Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dorobić wyjście AES.

PrzemekElektro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję dorobić wyjście AES w pewnym urządzeniu, które obecnie posiada tylko wyjście toslink.

Mam taki transformatorek z karty sieciowej (S558-599-90 datasheet:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Wyciągnąłem spdifa z płytki i zrobiłem bufor na 74HC04, jednak jak bym nie kombinował sygnał na wyjściu w najlepszym przypadku przypomina sinusoidę. Prawdopodobnie problem tkwi w dopasowaniu impedancji, ponieważ wszystkie schematy jakie znalazłem są przystosowane pod normalnego spdifa wypuszczonego coaxialem, czyli 75 Ohm, a ja potrzebuję 110. Próbowałem zmieniać wartości rezystorów, aby przybliżyć się do tych 110 ohm jednak wszystkie moje kombinacje zakończyły się niepowodzeniem.

Testy robiłem obciążając wyjście transformatora kilkoma metrami kabla 110 Ohm zakończonego rezystorem 110 Ohm.

Czy ktoś mógłby narysować jakiś schemacik, jak to powinno wyglądać, żeby działało poprawnie?

Pozdrawiam,

Przemek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/65092-jak-dorobi%C4%87-wyj%C5%9Bcie-aes/

Cyfrowe wyjście symetryczne wygląda tak samo, jak pojedyncze, tylko jest inne trafko wyjściowe (1:1+1) i impedancja dopasowania 110R. Można też nie łączyć środka, w więc zastosować takie samo trafo, jak dla S/PDIF. W załączniku przekład chyba z jakiegoś ML. Na wyjściu są przerzutniki, bo był jeszcze reclock.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.