Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica międy dt 990 i dt 990 pro Bey...

bratny

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak jest różnica miedzy dt990 i dt 990 pro lub dt 770 i 770 pro. Krótko mówiąc co oznacza to 'pro' i skąd wynika różnica w cenie między wersją 'zwykłą' i pro.

Pozdrawiam.

Darek.

WITAM

Z TEGO CO WIEM BAYERY 600 OMOWE TO JUŻ HISTORIA ZGODZĘ SIĘ Z DARKUL ŻE TO PROFESJONALNA WERSJA LECZ TERAZ SĄ DOSTĘPNE DT 990 PRO ALE 300 OMOWE I JAK TO WYTŁUMACZYĆ ???

A CO DO DT 150 TO JEST DOPIERO DŹWIĘK !!! ALE ŻE TRZEBA TE SŁUCHAWKI ROZEGRAĆ OK 48 GODZIN I WTEDY DOPIERO EKSCYTOWAĆ SIE BRZMIENIEM OSOBIŚCIE SPRAWDZONE

POZDRAWIAM

Ja mysle, ze to sciemka z tym PRO i wersja cywilna.

Chodzi o wyjscie do klijenta - powstala seria normalna do domu. Rozbudowa katalogowego asortymentu

na tym samym z lekkimi modyfikacjami ... PRO rozni sie wiekszym naciskiem na glowe - domowe maja mniejszy :)

[po jaka cholere budowac nowa linie produkcyjna, zmienia sie tylko kolorystyke i koncowke w nazwie]

Witam!

Ponieważ od ośmiu lat używam 990 Pro, zarówno w studiu, jak i w domu, więc je dość dobrze znam. Od miesiąca mam też DT 990 i DT880. Nowa wersja 990 jest w istocie całkowicie nową konstrukcją, która gra kompletnie inaczej niż Pro. Przede wszystkim, jak zauważyliście, ma ona impedancję 250 omów. Wynika ona z dążenia do ułatwienia "życia" wzmacniaczom słuchawkowym. Dla wersji 600 omów stopień wyjściowy musi mieć nieco inny bias. Ze starej wersji został niezniszczalny pałąk, kształt muszli oraz przewód połączeniowy (sprężynka). Nowa wersja gra dość podobnie do DT 931, czyli dość dobitnie i z rozmachem. Aha - w 990 bez pro nie zastosowano equalizacji "diffused field", która dopasowuje brzmienie słuchawek do środowiska (ucha) w którym pracują.

Ciekawostka jest to ze ogladnalem swoje 990PRO ,porownalem z 880.

880 to przerobka 990!Na oslone membrany maja naklejony cienki odp.wilc i "graja"wewn.strona membrany,co dalo inne brzmienie.Magnesy sa te same.W 150 mam inne sprawniejsze magnesy,inny bo lekko stozkowaty krztalt membrany.To co jest ciekawe to to,ze w starych DT dawali diody zenera przy przetwornikach w celu zabezp.przed zbyt duza amplituda ze wzmaka.

Podobieństwa pomiędzy 880 i 990 pro są chyba przypadkowe. Przede wszystkim różnice impedancji oznaczają całkowicie różne układy napędowe. No i najważniejsze - 880 sąukładem półotartym, a nie otwartym, jak 990. No i przecież te słuchawki grają krańcowo różnie.

Witam

przychylam sie całkowicie do wypowiedzi wojciecho a moge dodać że ładnych parę lat temu w sklepie właśnie porównywałem obie wersje 990 i 990PRO i muszę przyznać że różnica była zasadnicza i na tyle wyraźna że dopłata wtedy wynosiła ok 200zł to bolało ale kupiłem i do dzisiaj uwazam je za super i nie zamieniłbym je na nowe 990PRO

pozdrawiam

• 10 miesięcy później...

Wojciecho, inni Forumowicze z doświadczeniem w sprawie BD.

Czy mógłbyś rozwinąć temat różnic organoleptycznych pomiędzy 990 i 990pro ?

W Krakowie jakoś nie mogę namierzyć miejsca gdzie takie porównanie byłoby możliwe nausznie. Wogóle nie wiem gdzie w grozie Kraka mogę odsłuchać Beyery.

Obawiam się, że będę musiał dokonać zakupu "niekontrolowanego".

Mój typ to 990 - nie wiem tylko czy w wersji PRO czy nie.

Jako alternatywę dla 990 rozważam BD DT880.

Ma to grać ze wzmakiem forumowym.

To co jest w sieci wydaje mi się, że przeczytałem, ale ponieważ są kłopoty z odsłuchem dlatego zależy mi na jak największej ilości opinii.

Pozdr,

Też jestem zainteresowany różnicami pomiędzy 990 a 880. Na razie 880 to mój faworyt jeśli chodzi o ten zakres cenowy. Ale mnie interesuje porównanie na materiale muzycznym:) (klasyka) a nie "wykop". SH w tej konkurencji (muzycznej) okazały się niestety kiepskie. Już wiem dlaczego w studiach nie używa się tych słuchawek:) Sorry ale 600 to mit. Barwa instrumentów jak ze wzmaka za 1500 pln.

Pzdr.

=> Arek67

Chyba nie powiedziałbym, że SH600 to mit. To bardziej kwestia gustu. Przyznaję to, mimo że zdecydowanie nie gustuję w produktach

Sennheisera.

Moim zdaniem SH600 nie brzmią gorzej niż AKG K-401 (dwa razy tańsze), tylko inaczej. Mógłbym ich używać bez przykrości.

