Skocz do zawartości
IGNORED

porownanie polskich wzmacniaczy - apel

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

Wlaczajac sie niejako w nurt Waszych dysput z radoscia zapraszam Was na al. Jaworowa 6 A we Wroclawiu.

Wspolnie Minima Audio i Delta Studio.

Wiecej informacji w watku " II Wroclawskie Spotkanie Na Jaworowej ".

Zapraszam

Delta Studio oraz Minima Audio

• Redaktorzy

dht, twoj tekst nie narusza zadnych moich zywotnych interesow, chyba sobie zbytnio pochlebiasz. Ja, podobnie jak ty, rozwniez napisalem to, co chcialem. Nie mam nic wiecej do dodania bo podobnie jak lolo, uwazam dyskusje z osobą wykazującą złą wolę za stratę czasu. Natomiast moze zaciekawi cie informacja, ze mam u siebie w tescie drugi juz w ciagu tego miesiaca polski klocek. Ale przecież czytasz forum, więc musisz o tym wiedzieć. Tylko po co w takim razie piszesz takie rzeczy? Ciekawe, ale w gruncie rzeczy niezbyt mnie to interesuje. Żegnam.

>> dht

Wydaje mi sie, ze istnienie 'pisemek' na jako tako wolnym rynku nie jest problemem. Problemem jest to jak sa one odbierane i jak bardzo odbiorcy sugeruja sie tym co tam sie wypisuje.

Oczywiscie w kazdym magazynie kazdy sprzet jest cacy (b.rzadko zdarza sie zobaczyc niepochlebna recenzje) i stad ludzie kupuja Creek'i, Avance'u, B&W, Thule czy inne tego typu gowna, ktorymi redaktorzy infantylnych pisemek sie czesto zachywcaja albo w najlepszym razie woaluja krytyke.

Z drugiej strony rozumiem redaktorow, ktorzy te bzdety wypisuja, bo to jest ich praca. Pisma zyja nie tylko z tego, ze my je kupujemy (ja akurat staram sie nie) ale rowniez z reklam. Jezeli np. redaktor napisze,ze B&W Nautilus 803 to wyjatkowy chlam i nie wart jest 1/5 swojej ceny to reklama B&W nie pokaze sie juz raczej w tym pismie prawda?

Polscy producenci z racji zdecydowanie nizszych obrotow maja mniejsze srodki na reklamowanie sie stad moze czasami wydaja sie 'zaniedbywani'. Mimo to, recenzje polskiego sprzetu wcale nie sa niepochlebne - a bogiem a prawda bardzo niewiele polskiego sprzetu nadaje sie do sluchania.

>> audiograde

Czyli jezykiem Audio lub innych pisemek mozna by swietnie zrecenzowac urzadzenia MP3:

"...zdecydowanie wlasny charakter brzmienia - niskie tony silne ale nieco przekoloryzowane. Brzmienie urokliwe - mimo niedostatku dynamiki". Przeciez ten belkot pasuje do kazdego urzadzenia (co latwo zweryfikowac czytajac opinie w dowolnym - nie tylko polskim magazynie poswieconym technice audio/video) w tym do zrodel MP3 :-))

-> qb_1

"... ludzie kupuja Creek'i, Avance'u, B&W, Thule czy inne tego typu gowna..."

"... bardzo niewiele polskiego sprzetu nadaje sie do sluchania."

To co, wedlug Ciebie nie jest g...i da sie sluchac ? Mozesz wymienic jakies zestawy (kolumny, wzmak i CD) "dostepne" dla przecietnego zjadacza chleba (nie tylko dla jednostek), ktory po wielu wyrzeczeniach i dluuuuuugim okresie czasu uzbiera powiedzmy 10 tys. zl na caly zestaw. Czy w tej cenie nic wg Ciebie nie da sie zestawic, aby nadawalo sie do sluchania ?

Lutek

polecam Ci uzywanego Electrocompanieta (oczywiscie:),mialem tez Nada,nie powiem uczciwie zrobiony,vincent tez daje popalic,musical tez wporzo i uzywany w niezlej cenie,z pisemek nic sie tak naprawde nie dowiesz,mozna co najwyzej obrazki poogladac

o creeku i cambridge audio mam jak najgorsze zdanie,smieszne wzmacniaczyki ze smiesznymi trafkami,gdyby nie nachalna klaka w gazetkach nie byloby tego na rynku w polsce,ale z polskim klientem tak jest ze jak przeczyta ze dobrze gra to w sklepie juz sie nie zastanowi,wiem ze sa klienci co przychodza z gazetka,pokazuja na gwiazdki i mowia ze chca to i to:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Redaktorzy

Nie wiem co to jest z tym Creekiem, muszą być bogaci jak Bill Gates, i rozdawać to na prawo i lewo, bo jak żyję nie widziałem złej recenzji Creeka, nawet w HiFiMuzyce, Magazynie HiFi czy w HiFi+, które to trzy pisma są jedynymi znanymi mi, publikującymi jednoznacznie negatywne opinie.

