Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw ampli wraz z zestawem kolumn.

klapouchy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie posiadam telewizor Samsung UE40C6000 oraz laptopa z wyjściem 15-stykowym D-Sub. Chciałbym się poradzić Państwa, w zakresie wyboru amplitunera z dopasowanym do niego zestawem głośnikowym.

Trochę informacji na temat tego

- co mam:

1. Pokój : 5m x 4m, przy czym telewizor jest położony około 3,75 m od widza.

2. Telewizor : do niego mam podłączony dekoder cyfrowej telewizji UPC, z "leci" sygnał wideo w jakości HD oraz dźwięk jakości Dolby Digital. Z tyłu TV jest wyjście optyczne, którym to chciałbym puścić sygnał dźwiękowy do amplitunera.

3. Laptop : tak jak wyżej - wyjście 15 stykowe zapewniające rozdzielczość 1366 na 768 (768p) na TV.

3.1 Z niego bardzo często puszczam filmy na TV w jakości DVD(z płytek, czasami też ripy) lub HD(wyłącznie z plików .mkv)

3.2 Dość mocno wykorzystuje technologię DNLA, ale niektórych filmów nie można odpalić, wtedy zostaje mi opcja wyżej.

- co chciałbym:

1. Amplituner : Denon z serii 9, 10 oraz 11, ale oczywiście "nie zamykam" się tylko w tym zakresie - nie obrażę się jak ktoś zaproponuje mi sprzęt innego producenta.

2. Zestaw głośnikowy : Tutaj chciałbym poruszyć kwestię typu zestawu. Mianowicie nie chciałbym wydawać kasy na 5.1, a 2.1. po prostu zamiast kupowania średniego zestawu 5.1 za 1500zł wole kupić dobry zestaw 2.1. Poza tym nie chcę kupować 5.1, bo trochę ciężko byłoby mi umieścić to w pokoju.

Jeśli coś istotnego pominąłem, to proszę o zwrócenie uwagi.

Cena zestawu to max. 3000 zł.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam,

Klapouchy

https://www.audiostereo.pl/topic/65594-zestaw-ampli-wraz-z-zestawem-kolumn/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz przeznaczoy budżet, zwróciłbym Twoją uwagę na najnowszą serię komponentów marki DENON. Dobrym wyborem jest model amplitunera DENON AVR-1611, wyposażony już wewszystkie dekodery dźwięku HD a także kompatybilny z 3D. Alternatywą jest ONKYO - tutaj wchodzą w rachubę dwa modele dobrze wyposażone - wychodzący już ONKYO TX-SR607 który jest teraz oferowany w bardzo atrakcyjnej cenie - oraz najnowszy, który otrzymał teraz nagrodę EISA ONKYO TX-SR608. W przypadku ONKYO napewno niezbędny jest subwoofer, gdyż urządzenia te są zestrojone oferując delikatny bas.

Co do kolumn, to w pozostałych pieniądzach zaproponowałbym jeden z zestawów JAMO. Proponuję zwrócić uwagę na zestawy JAMO S506 HCS3 oraz JAMO S606 HCS3 wspomagane subwooferem JAMO SUB 200. Są to pełne zestawy 5.1, istnieją także opcje zakupu tylko dwóch przednich kolumn, jednak różnica w cenie jest niewielka.

Inną alternatywą, która zapewni lepszą jakość dźwięku, jest zakup kolumn wolnostojących Monitor Audio BR5. Ze względu na wprowadzanie przez Monitor AUdio nowej serii BX, seria BR jest teraz oferowana w indywidulanych pakietach w bardzo atrakcyjnej cenie. Chcąc zmieścić się w przeznaczonym budżecie, proponowałbym zakup amplitunera i MA BR5. Subwoofer dokupisz sobie w przyszłości, natomiast będziesz już teraz miał bardzo dobrą podstwę do rozbudowy systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dokonałem wyboru.

Wybór padł na połączenie Denon'a 1611 wraz z kolumnami Monitor Audio BR5. Razem to wszystko "zamknęło" się w cenie 3450zł.

Odpowiadając na posta kolegi wyżej, to całkowicie się z Tobą zgadzam. To znaczy nie ma sensu kupować tego amplitunera jak miałbym wyłącznie skupić się na konfiguracji 2.1, a właściwie 2.0. Jednak nie mam zamiaru koncentrować się na 2.1 i z biegiem czasu będę dokupował sobie poszczególne elementy, mam nadzieje, że bez konieczności wymiany tych co kupiłem już teraz. Wydaje mi się, że powyższa "dwójka" daje duże możliwości rozbudowy w późniejszym czasie - jak zamienię mieszkanie na większe. Jednak, jeśli miałbym dokupować kolejny sprzęt(głównie chodzi o głośniki) to zatrzymałbym się na firmie Monitor Audio, bo dźwięk jaki się prezentuje na wyjściu z tych kolumn jest po prostu cudowny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.