Skocz do zawartości
IGNORED

stereo gdzie źródłem jest PC

walkernisko

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem studentem 4 roku inzynierii mechanicznej i robotyki od zawsze mialem zapedy do zestawow muzycznych,

ale dopiero w tym roku udalo mi sie odlozyc troche pieniedzy na ten od dawna wyczekiwany zestaw.

Zaczne moze od tego ze moim zrodlem bedzie tylko i wylacznie komputer, gdyz slucham muzyki elektronicznej, house, electro-house i wszystkie w tym gatunku i zazwyczaj utwory takie nigdy nie sa tloczone, tylko wylacznie do kupienia przez internet przegladalem sporo tematow na ten temat i wiem ze bede potrzebowal dobrej karty muzycznej usb

M-audio Audiophile USB

E-mu Systems 0202

ESI UGM96

ESI U46XL

ESi U24XL

takie znalazlem na stereo jest ich jeszcze wiecej jesli sa jakies znane i lubiane prosil bym o propozycje

mam pokooj wielkosci powyzej 25m2 raczej w kwadracie, potrzebuje zestawu ktory potrafi uderzyc, zestaw ten powinien niskie tony miec dopracowane do perfekcji mocne ale nie narzucajace sie gdyz wiekszosc utworow ktore slucham oparta jest na niskich tonach, poza tym zestaw bedzie tez jako mebel wiec chcialbym zeby tez jakos wygladal, mam na zestaw 5000zl, jesli chodzi o wzmacniacz to myslalem nad hk980, a glosniki to juz nie mam pojecia

prosze o jakas podpowiedz mieszkam w krakowie i mam mozliwosci odsluchowe ale takie zestawy do 5000 to nie chce sie tam chlopom nawet rozkladac a poza tym to zazwyczaj nastawieni sa na sprzedaz amplitunera z zestawem glosnikow do kina domowego

prosze o pomoc

pozdrawiam

znalazlem opinie na temat tej karty EMU 4040 i faktycznie bylby to dobry wybor

do tego znalazlem kilka DACow podaje przyklady

DAC nostromo

DAC nostromo II

Audinst HUD-mx1

i Pro-Ject USB Box

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Moim skromnym zdaniem zestaw sluchawkowy za 5000 spelnilby Twoje wszystkie oczekiwania co do brzmienia, a na pewno bedzie brzmial lepiej niz zestaw stereo za ta sama cene. Moje typy:

karta dzwiekowa

-asus xonar

-creative soundblaster

dac

-musical fidelity v-dac

-heed audio dactilus

wzmacniacz sluchawkowy

-naim headline

-heed audio canamp

sluchawki

-sennheiser hd 650

-akg k701

hej

Mogles kolego nie pisac jakiej muzyki sluchasz, bo tu wiekszosc to ignoranci.Zaraz ci napisza kup se altusy do lupania i tak nic lepszego nie potrzebujesz.

Ta karte zrob sobie sam, zapewne masz pojecie o elektr, w zakladce diy jest pare watkow.

Wczoraj ktos kupil cyrusa z ps-xem b.tanio.

Myslales o piano z innymi kolumnami i fajny subik jeszcze kasy zostanie.

witaj nudel

sprawa wyglada tak ze sluchawki odpadaja

kupilem sobie projektor multimedialny dlatego chcialbym aby zestaw stereo sluzyl po czesci do ogladania filmow

no niestety napisalem jakiej muzyki slucham bo wedlug mnie to podstawowe kryterium odnosnie doboru sprzetu, jesli chodzi o tworzeniu samemu to musial bym przyjzec sie dokladnie tematowi bo tak cos tam sie znam na tym, ale narazie chcialbym sie dowiedziec jak powinien wygladac moj zestaw

Spoko:)))

Ja slucham takiej muzy.Mam curusa z zasilaczem dac-a i dvd podloczone do daca, kolumny robil mi koles.

Karta e-mu 0404 ci styknie.

Rotele sa wydajne prodowao i fajnie graja.

Posluchaj tych kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu by styknela sama koncowka mocy.

