Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z BR z przodu do Rotela 10

Sagitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę kupić kolumny. I już wiedziałem jakie, gdzie, u kogo. Jednakże pojawiły się wątpliwości. Poszukuję więc pomocy, niektórzy przerabiali już podobny temat, ale albo mineło trochę czasu i pojawiły się nowe modele, albo specyfikacja było podobna. Może więc ktoś miał taką sytuację jak moja i podzieli się doświadczeniami, a może ktoś ma jakąś sugestię.

Mieszkanie w budynku wielorodzinnym, pomieszczenie około 40m2, kolumny będą stać na 2/3 pokoju, 1/3 to kuchnia (widoczny fragment na zdjęciu po lewej stronie). Kolumny muszą stać i będą stać na widocznej szafce o wymiarach 50x50x190

Sprzęt to Rotel serii 10 (na zdjęciu seria 06 – do sprzedania)

Muzycznie to blues, pop, muzyka czarna, poważna i wszystkie inne bez metalu i ciężkiego rocka

Kwota do wydania: 4 tys. – świetnie, 6 tys. – może być, 7 tys, - w ostateczności (MAX)

Nie mam również preferencji co stanu i rodzaju kolumn, Mogą być nowe, używane, monitory lub podłogowce.

Poszukuję kolumn do cichego grania w godzinach nocnych oraz przy śpiącym małym dziecku. Ważnym kryterium jest również to, że kolumny będą stały bardzo blisko ściany. I to w zasadzie tyle z kryteriów, no oczywiście oprócz fajnego grania.

Mój typ to

Monitor Audio RX8, wszystko fajnie ale doczytałem się że kolumny powinny stać minimum 0,5 m od ściany, ja tyle nie mam. Posiada dwa BR – jeden z przodu, drugi z tyłu, czy jeżeli zamknę tylko tylny, przedni oczywiście pozostawiając otwarty, też mi to zepsuje dźwięk jak w konstrukcjach tylko z jednym tylnym bas refleksem

Analizowałem jeszcze:

- Epos M22 – BR z tyłu (odpada) dźwięk fajny

- Focal 826 – BR z przodu ale trochę znudził mi się dźwięk z 714S (kiedyś z innym sprzętem grał lepiej) Czy 826 są całkiem inne, nie wiem, może ktoś coś napisze.

- KEF IQ90 – BR z przodu, niepochlebne decyzje o dźwięku, ale podobno dobrze grają cicho.

- 16Hertz Minas Anor – patriotyzm i dobre opinie, BR z przodu

Napiszecie zaraz że należy posłuchać, ale jak mam słuchać jak pracuje w godzinach pracy salonów. Czasami coś usłyszę, ale w salonach zazwyczaj to brzmi bardzo dobrze, dobrze zgrane z elektroniką. Poszukuję czegoś uniwersalnego. Nie wykluczam że przy zakupie nowych poproszę o wypożyczenie 2-3 modeli do domu najlepiej z jednego salonu. Jednakże póki co się zastanawiam, jak napiszecie że w MA można zamknąć tylny BR bez wielkich szkód to problemu nie mam.

Co byście wybrali, na co innego zwrócilibyście jeszcze uwagę będąc w podobnej sytuacji?

Miłego dnia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/65046-kolumny-z-br-z-przodu-do-rotela-10/

Witam,

moim zdaniem zanim kupisz jakiekolwiek kolumny powinieneś pomyśleć nad innym ustawieniem, bo przy obecnym nie pokażą one nawet połowy swoich możliwości. Nie dość że masz tam bardzo mało miejsca na rozstawienie kolumn (kominek oraz drzwi) to jeszcze chcesza aby koniecznie stały na szafce. Spowoduje to że głośnik wysokotonowy będziesz miał sporo powyżej głowy. Zalecane jest by był on na równi z uszami słuchacza +- 15cm.

Może dał byś radę przestawić kolumny na drugą stronę pokoju (w miejsce skąd robiłeś zdjęcia)?

Po drugiej stronie mam rogówkę na całej długości, więc odpada, analizuję również jakieś większe monitory, wtedy stały by prawie jak podłogowce normalnym trybem. Tylko czy byłoby to lepsze rozwiązanie? Nie wiem, Zaznaczam że bardzo sporadycznie słucham muzyki powyżej godziny 9 więc powinno wystarczyć. Analizowałem swego czasu Paradigm Studio 40. Może wypadałoby się zastanowić ponownie.

Albo odstawisz 1m kolumny od ściany, albo zdecydujesz się na specjalne konstrukcje typu wall, albo w ostateczności pozostają słuchawki ;P Z tego co widzę to identyczny, beznadziejny przypadek jak tu:

Ukryta Zawartość

Żadne normalne kolumny, nie ważne gdzie mają bas reflexy czy są w obudowie zamkniętej, nie zagrają dobrze w odległości mniejszej niż 0,5m od tylnej ściany. Ale 0,5m to minimum i szkoda wywalonych 4 tys. na tak grające paczki, gdzie w inny pomieszczeniu dwa razy tańsze konstrukcje ustawione normalnie zagrają znacznie lepiej.

Z Rotelem dobrze grają Dynaudio, tak więc w tym przypadku można poszukać czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Popieram propozycje bitkon'a. Skoro nie masz możliwości ustawienia kolumn na stałe inaczej niż jest to do odsłuchu po prostu ustawiaj je w wyżej zaproponowany sposób. Wtedy będziesz mógł je wysunąć na odpowiadającą Tobie odległość (ustalisz ją po jakimś czasie odsłuchów). Przy takim rozwiązaniu myślę, że skoro już właściwie byłeś zdecydowany na Monitor Audio RX8 możesz je kupić nie martwiąc się o tylny br. Powstaje tylko pytanie czy te kolumny nie będą za wielkie jak na Twoje potrzeby. Z jednej strony pomieszczenie ma 40m2, ale rozumiem że słuchał będziesz z tej narożnej kanapy i samo pole odsłuchu zmniejszy się więc po co nagłaśniać ten pokój i jeszcze jeden obok tymi RX8?:)

Co do propozycji Micke 13 to sądzę, że te Dynaudio Audience 42 W z kolei będą za małe. Jeśli już to zainteresuj się wyższymi modelami jak focus 140. Kolumny podstawkowe mogą być tym czego szukasz. Jeżeli jednak masz już dość szukania, a podobają Ci się Monitor Audio to może złotym środkiem będą po prostu RX ale model 6?:)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w znalezieniu tych jedynych;)

Dynaudio Focus 220.......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dynaudio Focus 140 będą ok., nie za małe, zwłaszcza że strojone są pod takie metraże, ale też muszą stać 1m od ściany, a te Audience 42W to są specjalne kolumny do stawiania pod ścianą/na półce.

I love the sound of crashing guitars

A ja zdecydowanie polece Monitor Audio RX8...w połączeniu z Rotelem (ja akurat słuchałem z modelami A-06 oraz RA-1520) wypadają świetnie, super dynamika, dobra kontrola basu, góry sporo, ale bez ostrości :)

Ukryta Zawartość

jak możesz to posłuchaj tych stx,

bardzo udane przetworniki i świetne części zwrotnicy

słuchałem mx-140 i doskonała relacja ceny do jakości brzmienia

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.