Skocz do zawartości
IGNORED

stereo gdzie źródłem jest PC

walkernisko

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Czy to wszystko nie jest prawą ręką do lewego ucha? Komputer w roli źródła sygnału cyfrowego aż prosi o zewnętrzny DAC zasilający parę aktywnych głośników. Zewnętrzny DAC może być zasilany sygnałem S/PDIF z cyfrowego wyjącia karty dźwiękowej albo z wyjścia USB płyty głownej. Budżet masz stosunkowo niewielki, ale powinno wystarczyć na któryś z semi-profesjonalnych przetworników i jakieś chińskie kolumny aktywne średniej wielkości.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

miguel09

7 Sie 2010, 12:57

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 92 / 17 / 0

Witam. Kolego ja był polecał Ci kupić jakieś kolumny podstawkowe np.duże monitory i do tego skupić się na konkretnym subie. Taki zestaw moim skromnym zdaniem zagra najlepiej muzykę, której słuchasz. Co do DAC'a nie wypowiadam się bo nie mam doświadczenia w tym temacie co do wzmacniacza to darował bym sobie jakiś nowoczesny shit i za tą kasę kupił bym porządnego klasyka np. Yamahe CR2020(od tak pierwszy lepszy przykład czy jakiegoś wysokiego Luxmana) bo w tym przypadku to naprawdę zagra konkretnym miękkim basem a nie tak jak w nowoczesnym sprzęcie z tej półki cenowej...co z tego, że zjedzieś crossoverem do 40 czy czasem jeszcze niżej jak to dupcy a nie gra.

Zależy Ci na wyglądzie- spore monitory na ładnych stendach posadzisz na marmurze do tego sub i piękny zadbany klasyk - nic piękniejszego niż nowoczesne kolumny z dupnych sklejek i plastikowe wzmacniacze. Pozdrawiam.

Uprzejmie prosimy o nie namawianie do wykorzystywania klasycznych klockow audio (np Luxman L 530) do sluchania tupaniny w pseudo zestawie opartym o zrodlo w postaci PC i suba. Zenada na maxa. O tym ze PC to zadna alternatywa dla CD bylo juz wiele razy. Niektorzy nawet robili tego typu doswiadczenia topiac niezla kase.

>Uprzejmie prosimy o nie namawianie do wykorzystywania klasycznych klockow audio (np Luxman L 530) do

>sluchania tupaniny w pseudo zestawie opartym o zrodlo w postaci PC i suba. Zenada na maxa. O tym ze

>PC to zadna alternatywa dla CD bylo juz wiele razy. Niektorzy nawet robili tego typu doswiadczenia

>topiac niezla kase.

niektórzy czyli kto? A Ty próbowałeś?

ja jestem np zadowolony.

żenada na maksa:)

->discomaniac71

Uprzejmie prosimy o nie namawianie do wykorzystywania klasycznych klockow audio (np Luxman L 530) do sluchania tupaniny w pseudo zestawie opartym o zrodlo w postaci PC i suba. Zenada na maxa. O tym ze PC to zadna alternatywa dla CD bylo juz wiele razy. Niektorzy nawet robili tego typu doswiadczenia topiac niezla kase.

Kolego spadłeś z dywanu na podłogę i dostałeś wstrząsu mózgu? Naucz się najpierw czytać...wbiłeś na chwilę napisałeś coś jak na pajaca przystało i to wszystko? Jeśli ktoś założył ten temat to oczekuje pomocy a Ty nawet nie raczyłeś wypowiedzieć się w tej sprawie tylko negujesz.

Jak już nauczysz się czytać to na samej górze autor napisał, że "źródłem będzie tylko i wyłącznie komputer", że "słucha muzyki elektronicznej...i że potrzebuje zestawu który potrafi uderzyć, zestaw ten powinien niskie tony mieć dopracowane do perfekcji mocne ale nie narzucające się"

Moim zdaniem warto uświadomić kolege autora, że lepszym rozwiązaniem będzie włożyć więcej kasy w DAC niż w kartę dźwiękową.

