Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozróżnić oryginalną plytę cd od pirackiej?

smerlinj

Rekomendowane odpowiedzi

no przecież będzie źle grała :) Każdy audiofil to słyszy, tak jak od razu słyszy formaty stratne! Niektórzy nawet słyszą pogorszenie jakości dźwięku w bezstratnych.

Tia, Twoja teoria się nie trzyma kupy , rzadko która płyta gra "referencje" są słabsze wydania

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

No sorry, ale niestety nie zawsze na ucho można to odróżnić. A nawet zdaż się, że czasami oryginalna płyta gra tak jak nagrana z mp3. Wiem bo mam taką jedną - Harry J Allstars - Liquidator

Witam wszystkich.

Dużo mądrych słów tu padło, z większością się zgadzam, jednak nie ze wszystkimi. Mam działalność gospodarczą i sprzedaję na na allegro nowe CD. Nicka mojego, ani tego co sprzedaję oczywiście nie podaję i nie podam. Pozwolę sobie tylko napisać, że nowe, zafoliowane, oryginalne, pochodzące z legalnego źródła (innymi słowy nie kradzione) wydanie płyty pewnego całkiem znanego zespołu, deluxe edition CD+DVD, kosztuje w zakupie 1 funta, czyli równowartość 4,50 zł. To wydanie w Polsce jest właściwie niedostępne, zaś zwyczajna wersja tego samego albumu wystawiana jest w tym samym serwisie za minimum 40 zł. Dlaczego nie jestem i nie będę milionerem :) ? Otóż dlatego, że źródło z którego pozyskuję płyty nie ma katalogu liczącego sobie 5000 tytułów dostępnych od ręki - wtedy byłoby to megapodejrzane. Dostaje tylko to, co zostało wypuszczone na rynek w ogromnej nadwyżce i nie schodzi tak, jakby chcieli włodarze wytwórni. Suma sumarum mam podobnych tytułów ok. 20

• 6 miesięcy później...

Uwaga na japońskie wydania starego rocka wystawiane na Allegro przez nick z Krakowa. UWAGA – mają kod IFPI (jeden). Perfekcja w podróbce. Różnią się tylko tym, że oryginały są wydane w card-sleeve a te piraty w pudełkach plastikowych.

• 2 lata później...

Jeśli chcecie kupować zagraniczne płyty w Empiku to NIE KUPUJCIE z napisem "Polska cena", nie polecam. Płyty Eminema są w "polskiej cenie' i w normalnej , w polskiej po 39 a w zagranicznej po 69-89 zł i naprawdę warto dołożyć i mieć oryginalną płytę a nie podróbę.

Jeśli chodzi o Allegro ja tam nie kupuję no chyba, że widzę, że jest zapakowana w oryginalną fabryczną folię np. ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

widać, że folia jest fabryczna przez wydawnictwo i ma znaczek taka czarna strzałka i naklejka ZTiK to znaczy że płyta oryginalna i również napisy wydawnictwa, rok wydania itd. to widzę, że jest oryginał, ale jest wiele podrób i dla tych, którzy nie znają się to nie polecam kupowania na allegro to samo dotyczy np. butów :-) wiele podrób. Wolę już w sklepie dołożyć i mieć pewność.

Pozdrawiam:-)

...pomimo wszystko cen są niezłe:

Ceny z zakończonych aukcji:

Slash - Slash - 22zł

Slash - Slash - 25zł

Metallica - Death Magnetic - 12zł

SLAYER - World Painted Blood - 11zł

SCORPIONS Sting in the Tail - 22zł

Stanley Clarke Band (2010) - 25zł

CHRISTINA AGUILERA - BIONIC - 25zł

PINK FLOYD - The Wall (2 cd) - 30zł

PINK FLOYD - A Momentary Lapse Of Reason - 26zł

itd...

...większość cen nie przekracza 30zł ...napisałem do kilku osób które zakupiły cd i odpisali mi że płyty są nowe tylko bez folii. Ciesze się że płyty są oryginalne i w takich cenach. Ale i tak mnie to zastanawiam :)

Ukryta Zawartość

Jeśli chcecie kupować zagraniczne płyty w Empiku to NIE KUPUJCIE z napisem "Polska cena", nie polecam.

Nie od dziś wiadomo, że niektóre płyty z tej serii są tłoczone z innego materiału i brzmią gorzej. Jest na forum wątek na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież to proste. Płyty pirackie zawierają szanty i są oznakowane tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.