jozwa

tez mnie to zastanawia,moze to kwestia muzyki na ktorej odbywa sie odsluch?,ja np slucham hard rocka,rocka,soulu,bluesa,popu,jazzu,a nigdy nie slucham powazki,a recenzenci w polsce sluchaja duzo powazki,rzadko takich swinstw jak rock,moze to jest odpowiedz?no nie wiem

-> electro

Ja na razie mam w planach kupno czegos do stereo, no ale wczesniej musze sie radzic, aby wiedziec czego szukac. Teraz namieszales mi w glowie modelami o ktorych nie myslalem i nic o nich nie wiem. Jestem esteta i wolalbym wzmak i CD jednej firmy i w jednym kolorze. Czy CD tych firm, ktore wymieniles tez beda dobre ? Przeciez jak bede zdecydowany na kupno, to musze szukac kompletu, bo jak kupie najpierw wzmak, to gdzie pozniej znajde do tego pasujacy kolorystycznie i firmowo model CD. Jak na razie, to myslalem o Creeku, NADzie, Rotelu - po prostu o tym co jest popularne i ma dobre opinie - a Ty i qb_1 z taka bomba, ze to najgorsze. Nie wiem jeszcze co do kolumn. Podobaja mi sie (wizualnie) Wharfedale Pacific Evolution 30(40). Na foru otworzylem watek z prosba o porownanie ich z B&W 603 S3 i 604 S3. Sa pewnie rzadkie, bo nie ma wiele wpisow z opiniami. A moze lepiej by bylo, to wszystko szukac z rynku wtornego - za calosc do kwoty 10 tys. zl. - bedzie pewnie lepszej jakosci. Nie wiem jednak jakie kolumny uzywane i jak to podzielic cenowo. Kolumny wole wentylowane z przodu (ustawienie latwiejsze), ale jakie to na razie nie wiem. W kazdym razie - miedzy innymi - z dobrym basem.

(gralem kupe czasu na basie, wiec rozumiesz)

Co do np. Creeka: przeczytaj w zakladce "opinie" co pisza uzytkownicy i to o tym mniejszym modelu - wszyscy zachwyceni i daja po 6 gwiazdek. Im chyba mozna wierzyc, bo sami to kupili i przedtem porownywali. Skad wiec przeciwna opinia o Ciebie ?

A co sadzisz o Rotelu - np. model 972 ?

Mozesz zajac stanowisko do wszystkiego, co to poruszam - no i moze qb_1 by sie wypowiedzial.

I na koniec zasadnicze pytanie: czy mozna dostac cos znacznie lepszego od tego co wymieniacie (trzeba jeszcze dorzucic CD i kolumny) z drugiej reki za kwote do 10 tys. zl ? Jesli tak, to podajcie przyklady takich zestawow.

o rotelu 972 i jakims uzywanym cd rotela (lepsze niz z nowej serii) mam jak najlepsze zdanie,jak to kupisz to napewno sie nie oszukasz,taki komplet jesli kupisz w ciemno to jesli chodzi o kolumny to bezwzglednie musisz sie zdecydowac na odsluch,trudno mi cokolwiek polecic bo zestawu rotela sluchalem pare lat temu

tez lubie bas,szybki sprezysty i niski to optimum,ale ciezko to osiagnac,sam mam avance 3 mk2,nie jest to mistrzostwo w basie ale kompromis z ktorym da sie zyc:)

A tam będziesz kupował gotowy sprzęt-po kiego?, kup jakiegoś starego Pioneera i Denona - Discomaniac71 zrobi ci gruntowny upgrade: okablowanie, stabilizacja OPA 134 Burr-Browna, nowe trafo toroid 130 i doda masę, do wzmaka Denona z początku lat 90-tych wrzuci trafo 600VA + najwyższe sankeny, zmieni okablowanie i będziesz miał top hi-end za grosze. To co teraz produkują nawet koło tego nie stanie. Naprawdę !, zresztą zapytaj Discomaniac'a71....

AE 1 II plus Creek 4330 plus Creek CD 43 -> razem ok 7,5 tys (second handy) - zostaje kasa na standy i kable -> oczywiscie nie jest to zestaw do ciezkiej muzyki - ale w wiekszosci gatunkow sprawdzi sie wysmienicie :)

A generalnie rzecz biorac olej zarowno opinie w branzowych pismach, jak i opinie ludzi na forum - jedyne wyjscie to odsluchy - nie ma zestawow uniwersalnych dobrych dla kazdego - musisz znalesc wlasny.

slyszalem z 9 nt,no i byl wypas,ale nizsze modele to rzeczywiscie glowy bym nie dal,no ale Lutek mam nadzieje nie chce kupowac calego zestawu w ciemno,przeciez bylo pisane ze kolumny ma sobie posluchac:)

