Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

qubric

a co powiesz ze np w samochdzie mclaren F1 (wersja drogowa) kosztujacym 1.000.000 euro na tylnej pokrywie jest przyklejona folia z 24k zlota :) to tez robienie wala z kupujacego?

Qubric>

Jeśli już mówimy o złotych silnikach , to widziałem na jakiejś wystawie kilka motocykli z ceramicznymi silnikami pokrytymi złotem. Ładnie sie to prezentowało , ale z opisu nie o to chodziło konstruktorom ;-)

Qubric > Chodziło o lepsze odprowadzanie ciepła podczas jazdy . Jakieś miejsce po przecinku , ale obliczono , że przy prędkości maksymalnej silnik z pokryciem był o kilkanaście stopni chłodniejszy , ważnych z punktu wytrzymałości ceramiki .

Fadeover - podobna sytuacja jest z ogniwami wodorowymi - wykorzystuje sie w nich platynę. Gdyby miały byc masowo stosowana jej swiatowe zasoby nie wystarczyłyby . Dlatego samochody na ogniwa już są i są bardzo drogie, ale nigdy się nie rozwiną. Zamiast tego ktoś opracuje inny równie sprawny jak spalinowy i równie ekologiczny jak wodorowy napęd - tyle że za znacznie mniejszą cenę.

pozdr.

Bedzie tak będzie - cierpliwości :) To co teraz trzeba robic zlotem, platyną i cudami tachnologicznymi, kiedyś będzie osiągniete taniej i inaczej. Ale wtedy znowu pojawią sie jakieś inne "slimaki" niedostepne cenowo z kosmicznymi technologiami :(

Może wtedy już swiat nie bedzie potrzebował ropy więc Hi-End przysłosći nie trafi na Bliski Wschód tylko się będzie sprzedawał w okolicach Hali Mirowskiej :)))

pozdr.

(zwłaszcza netboya :)

nie wiem czy wierze czy nie ale trzeba przyznac ze to co mowi o sobie ,przy pewnej dozie dobrej woli , nie jest pozbawione sensu , tylko szkoda ze przy okazji udowodnil jacy (my polacy) jestesmy a w to wierze i to jest bardzo smutne

qubric

moze jak juz ochloniemy to bedzie milo znowu troche pogdac o rzeczach na ktorych kazdy z nas sie zna :)

wiec specjalne pozdrowienia dla ciebie z wiara w przyszlosc :)

ale znowu tez pozdrawiam wszystkich na forum - michal

Heh - miało byc pokaże...

Chyba pokazał jaki on jest??? Jak myslicie - dowcipy o Polakach w Ameryce są o "Polakach w Ameryce" a nie o Polakach w Polsce. To chyba nie bez powodu?

pozdr.

a tak wogole to te technologie torensa sa dosc ciekawe:)

na chlopski rozum...wypalanie dziurek w zawieszeniu membrany? Wszelkie nieszczelnosci w glosnikach powinny konczyc sie tragicznie dla dzwieku ale pewnie sie myle. 14 gatunkow drewna? Ciekawe czy torens usluszal by roznice gdyby uzyc "tylko" 13. Wydaje sie ze glowna zaleta tych technologii jest to ze sa drogie.

Ja myslę że on każdą warste drewna powinien stroic "duszą" - tak by lepiej grało. Te dziurki to chyba wypala w dolnym resorze nie w zawieszeniu. Najwyraźniej nie jest w stanie zrobic od razu odpowiedniego resora i go wkleić więc musi osłabiać. Do tego przetaczanie koszy - to raczej konfekcja - widziałem juz chromowane i pokrywane tytanem (lub jego atrapą). Technologia membran tekstylno-grafitowych moze jest jego - choć wątpię. Sprzedaje takie STX - pewnie jakieś tajwańskie, diabli wiedzą kto jeszcze opracował podobne rzeczy. Jeżeli składa wszystko z gotowych części i wygładza charakterystykę do 1bd w paśmie użytecznym to i tak jest spore osiągnięcie.

A bez tych filtrów DiAurala może byłoby lepiej? ;)

Dla wszystkich, którzy twierdzą że się nie znam i nie powinienem dyskutować (tak, tak - netboy - i pozdrawiam oczywiście ;) podaję, że mija 20 lat od kiedy zrobiłem pierwsze kolumny. Więc trochę się różnych rzeczy w tym czasie napatrzyłem, nasłuchałem i naczytałem.

I odróżniam inżyniera od hochsztaplera :)

pozdr.

qubek pszepraszam ze krotko bo pisze z samolotu

Nie odroznilbys nawet plakatu z wielkimi cyckami stojac 10 metrow od niego.

Znowu gadasz bezsensu zatrzymales sie z technologia 20 lat jak piszesz. Czy znasz technologie strojenia powierzchniowego resorow? zrobione sa z materialu 2 warstwowego, wypalana jest gorna. bardziej sprezysta.

