Skocz do zawartości
IGNORED

GDZIE KUPIC PRZEWODY DO AMPA DO 105 C?

Woody

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prosbe do jak zwykle niezawodnych Forumowiczow. Czy ktos moglby mi podac adres internetowy lub inne namiary na firme sprzedajaca kable wytrzymale do 105 stopni C (izolacja silikonowa lub lepiej: teflonowa)? Nie chce przy tym kupowac „minimalnej ilosci 25 mb na szpuli” jak w TME:) Potrzebuje jakies 3-5 mb.

https://www.audiostereo.pl/topic/6559-gdzie-kupic-przewody-do-ampa-do-105-c/

Dzieki za dobre rady:)) Ale ponawiam pytanie. Przewody beda biec wokol trafa i przy radiatorze. Dotad byly to wlasnie przewody do 105 C, a nie mysle, aby producent bezsensownie inwestowal. Tym bardziej, ze teraz trafo bedzie mocniejsze.

Tak na mój rozum prawie każdy kabel powinien te temperaturę wytrzymywać. Kłopoty moga być sporo powyzej 100 stopni. Żadne tworzywo nie zacznie sie zwęglać przy 100 stopniach. Poza tym raczej trudno w adudio o temp powyzej 100 stopni. 50-60 to maks.

pozdr

Zgadza sie, ale parametry izolacji zmieniaja sie pod wplywem temperatury. Poza tym przy rozruchu trafa moga pojsc spore prady, chwilowe, ale moze dojsc do przebic. W ampie mam tez tylko 4 takie kabelki po 25 cm. O tych 3-5 metrach napisalem, gdyz nikt nie sprzeda mi 1,5 metra kabla:) A spalily mi sie wlasnie 2 takie odcinki i czlowiek w serwisie powiedzial, ze skoro fabryka daje, to lepiej kupic. On tego nie ma:)

Przecież każda izolacja wytrzyma 105C, nawet drut telefoniczny.

Przebicie z trafa?!

hahaha, niezły żart.

No i pozostała temperatura... radiatory nie nagrzewają się do 100C. W dobrze zaprojektowanym wzmacniaczu ich temperatura nie powinna być wyższa niż 60C.

Morał z tego taki: idź do elektryka na rogu i kup kabel.

>>Woody

Czy nie przesadzasz, przecież chyba tym kablem nie idzie sygnał audio, to co tu maja parametry izolacji. Zresztą do tej temperatuery raczej się nie zmienią znacząco.

pozdr

Dzieki, Chlopcy:) Wybaczciee, ale musze widac napisac to jasno. Tytulem mojego wpisu nie jest: „Wybijcie mi, prosze, z glowy kable do 105 C” ani „Czy warto montowac kable 105 C”. Ja nie prosze o wyperswadowanie tego. Ja prosze o kontakt. Pewnie, za opinie dziekuje. Pewnie, jak nie kupie w rozsadnej cenie, pojde do „elektryka na rogu”. Tylko bedzie mnie to uwierac. Poza tym mam juz podmienione 2 odcinki na taki „zwykly”. Kabel i izolacja nie wyglada za dobrze. Jest krucha a sam kabel znacznie mniej elastyczny. Jak mniemam, nie ma to wedlug Was znaczenia dla wlasnosci elektrycznych. OK, w swoich DIY Passach montujcie co chcecie. U mnie Hafler dal takie a nie inne. Choc, poniewaz to seria pro, darowal sobie sporo innych „glupot”. Jakos mam do niego zaufanie. To po co kupuje wtyki WBT, trafole trafbera, kable VdH, kondycjonery? Czy nie na tym polega zabawa? A tak wogole po co kupuje spodnie za 100 zl? Przeciez i tak najwygodniej i najpraktyczniej w drelichu...

Przepraszam za ton mojego postu. To prosciutki i konkretny watek.

Woody>

Bo widzisz tu na forum , wymądrzanie sie i odradzanie stało sie obsesją !!!!

spróbuj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Woody, czy według Ciebie izolacja kabla w zasilaczu ma wpływ na dźwięk?

Dla Ciebie też fadeover?

Ja rozumiem, że stosuje się 5cm srebrny kabel od czincza, niech będzie, dla własnego spokoju i dobrego ducha. Ale nie przesadzajmy.

_igod_

cyt:...Woody, czy według Ciebie izolacja kabla w zasilaczu ma wpływ na dźwięk?Dla Ciebie też fadeover?

Oczywiście że tak!!!!! To nie wiesz, że kabel z izolacją z alfa-beta-polisterydoaminokrzemoglutaminianosodu poprowadzona z diod do kondensatorów poprawia bas ?

To Wy czytajcie uważniej, czytajcie ze zrozumieniem Panowie. Macie z tym ostatnio kłopoty.

Ja nigdzie nie napisałem, że ma wpływ. Ja zapytałem, czy słyszą różnicę.

Powtarzam po raz kolejny, jeśli macie pisać nie na temat, nie piszcie wcale. Wasze głupie komentarze i zaczepki naprawdę są już nudne.