Natomiast za mit ewidentny uważam wszystkie modele SH niższe niż 600 (wyłączając nowe modele o numeracji 5?5 - tych nie

słuchałem). Od nich K-401 są moim zdaniem dużo lepsze - bardziej zrównoważone i szczegółowe.

Natomiast o potędze marketingu (bo czego innego?) świadczy ogromna popularność Sennheisera w obliczu istnienia dużo lepszych

brzmieniowo produktów innych firm, i to na ogół tańszych.

> keyop

SH 600 nie oddają prawdziwej barwy żadnego z instrumentów jakie słuchałem. Na nich po prostu nie da się słuchać muzyki. To nie jest w związku z tym kwestia gustu. To zasadnicza wada tych słuchawek a przecież jest to Hi-End:) Ewentualnie SH 600 mogą pasować do rocka lub muzki elektronicznej. Ale też będą taką muzykę "kaleczyć".

Pzdr.

Osobiście wole swoje DT150PRO od 880 czy 990PRO!Ale wszystkie wymienione kłada HD600 na łopatki.Im lepszy wzmacniacz tyy wiekrze słyszalne wady HD600.Nie rozumiem dlaczego w kilku pisemkach określane sa mianem H-E ,swiadczy to o głuchocie kilku redaktorów względnie o ich poziomie osłuchania.

HD 600 są zabijane chocby przez rodzime HD-25...nawert nie ma co komentowac.

=> arek67, darkul

No dobrze. Przyznaję, że Sennheisera 600 słuchałem niewiele i wydawał mi się wtedy zupełnie znośny - ale głównie w porównaniu

z modelami tańszymi, które były koszmarnie nienaturalne i miały podbity (ale za to zamulony) bas. Nie upieram się bardzo, że

to dobre słuchawki.

Upierać to się mogę przy AKG, które ubóstwiam i wobec których jak na razie nie znalazłem godnej konkurencji nawet za większe

pieniądze - są ultradtaliczne, bardzo przestrzenne i zrównoważone, a przy tym bardzo spójne. Choć zobaczymy, jak się będą

spisywać Alessandro 2 czyli udoskonalony odpowiednik Grado 325.

Co do DT-150 - chętnie bym posłuchał, bo przydałaby mi się para dobrych słuchawek zamkniętych. Może ktoś wie gdzie w Warszawie

można by je pożyczyć na kilka dni do odsłuchu?

I drugie pytanie - do Darkula jako posiadacza: czy one mają wewnątrz dużo miejsca na uszy? Mam duże i odstające i większość modeli wokółusznych jest dla mnie za ciasna i bardzo niewygodna, przez co mój wybór słuchawek jest bardzo zawężony i nie mogę się niestety kierować tylko brzmieniem :(

WITAM

Z TEGO CO WIEM BAYERY 600 OMOWE TO JUŻ HISTORIA ZGODZĘ SIĘ Z DARKUL ŻE TO PROFESJONALNA WERSJA LECZ TERAZ Sˇ DOSTĘPNE DT 990 PRO ALE 300 OMOWE I JAK TO WYTŁUMACZYĆ ???

Odpowiedź jest banalna: dopasowanie na 600 omów w technice audio to już historia.

• 1 miesiąc później...

to zależy gdzie chcesz kupić - powiem Ci na przykładzie 990 pro - w sklepie zapłacisz od 750-850zł - ale jest na allego gość który przywozi je z niemiec (kupuje u nich po cenach hurtowych) i sprzedaje za 450zł - oczywiście nowe ale z gwarancją niemiecką a nie polską - to jest jedyna różnica - może jak go zapytasz to przywiezie Ci 990-tki

na ebay-u niemieckim 990 (bez pro) z second hand'u ( a raczej second head'u ;) ) - chodzą po 60-80 euro w zależności od wieku - 990 pro nowe kupisz tam za 129 euro

>josef

rzeczywiscie widzialem w Allegro

...a które lepiej wybrac??? z PRO czy bez(?)

raczej nie planuje zakupu wzmacniacza sluchawkowego.

Zródlem bedzie SONY CDP-XA5ES (podobno ma przyzwoita sekcje sluchawkowa)

990 Pro i 990 zdaje się ze mają inny charakter brzmienia - 990 bardziej efektowny, wersja pro bardziej stonowana i mniej męcząca - poczytaj np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za parę dni przyjdą do mnie 990 pro to się wypowiem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Technika amatorska rządzi się swoimi prawami...

W technice studyjnej nadal standartem impedancji sa 200/600 Ohm i 10 kOhm.

lecz z pewnościa coraz lepsze elementy wzmocnienia umożliwiły zejście z wartościami impedancji pracy sygnałów nisko-prądowych.

...no wlasnie-przyjmujac,ze nowe 990 PRO maja impedancje 250 Ohm - jak one beda graly bezposrednio z wyjscia sluchawkowego ??? (w moim przypadku z SONY CDP-XA5ES)???

(dopiero co mialem okazje sluchac pozyczonych Sen HD600 ,wlasnie z tym odtwarzaczem CD i powiem szczerze,ze nie powalilo mnie to co uslyszalem)

600-tki maja chyba 300Ohm - czyli podobnie jak Beyery.

Czy jest szansa,ze 990 PRO "zagraja" bezposrednio z CD ???

Pytanie do właścicieli 990 Pro. Ile czasu zajmuje pełne "wygrzanie" tyvh słuchawek. Moje chodzą dopiero 15-20 godzin w tym czasie sporo się zmieniło tj. bas przestał dominować i zrobił się szybszy a średnica i wysokie zrobiły się bliższe. Czy po ok. 100 godzinach można liczyć na pełną ewolucję beyerów :) ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.