A ze swojej strony już się wypowiedziałem co do wzmacniacza i ciągle uważam, że klasyczna Yamaha czy Luxman to najlepszy miękki bas w przystępnej cenie i świetna stereofonia a piszę to bo mam porównanie z nowoczesnym klockiem wspominanego przez autora Harmana. Do tego monitory i sub bo duże podłogówki do tej muzyki to będzie wyzwanie...niech dobry sub robi swoje a monitory swoje, kolumny podłogowe musiały by być naprawdę z wysokiej półki żeby zadowoliły słuchacza tego rodzaju muzyki który na pierwszym miejscu stawia na bas ale nie jakieś łupanie tylko konkretnie sprecyzowany.

rochu, doskonale wiedziałem, kogo disco ma na myśli - pewne rzeczy są tu równie przewidywalne jak wschód słońca. Rozbawiła mnie po prostu jego wypowiedź - chciałem pociągnąć temat:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolego miguel09 (no moze kolego to za duzo powiedziane) daruj sobie inwektywy - to tak na poczatek. Takze sformulowania typu "zenada na maxa" czy "pajac" nie swiadcza najlepiej o Twojej kulturze. Przeciwnie.

Jak juz jestesmy przy owym klasycznym klocku z wyzszej polki... Znacznie lepsza konfiguracje mozna uzyskac podlaczajac pod niego dobrego CDeka i porzadne monitory. Sa na rynku glosniki ktore nie potrzebuja wspomagania subem. Zreszta przy stereo mija sie ono kompletnie z celem (takie konfiguracje tez przerobilem). Wiem ze sa zwolennicy tego rozwiazania i kupuja dobre drogie suby jednak taki dzwiek dla mnie jest nie do zaakceptowania. Podobnie jak zabawa regulatorami czy loudnessem we wzmacniaczu. Przy zastosowaniu suba nie da sie uzyskac "niskich tonow dopracowanych do perfekcji" a juz na pewno nie taniego suba. Tylko dlaczego miekki bas? Miekki bas to bas wysokiej jakosci? Chyba odwrotnie. Klasyczne klocki maja tendencje do lekkiego spowalniania basu. Jesli dodac do tego sub robi sie dramat. No chyba ze zainwestujesz w wymiane kondow w tym klasycznym piecu. Bas wysokiej jakosci to nisko schodzace i kontrolowane uderzenie a nie lajace sie po pokoju i do tego jeszcze wspomagane subem. Rozumiem ze porownujac owe klasyczne klocki do tego co mozna obecnie kupic w sklepie za niewielkie pieniadze stwierdziles ze warto inwestowac w classic audio. Oczywiscie ze warto i to nie tylko w zestawieniu ze sklepowymi wzmakami za grosze. Dobrze skonfigurowane zestawienie classic audio potrafi naprawde dobrze zagrac i mozna je smialo porownywac do drozszych wspolczesnych konstrukcji. Tyle ze na classic audio czy vintage trzeba sie znac i wiedziec co sie kupuje. Podana przez Ciebie Yamaha CR 2020 jest swietnym wzmacniaczem ale ma juz 30 lat dlatego inwestowanie w nia jak dla mnie mija sie z celem. I tutaj dochodzimy do tematu tzw. wtopy ktora dosc czesto zdarza sie na naszym forum. Oto ktos kto o klasycznych klockach pojecie ma niewielkie daje sie przekonac handlarzynie ze kupuje high-end (hahaha) a potem wylewa swoje zale w kolejnym watku. Polecanie mlodemu czlowiekowi jakim zapewne jest autor watku zabawy w classic audio jest co najmniej ryzykowne. Tutaj potrzebna jest wiedza nie tylko o samych klockach ale takze o mozliwych konfiguracjach. Dotyczy to takze wyboru odpowiednich monitorow.

=> rochu

Cieszę się, że wiesz jak gra mój system w moim pomieszczeniu nie słuchając go :)

Ja natomiast Twoje ustawienia foobara usłyszałem i było to ciekawe doświadczenie ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moim zdaniem w pokoju 25m2 warto zainwestowac w klasyczny zestaw audio oparty na wzmacniaczu zrodle i kolumnach podlogowych. Bez pseudo dodatkow typu sub. Natomiast jesli chodzi o kompa popieram w 100% pomysl jozwy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

zyzio, 8 Sie 2010, 11:06

>=> rochu

>Cieszę się, że wiesz jak gra mój system w moim pomieszczeniu nie słuchając go :)

>Ja natomiast Twoje ustawienia foobara usłyszałem i było to ciekawe doświadczenie ;)

Rozumiem, że słyszałeś to w moim pomieszczeniu i znasz wszystkie setupy mojego sprzętu jakie miałem przez ostatnich 5 lat?

Aha.

