nimi.

Yamahy słuchałem w kliku zestawieniach tak że dobór kolumn jest istotny... najgorzej z jasno grającymi wypada... ona lubi kolumny z dobrym basem (wtedy zagra niskim i punktowym jeżeli kolumny na to pozwolą) i suba możesz sobie darować

do pokoju 10m2 będzie aż za mocna wg mnie :)

ps.

ja miałem model rx-v495 (bez DTS i paru innych bajerów, 595a był oczko wyżej, ale z tego samego roku)

123... test

He he sam już nie wiem co robić- każdy chwali swoje :), jedni polecają yamaszkę, inni marantza, na innym forum znowu sony :)

Zobaczę jak mi się sprzęt sprzeda to będę myślał nad wyborem.

slayer, 12 Sie 2010, 18:47

>ale jeżeli potrafią nisko zejść basem, który czujesz

>bardziej niż słyszysz (w filmach, bo w muzyce rzadko taki bas uświadczysz)

Schodzą nisko- do 30 hz (nisko-średniotonowy to 15 cali, 97dB)- czuć bas w muzyce i to nawet bardzo :)

tez jestema na wymianie amplitunera mam na zbyciu yamahe RXV-596 wersja zrobiona we Francji zero jakiechkolwiek problemow przez caly okres uzytkowania, ale nabylem potezne glosniki i brakuje mi mocy

zastanawiam sie co wybrac aby bylo nieprzeplacona a zadowalajace. Cambridge Audio Azur 540R narazie jest na zapoznaniu ale chyba troche malo mocy?? nie wiem jak te pozniejsze wersje tego ampli??Czy ktos moze powiedziec czym rozni sie yamaha A-1 od AX-1 ??

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie,

poczekałem i jednak kupiłem ax1 za 1100 z pilotem, instrukcją i w stanie bardzo dobrym (w sumie doszukałem się 3 "ukłuć" aluminium, zero rys).

Mam nadzieję że będzie służyć przez jakiś czas, bo dźwięk mi odpowiada- ktoś mówił, że z ampli nie może być dobrego dźwięku w stereo- otóż są wyjątki :)

Yamaszka gra super w stereo, a w kinie to wiadomo. Zdziwiła mnie jedna rzecz- filmy w dd na ax1 brzmią rewelacyjnie- mam kilka filmów i koncertów w dd więc przeżyłem pozytywne zaskoczenie.

W moim metrażu gra dobrze- nie rozwinie pełnej mocy, ale gra przednie.

Nie posiadam suba, na fronty ax1 daje jednak sporo basu- tak więc w filmach sub jest zbędny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.