Tak sie teraz stroi glosniki. Nie wiem co to jest stx ale to nie calkiem tak, nikt nie robi takich membran jak ja:

nie sa robione z materialu a sa tkane na specjalnej maszynie i wychodzi monolityczna? chyba dobrze napisalem

membrana zlozona z jedwabiu ze specjalnym sciegiem i to wszystko prasowane jest z weglem w wysokiej temperaturze a na koncu w prozni napylany jest jeszcze metal i ceramika.

Napisales ze sprowadzasz technologie? To powinienes ja znac.Powstala juz w rok temu.

torson -ja do ciebie grzecznie - choć z dozą powątpiewania - bo widzisz że juz nikt wiecej nie chce rozmawiać - a ty jak ten polski ćwok mi tu cos o cyckach wciskasz, jedną reką klikajac w klawiaturę a druga w tym czasie dłubiąc w nosie. Opanuj sie trochą, bo sam prosisz żeby cie opluć. Jakoś dziwnie przypominasz mi w sposobie składania zdań pewnego emigranta Jazza, który się udzielał na tym forum. To samo podejście do rozmówców. Czy wy tam w hameryce dostajecie tego od przejedzenia hamburgerami?

O strojeniu laserem słyszałem, i o membranach tkanych z napylanymi kompozytami też - tyle ze się nimi nie interesowałem. Wiele podobnych rzeczy można kupić, także w naszej zapyziałej Polsce - choćby i głosniki z membranami diamentowymi (czy korundowymi juz dokładnie nie pamiętam - bo lubie polipropyleny - lepsze sa do klepania młotkiem na progu, a tańsze aluminiowe graja równie dobrze).

STX to polska firma która składa głosniki z chińskich części i robi to bardzo źle. Ale maja grafitowe membrany. Jak tkane - tego nie wiem, bo z wierzchu nie widać tkaniny (to jest kompozyt). Ale pewnie chodzi ci o to ze w twoich tkanina nie ma splotu krzyzowego tylko jest tkana po kole (mówi się chyba że radialnie???).

Skoro zacząłeś nieco rzeczowo pisać. To jescze zapytam czemu kosze są odlewane (rozumiem że tak jak żeliwo) a nie ciśnieniowo? To musi kosztować potem sporo pracy przy obróbce. A co z błędami w materiale? (tylko nie mów mi że wiadomości z metalurgi mam sprzed 20 lat, lecz wyjaśnij).

Że też w dzisiejszych czsach pozawalja korzytać z komputerów w samolotach. Uważaj na swoich klientow - Arabów, bo moze któryś tam leci. Sprawdź czy nie zostawił czegos pod fotelem ;) I odpisz w wolnej chwili. Lepiej by było gdybyc po prostu podał link do strony opisującej technologię budowy głosników. Wszycy by przeczytali i byłoby jasne o co chodzi. I nie irytowałbyś sie pytaniami.

pozdr.

torens - nie pisałem że wprowadzam technologię. Pisalem o marketingu i manipulacji - ale to nie na temat. Do technologii mam taki sam dostęp i więdzę jak każdy człowiek i uczestnik tego forum.

pozdr.

Qubek : przepraszam zart byl po amerykansku twardo

dht

Imped=4 , Rdc 3.11, le2.14, fs18.01 Hz, Qms = 7.22 , Qes=0.221, Qts 0.213, Sd = 512Cu Cms, Vas=61.12 ltr

Mms121.3 g , Cus = o.19 mm/N,BI = 24.92Tm

Taki glosnik kosztuje to zalezy od napylenia 30000 dp 49000$

brawo panowie brawo kultura zeszla z niebios i wstapila na nasze forum(czyzby torens w tym samolocie o cos zachaczyl?) oby tak dalej ,jak milo rodzinnie:)

pozdrawiam ,szczegolnie qubrica i torensa - michal

To jest 12 calowiec? Ciężka membrana, niskie Fs i Qts jak do obudowy tubowej. Kawał materiału, musi być spory magnes. Jakiej srednicy jest cewka? (to jest ta podwójna złota?).

I czy robisz też nisko-średniotonowe 5-6,5cala?

pozdr.

cena jest kosmiczna. mozna to potraktowac jedynie jako ciekawostke.

Le jest dosc duze, nie ma z tym klopotu przy zwrotnicy diaurala?

I nie wkurzaja was patenty takie jak diaurala? teraz patentuje sie wszystko, nawet zakupy po jednym kliknieciu:) "zwotnica" jest pomyslowa ale to wkoncu polaczenie szeregowe 2 elem.

Masz moze schemat twoich zwrotnic?

--->Qubric

Odnośnie STXa - robi to faktycznie z chńskich części, które o ile dobrze pamiętam pochodzą z Kantonu. Już parę razy pisałem na różnych forach o pochodzeniu STXa.

Kiedyś gdy nie podpisali umowy z chińczykami, składali kolumny w oparciu o przetworniki Tonsila oraz zwrotnice robione na podstawie książkowych wzorów (często podrabiając produkty Tonsila m.in Altusy, altony, Space oraz Rapsodie), do było tak gdzieś do połowy lat 90-tych. - No to było tak jako ciekawostka.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.