>igod

Nie musi miec wplywu. Ja nie lubie sie grzebac w elektronice. Nie znam sie jak Ty, igod. Wystarczy mi swiadomosc, ze za 2-5 lat cos sie pogorszy w warunkach pracy ampa. Teraz robie porzadek, bo go spalilem. I nie chcialbym zaczynac od nowa w przyszlym roku. Dlatego staram sie zrobic wszystko jak Pan-Bozia przykazal. Pare pytan, pare minut na sprawdzenie linkow i z 40 zl-80 zl to nie jest dla mnie zbyt wygorowana cena za swiety spokoj. Nawet czytanie kolejnych Twoich z fadeoverem naparzanek. Wkurza mnie to, ale jakos wytrzymam i przy okazji moze sie czegos dowiem? Masz kondycjoner? Moze wlasnie kupiony dla sw. spokoju?

_igod_

To ja ci odpowiadam - po zastosowaniu kabla srebrzonego w zasilaczu , z izolacją alfa-beta-polisterydoaminokrzemoglutaminianosodu basy były pełne, punktowe i w pełni kontrolowane, natomiast po zastosowaniu tylko kabla miedzianego z izolacją beta-polisterydoglutaminianosodu - były lekko gumiaste, acz nie pozbawione słodyczy oraz pewności ,że sie nie zepsują w czasie:-)

Zdziwiłem sie bardzo - czy mi sie czasem nie wydaje, ale nie - na drugi dzień zrobiłem tę samą próbę - i tak przez kika dni, robiąc po tygodniu tabelkę i sprawdzając wyniki.

Zacząłem sie zastanawiać dlaczego kabel z izolacją z alfa-beta-polisterydoaminokrzemoglutaminianosodu zachowuje sie tak jak zachowuje. Porównałem więc ją ze strukturą na poziomie subatomowym z izolatorem zrobionym z beta-polisterydoglutaminianosodu i doszedłem do wniosku ,że winne są wolne rodniki amonowe,

które poprzez dysocjację quasielektrolityczną , uwalniają wolne jony , które przenikają poprzez barierę potencjału na orbity walencyjne przewodnika krystalizując go w otoczce zewnętrznej - stąd ta różnica z kablem pokrytym srebrem - srebro ma jak wiemy inną bariere potencjału. :-)

Zadowoliłem cie wreszcie ?

Woody, mam tylko filtr, oczywiście DIY. Nie przywykłem płacić za coś 30 razy więcej tylko dlatego, że jest audiofilskie.

Ja tylko napisałem, że może to być zwykły kabel. Kłótnię, jak zwykle zresztą, rozpoczął fadeover który pozjadał wszystkie rozumy.

Drogi igodzie . Przytocze twój pierwszy post

...Przecież każda izolacja wytrzyma 105C, nawet drut telefoniczny.

Przebicie z trafa?!

hahaha, niezły żart.

No i pozostała temperatura... radiatory nie nagrzewają się do 100C. W dobrze zaprojektowanym wzmacniaczu ich temperatura nie powinna być wyższa niż 60C.

Morał z tego taki: idź do elektryka na rogu i kup kabel.

Świadczy on o kompletnym niezrozumieniu tego , co chciał pytający - oczywiście wciskając jak zwykle swoje wyślizgane kabelkowe trzy grosze !!!

Woody ci zreszta odpowiedział o co mu chodzi

A to jak zwykle - kto zaczyna ... to masz powyżej - bączku.

Będe ciebie tak długo zaczepiał ,aż odzwyczaisz się pouczać innych o ich wyborach ( chyba,że o to proszą)

i będe tak długo przy tobie złoty koralu ,aż zrozumiesz, że każdy tu na forum ma swój rozum i to są wybory indywidualne - myślę tu o kablach itd... A swoja drogą ,to nieładnie zaglądac komuś do kieszeni i negowac jego wybór w postaci wydatku np. na kabel sieciowy za 500zł itd.

Co do zjedzonych rozumów - to powiem ci - że bardzo wątpię abyś miał taką praktykę zawodową i konstrukcyjną jak ja - tak więc trochę tych rozumów zjadłem, ale mam, przeciwnie do ciebie - pokorę wobec tego czego dokonali inni ludzie - pokora to cecha ludzi uczących się, a jak widać niewiele sie na tym forum nauczyłeś.

Tak wiec drogi igodzie - będę przy tobie - czy tego chcesz, czy nie - z powodów podanych powyżej :-)

OK, mi to nie przeszkadza, ale innym forumowiczom tak. Przeszkadzasz w dyskusjach, wiesz?

Twoje potężna wiedza opiera się na zaczepkach i opisach dźwieku bananów i kabli, nic innego na tym forum nie napisałeś przez ostatnie 2 miesiące.

igod

z całym szacunkiem ,ale to ty przeszkadzasz na forum w dyskusjach, wiesz?

stąd sie bierze moje echo.

Prześledź sobie nasze wszystkie wątki.

A moje wpisy? no cóż ciągle się uczę :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.