Moj kumpel ma inne, bas jest taki, ze klate wgniata.

Jakiego masz kompa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam. Kolego ja był polecał Ci kupić jakieś kolumny podstawkowe np.duże monitory i do tego skupić się na konkretnym subie. Taki zestaw moim skromnym zdaniem zagra najlepiej muzykę, której słuchasz. Co do DAC'a nie wypowiadam się bo nie mam doświadczenia w tym temacie co do wzmacniacza to darował bym sobie jakiś nowoczesny shit i za tą kasę kupił bym porządnego klasyka np. Yamahe CR2020(od tak pierwszy lepszy przykład czy jakiegoś wysokiego Luxmana) bo w tym przypadku to naprawdę zagra konkretnym miękkim basem a nie tak jak w nowoczesnym sprzęcie z tej półki cenowej...co z tego, że zjedzieś crossoverem do 40 czy czasem jeszcze niżej jak to dupcy a nie gra.

Zależy Ci na wyglądzie- spore monitory na ładnych stendach posadzisz na marmurze do tego sub i piękny zadbany klasyk - nic piękniejszego niż nowoczesne kolumny z dupnych sklejek i plastikowe wzmacniacze. Pozdrawiam.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Hmm... Skoro tak to przychylam sie do podpowiedzi kolegi miguel09 monitorki plus sub zadziala tak jakbys sobie tego zyczyl tj. z subem bedziesz mial odpowiednie zejscie. Mysle, ze monitorki focal'a lub paradigm'a plus budzetowy velodyne zalatwi sprawe.

no to mi sie teraz troche namieszalo:D

sam juz nie wiem co mam w takim wypadku zrobic

no ale jakbym chcial nawet te dwa monitory plus ten sub to dalej pozostaje pytanie jaki wzmacniacz do tego i jakie konkretnie modelu subow powinienem brac pod uwage

Polecam zakup dobrego DAC'a i podłączenie go za pośrednictwem SPDIF do płyty głównej o ile ma, albo kupić najtańszą kartę dźwiękową z wyjściem cyfrowym. Na pewno się nie zawiedziesz. MOżesz jeszcze kupić konwertery z spdif na USB.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Imho do takiego pomieszczenia wolałbym podłogówki, co do karty to tak jak pisał bitkon pomyśl o DIY warto chwile poczytać to pozwala uniknąć wielu błędów w życiu :) poczytaj może o PCM2702 tu masz link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na ostatniej stronie pewien użytkownik ma nawet do sprzedania wiem bo sam chciałem kupić :) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Z jednej strony DIY jest fajne, ale z drugiej strony nie za specjalnie masz możliwość odsłuchów i w razie niezadowolenia po wykonaniu bądź po pewnym czasie ciężko sprzedać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ta karta na pmc-emie to kit masz za 60zik wystarczy polutowac.

Sub to tylko jedna firma velodyne masz 2aukcje na allegro kosztuja kolo 1tys.

Wzmak musi posiadac wyjscie pre out.

rotel, albo jakis hk bedzie dobry, pozniej zaobacze co jest.

Masz pc, czy lapa tego kompa???

Sprawdzona firma z gwara

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety posiadam laptopa a w nim zintegrowana karte muzyczna dlatego myslalem o jakiejs na usb nie mam tez zadnego wyjscia cyfrowego w tym komputerze. ale kivlov pisal ze wystarczy byle jaka karta muzyczna z wyjscie cyfrowym byle zeby DAC byl dobry, i tutaj pytanie jaki DAC zeby zestaw nie tracil

Ja mam karte pod usb podlaczona i jakiejs kolosalnej roznicy nie ma.Kup jakiegos dac-a.Taki konwenter zawsze sobie dokupisz jak co/jakas karte.Te z allego daki wygladaja zacnie po 500-700.Masz watek jaki dac do 1000.

Do poniedzialku napewno sie wpisze wiecej osob i sie stanie wszystko bardziej klarowne.

