Skocz do zawartości
IGNORED

Kłopoty z AVT 1023

d@rek

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając forum znalazłem wiele wpisów dotyczących przedwzmacniaczy gramofonowych, postanowiłem odkurzyć swój gramofon i złożyć prosty przedwzmacniacz . Zamówiłem kit AVT 1023, dodatkowo OPA 2604 i 4 kondensatory MKS. Niestety mam duże wątpliwości co do wartości niektórych elementów zestawu, po odczytaniu wartości rezystorów, 2 szt mają po 3300k (pasek 2xpomarańczowy, zielony i złoty) a takich nie ma na schemacie!, jedyny pojedyńczy konensator zestawu ma oznaczenie 1J63 przed jedynką litera podobna nieco do mikro a z drugiej strony 1MO według schematu powinien mieć 100nF, z zamówionych kondensatorów MKS dwa mają oznaczenie A/ 1K63 i też tego nie mogę rozszyfrować powinno być 1uF, dodatkowo większość elektrolitów ma dużo wyższe napięcia nawet 250V. Jeżeli ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości proszę o pomoc pozdrawiając Wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/6532-k%C5%82opoty-z-avt-1023/

Czy AVT to ta firma z Ustki? Jeśli tak to miałem preamp phono złozony z ich kitu. Barwa była niezła. Problemem było niskie wzmocnienie sygnału, które wogle nie pasowało do wzmaka lampowego. Kit poszedł na półkę a potem zosyał sprzedany.

Co do oznaczeń kondensatorów i innych elementów to stosuje się różny zapis parametrów, np.:

100u - to 100 mikro (faradów)

u1 - to 100 nano (więc ten, o którym piszesz jest prawidłowy i zapewne 63V wg. oznaczenia)

dalej....

m1 - to 100 mikro

a 1m - to 1 mili (bez względu na jednostkę,np. volt)

W razie niejasności można posłużyć się miernikiem uniwersalnym posiadającym pomiar pojemności

albo takowy pożyczyć. Da to poglądową pojemność kondensatora.

To samo tyczy się rezystorów. Lepiej dla świętego spokoju zmierzyć omomierzem.

Sam wiem po sobie, że nie raz się myliłem jeśli chodzi o wartość rezystora, bo przykładowo nie wiedziałem,

że mam do czynienia z oporem w kodzie pięcio paskowym z czego jeden z pasków był słabo widoczny.

Omomierz w garść i wartość przybliżoną znasz.

Swego czasu (ponad pięć lat temu albo więcej) składałem wiele różnych kitów z AVT i nigdy

nie miałem nic do zarzucenia (dobra płytka, elementy nie raz lepsze niż się spodziewałem).

Ale nigdy nie były to układy audio.

Mam nadzieję, że chociaż trochę Ci to pomoże. Powodzenia

Witam !

Wygląda na to , że ja miałem szczęście. U mnie wszystko się zgadzało, choć oczywiście i tak pewne części poszły do wymiany. Łatwo się pomylić zwłaszcza przy rezystorach. Co do wzmocnienia jest ono rzeczywiście minimalne i do słabej lampy nie wystarcza, jednak z mojej- 2x65W- działa bez problemu choć dopiero na h12. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.