Elektronikę Primare i Linna a także Paradigmy, znam dość dobrze.

=> rochu

Ja wiem jedynie, że sprawdziłem Twoje ustawienia w Foobarze i zdębiałem ;) Ale zakończmy ten off top.

Co do tematu wątku to pomysł jozwy - z taką modyfikacją, ze proponuję DAC + dobry konwerter usb-spdif. Wejścia usb w DAC-ach są zazwyczaj słabe....

>>walkernisko

Dobrze by było żebyś się nie ograniczył do 16bit/48kHz na wyjściu USB. Stąd moje propozycje. Jest coraz więcej dobrze zrealizowanej muzyki w gęstych formatach. Nawet tej elektronicznej. Sam słucham między innymi Klausa Schulze i starszej twórczości Tangerina Dream.

->discomaniac71

"żenada na maxa" to nie moje słowa akurat...

"Znacznie lepsza konfiguracje mozna uzyskac podlaczajac pod niego dobrego CDeka i porzadne monitory" no i widać, że czytanie ogarnąłeś nawet szybko, ale ze zrozumieniem tekstu pisanego jak było tak jest...kolega autor ma laptopa a Ty mu na siłę wciskasz jakiś CDek...sam posiadasz to się ciesz z tego ale autor wyraźne napisał, że źródło to ma być komputer (później sprecyzował-laptop).

"Polecanie mlodemu czlowiekowi jakim zapewne jest autor watku zabawy w classic audio jest co najmniej ryzykowne"

Autor napisał pewnie nie bez potrzeby: "jestem studentem 4 roku inzynierii mechanicznej i robotyki od zawsze mialem zapedy do zestawow muzycznych" to nie sądze, że jest na cokolwiek za młody i za mało doinformowany. Ma po prostu dylemat i liczy na doświadczenie innych. Poza tym inżynieria mechaniczna i robotyka to nie gastronomia czy pielęgniarstwo, także w zdolności autora nie wątpię tym bardziej, że od zawsze miał zapędy:)

Co do monitorów - to właśnie tu Panie discomaniac71 trzeba się znać żeby wybrać coś co zagra muzykę w jakiej gustuje autor wątku. Monitory, które produkują taki bas to ciężkie wyzwanie i na pewno monitory w przedziale cenowym, który podał autor nie poradzą sobie z basem tak jak sub który z resztą do tego jest stworzony.

Jako posiadacz m.in. dwóch średniej jakości amplitunerów (w tym Marantz 1530 z roku 1978 oryginalne części i zero modyfikacji) i bezpośrednim porównaniu ich z HK980 to aż płakać się chce co robią dziś współcześni producenci sprzętu audio (nie mówię o klockach za np. 10000zł bo na takie póki co mnie nie stać i nawet za bardzo nie wiem jak grają, bo domyślam się,że gdybym posłuchał dłużej to mógł bym się zarazić:) )

temat zdecydowanie nie dazy w oczekiwana przeze mnie strone,

postanowilem ze kupie ktorys z tych DACow

Audinst HUD-mx1 DAC

Musical Fidelity V-DAC

Pro-Ject DAC Box FL

poniewaz ich cena jest w moim przedziale a takze jest to towar latwo dostepny,

czytalem dobre opinie na temat tych DACow, teraz tylko sie zastanawiam ktory z nich do mojej muzyki bedzie lepszy, sprawa przejscia z usb/spdif zostala rozwiazana. takze zostal mi wzmacniacz i kolumny, wolal bym jednak dwie podlogowe

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

miguel09 czy moglbys darowac sobie wycieczki osobiste? Twoj wpis w zasadzie nie zawiera niczego innego.

Wydaje mi sie ze kompletnie nie rozumiesz co mam na mysli. Owszem polecanie mlodemu czlowiekowi zabawy w classic audio jest mocno ryzykowne. Do tego potrzeba doswiadczenia osluchania i czesto po drodze zdarza sie wiele wtop. Trzeba mu tego oszczedzic. Inzynieria mechaniczna o ktorej piszesz nie ma tu nic do rzeczy. Monitory w 25m2? Mozna tylko po co? Podlogowki poradza sobie z tym basem w 25m2 bez uzycia suba. Troszke w zyciu slyszalem w tym klocki za 10, 20 i duzo wiecej tys PLN. Nadal uwazam ze classic audio jest konkurencyjne pod warunkiem znajomosci tematu i odpowiedniej konfiguracji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.