Coraz częściej odnoszę wrażenie iż podstawowym celem istnienia tzw. "pisemek" audio jest bycie flekowanym na tym forum... no by gdyby nie te pisemka to o czym co poniektórzy by pisali? Hmmm? A poza tym co jest śmiesznym sprzętem a co nie to kwestia punktu odniesienia, np. dla posiadacza monobloków JR takie monobloki EC to raczej monobolki :))))

Pzdr.

lolo

masz duzo racji,lubie ponabijac sie z polskiej prasy,jest taka swojska,zeby nie powiedziec wsiowa,niereformowalna,przez dlugi czas nie moglem sie nadziwic np.ze nasi redaktorzy nie uwazaja za stosowne testowac preampow,przetwornikow c/a,nie organizuja bezposrednich porownan drozszego sprzetu np.>15 kzl,ze u nas niby taka bieda ze nie ma sensu sie wysilac bo i tak nikt tego nie kupi? zreszta w wielu redakcjach nie maja nawet na stanie systemow dzielonych pre/power wiec czego tu wymagac:)

-> zyzio

"Atam bedziesz kupowal nowy sprzet... "

Z tego tekstu nie wszystko kapuje - toz ja nowicjusz. Mowisz chyba o przerobieniu (uleprzeniu )wzmacniacza,

a co z CD kiem ? Jaki wtedy, zeby to wizualnie (kolor, wymiary zgodne ze wzmakiem) jakos pasowalo ?

To ten Discomaniac'a71.... musi byc nie lada fachura elektronik, ze moze przerobic cos z przed 14 tu lat i bedzie to - jak twierdzisz - gralo lepiej jak dzisiejsze wzmaki. No tak, ale lepiej od dzisiejszego wzmaka jakiej wartosci ?

>> Lutek

Nie wiem o jakim przedziale kasy mowisz. Zgadzam sie z el'em, ze jesli masz ochote posluchac Creek'a, NAD'a czy cokolwiek co ja uwazam za 'nie baldzo' to powinienes to zrobic i oprzec sie TYLKO na wlasnych wrazeniach. Jezeli komus sie podoba Creek i Avance to 'perfectly ok'.

Napisalem, ze 'niewiele polskich rzeczy nadaje sie do sluchania', ale pare sie nadaje - 300 - ki Ancient Audio (i integra i monobloki) sa w swojej klasie cenowej warte uwagi. Slyszalem tez jakiegos Betley'a, ktory za swoja cene byl nienajgorszy. Kolumny ESA (Furioso 2 sa dla mnie jak najbardziej ale tez tansze Continuum sluchalem z przyjemnoscia) czy GLD.

I gwoli uzupelnienia - sam pracuje dla zagranicznej firmy jako inzynier i wiem jedno - polscy inzynierowie i konstruktorzy przecietnie nie odbiegaja od zachodnich - ba sa bardziej pomyslowi, mysla bardziej bezkompromisowo i maja szersza wiedze. Mimo to, polskie firmy musza caly rozwoj finansowac tylko i wylacznie z zysku, tak wiec musza go b.szybko wypracowac i tu jest problem. Konkurencja z zachodu jest blizej poziomu korporacyjnego (wiecej zrodel finansowania, mniej widoczny 'horyzont finansowy' itp.) wiec latwiej jej wydac kilkaset tysiecy $ na rozwoj linii produktow (sadze ze rozwoj topowych urzadzen np. Gryphona czy Burmestera i in. mogl tyle kosztowac luzem). Dlatego maja przewage.

Odnosnie tego co napisal Jozwa - Creek, Avance i inne tego typu 'bajery ' zajmuja w Waszych pismach czesto cale strony. Dlatego 'jednoznacznie zle recenzje' bylyby dla pism fachowych wyrazem braku instynktu samozachowawczego.

>> Lutek - przepraszam, jakos nie doczytalem o tych 10 kPLN. Wiesz - to wcale nie jest malo kasy - szczegolnie biorac pod uwage ile trzeba na tyle pracowac - warto wiec wydac ja rozsadnie i byc zadowolonym.

Ja bym poszukal uzywanego sprzetu - czasem mozna nabyc dobre klocki z nieduzym przebiegiem w bardzo dobrej cenie (zdarza sie 40-50% 'nowej' ceny za 1-2 letnie produkowane wciaz rzeczy). Nie pamietam, ale kiedys widzialem np. ogloszenie o Pentagonie A-70 za nieduze pieniadze - warto posluchac i sprawdzic czy sie podoba. Jezeli mozna taki klocek (nowy kolo 8-9 kPLN) kupic z 4-ke to juz jestes w okolicach Vicka SV-233 i masz ciekawsze brzmienie. Oczywiscie ten Pentagon to tylko przyklad.

Polscy audiofile/entuzjasci hi-fi zazwyczaj szanuja swoj sprzet wiec na prawde warto sie rozejrzec.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.