5000 zl to sporo. Upolowac jakis wzmak i kolumny z rynku wtornego czasmai i tu na forum trafiaja sie dobre oferty, zadbanych sprzetow. Do tego Airport Express + DAC pominiesz wtedy dlugie kable.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

no to powiedzmy ze temat karta muzyczna i DAC juz jest mniej wiecej wyjasniony,

odnosnie uzywanych klasykow to jest ten problem ze nie bede w stanie ich przesluchac, mieszkam w krakowie i jest tu pare miejsc w ktorych nawet bylem i cos tam sluchalem ale klasykow nie ma wiec wolal bym zeby byl to towar ktory mozna w sklepie jeszcze dostac ma sie to tak samo wzmacniacza co glosnikow

walkernisko w Krakowie z tego co wiem to przy matecznym jest sklep o odsłuch można poprosić, trochę tego maja innych w Krakowie nie znam niestety

mateo6633 linia dźwięku porządna firma ale minus mają bo jednak troszkę drogo :(

no tak maja :) ale gwarantuje ze wizyty nie pozalujesz :) posluchasz u nich, kupisz jeden element a reszte poszukasz na allegro np... satysfakcja gwarantowana :) zreszta nie musisz u nich nic kupowac a i tak bedziesz mogl posluchac czego chcesz. Bardzo zyczliwi Panowie i pasjonaci :)

tak, tylko wstepnie przydalo by sie orientowac jakie zestawy do odsluchu poprosic

jakie kolumny jaki wzmacniacz, bo jak narazie to wiem ze musze z calosci 1000 odlozyc na DAC i kable

Kolego, zamiast kombinować w DAci, sraki, transporty, kable i inne proponuję inne rozwiązanie. droższe nieco, ale per saldo pewnie będzie taniej

Ukryta Zawartość

tu masz wszystko. DAC, napęd, potężny wzmak, tuner, wyjście i wejscie na pre, pre gramofonowe.

Bas potężny, względnie szybki a przy zmianie lamp w pre na lepsze (ja mam siemensy) potrafi wgnieść w fotel.

Ostatnio pojawił się gdzieś w ogłoszeniach za jakąś absurdalną kwotę 7 tysiaków.

kolumny to na razie jakieś DIY byś kupił - sporo ciekawych propozycji bywa za niezłe pieniądze. Sprzęt na lata.

Ukryta Zawartość

Różne opinie przeczytałem na temat tego MF, ale nie ukrywam, że kiedyś się nad nim zastanawiałem. Większa jest zabawa jak masz kilka urządzeń, gdyż jedno zmienisz i masz zmianę dźwięku, a w przypadku MF tak się nie pobawisz, ale zapewne jest wykonane na wysokim poziomie. Jeżeli jesteś z pomorskiego to zapraszam na odsłuch DAC + kolumny Epos M22 + wzmacniacz Yaqin MC-100B Black (ma dwa tygodnie), dla porównania mam jeszcze zapasowy wzmacniacz (w razie zmiany wzmacniacza i wyczekiwania na dostawę) Yamaha AX-570. Myślę, że zestaw ten by Ci się spodobał, ale warto posłuchać. Kup DAC, Kolumny, a później zmieniaj wzmacniacze (taki mój tok myślenia i myślę, że słuszny). W momencie kiedy nie będziesz słyszał różnicy pomiędzy wzmacniaczami trzeba brać się za inny element, albo dac, albo kolumny.

ale po co zmieniać? Po co kombinować, kluczyć? dla idei? aby kasę tracić?:) tu jest wszystko zoptymalizowane, dobrane, nie ma mowy o jakiejś wpadce z niedopasowaniem itp. Tylko muza:)

No to dlaczego ludzie kupują droższe sprzęty, albo po co ludzie którzy już dokonali takiego trafnego zakupu siedzą i czytają forum? Dla idei? Nie chcę cię atakować, bo nie o to chodzi. Teraz powinien zabrać głos założyciel wątku, gdyż to on powinien wybrać swoją drogę... Ty wybrałeś taką, ja taką, a inni.....

Pozdrawiam i miłej nocki życzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.