Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie-pomiar glosnikow!Choc sam mam b.dobra pomiarowke to byl bym ostrozny mowiac ze znam wszystkie parametry glosnika.Poniewaz pomiary naogol dotycza stalej i wybranej wartosci czestotliwosci.Owszem mozemy ja zmieniac do woli ale gdy puscimy np.kilka wybranych czestotliwosci to sie okaze ze wartosci [wczesniejsze statyczne]mocno roznia sie od siebie.Stad szukanie zlotego srodka jest trudne.

Po co mam udowadniać coś, co jest udowodnione post wyżej?

Teraz to się zbłaźniłeś do końca:

"3. No i ostatnie najbardziej dla ciebie kłopotliwe - to nie sa filtry czwartego rzędu!!!!!!"

Po tym to nawet "nie chce mi się z tobą gadać".

Igod - to smutne,że na świecie sa tacy ignoranci, snobujący sie na ''fachowców'' -ludzie którzy nie majac pojęcia co do tego jak zbudowane sa filtry 1,2,3,i4 rzędu - kompromitują się, upominając wszystkich -

z mojej strony to koniec dyskusji z toba - co jakiś czas jednak bede jednak przypominac ci o odzyskaniu na tym forum choć resztek przyzwoitości i godności- w postaci dowodu. Smieszny dzieciaku!!!!

EOF EOT

Upieram sie - fadeover - napisz prosze jakiego rzedu sa filtry przedstawione na moim screenshocie? Jestem ciekaw... ;->

Panie, panowie - ta dyskusja dotyczyla tego, jaki WPLYW na ostateczna charakterystyke bedzie mialo odsuniecie jednego zbocza filtra o te 300, czy 600 Hz zakladajac, ze filtr dziala w okolicy 3000Hz. Pokazalem na zalaczonej symulacji, ze dla 300Hz dolek ma ok 1dB, a dla 600Hz ok 2dB.

Oczywiscie nie oznacza to, ze dla konkretnego glosnika ostateczna charakterystyka bedzie taka jak na ww wykresie. Natomiast jak wezmiemy glosniki i zastosujemy do nich 2 warianty zwrotnicy, z ktorych jeden bedzie mial jedno ze zboczy odsuniete to roznica miedzy wypadkowymi charakterystykami w tych 2 wariantach bedzie taka jak pokazalem.

Uff... Meczace jest udowadniane, ze biale jest biale.

MichalG

darkul i fadeover - fajnie, że dajecie tytuły książek, gdybyście tak jeszcze je czytali, było by super.

Darkul wybacz, ale jak ktoś na 4 rząd mówi typowa 18-ka, to mam dość.

A fadeover walnął taką gafę, że nie dziwi mnie, że przestał się już wypowiadać w tym temacie.

Gościu zaczyna rzucać hasłami w stylu faza, impedancja, a na końcu robi z siebie pośmiewisko twierdząc, że to nie 4 rząd.

No ja już wiem wszystko po tym temacie.

Na ponizszych stronkach sa opisane zwrotnice 4rz, czasem nawet z prostymi kalkulatorami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotki przedstawione za tych stronach sa ludzaco podoble do tej z mojej symulacji...

Naturalnie wszystkie te stronki sie myla a darkul i fadeover maja racje... ;->

MichalG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

darkul:

Twoje poprzednie posty:

"typowe 18 -ki!"

"Igod?

Smieszny jestes,a jak myslisz, po co wpisalem ze dajesz sie podpuszczac..?nawet niewyczules mojej ironii.

Wiadomo ze jest to 24dB/okt!!!!!!Ameryki nie odkryles i juz nieodkryjesz."

Bez komentarza. Przypomina mi to wypowiedzi Aleksandry Jakubowskiej w sprawie Rywina...

MichalG

Człowiek idzie tylko na obiad , a tu czytania przybyło na godzinę :-)

mgrzemow

fakt masz calkowita racje - mea culpa - bije sie w piersi i sory wszystkich zainteresowanych - to sa filtry 4 rzędu - nie spojrzałem ,że wartości nie są równe.

Ja posiłkowałem sie podczas obliczeń zwykła drabinką LC - gdzie wartości LC sa równe a liczba drabinek odpowiada rzędowi filtru.

Stąd mój automatyzm.

Jeszcze raz bije sie w piersi.

Co do twojego wpisu o modelach to sądze ,że symulację należy traktować w sposób przybliżony,oczywiście w niektórych przypadkach obliczenia nie będa odbiegać od praktyki. zależy jaki model weźmiesz. Jednak w tym przypadk upieram sie przy 8 db !! Dla porządku nie mam zamiaru tobie niczego udowadniać, chcę tylko zrobic pokaz ,że życie może być ''brutal'' Specjalnie w przyszłym tygodniu zbuduję taką zwrotnicę jaką podałeś w symulacji i opublikuję wyniki - a co? Będziemy mieli spokój raz na zawsze.

igod - jak widzisz przeprosiłem mgrzemow -a za pomyłkę - raczej za automatyzm - to tak jest jak człowiek robi 4 rzeczy na raz - przeprosiłem mgrzemow -a bo to jest u mnie naturalne - przyznanie sie do błędu lub jego popełnienie nie jest żadnym wstydem. Wstydem jest trwanie w nim.

Niestety moja pomyłka i przyznanie sie do niej nie zmienia twojego statusu - nadal czekam na odrobinę choćby - TWOICH obliczeń w w/w temacie.

Ja tylko nie wiem co ma taki eksperyment udowodnic, jak bedzie przeprowadzony i jak beda interpretowane dane?

Rozumiem tak - robimy zwrotnice 4rz dla jakiejs czestotliwosci. Mierzymy odpowiedz glosnika (to bedzie freq1). Nastepnie przesuwamy jedna galaz zwrotnicy o 300Hz i mierzymy odpowiedz glosnika (to bedzie freq2).

Teraz patrzymy na wykres freq2-freq1 i oceniamy dolek w okolicy cz. podzialu.

Dobrze Cie rozumiem?

MichalG

--- panterka - po podgrzaniu rezystancja wzrosnie? (tak mi się wydaje). Też tak kombinowałem że może chodzić o zmiany rezystancji w zakresie temperatur pracy. Ale coś mi się nie zgadza - czyli że powinienem je też oziebic dla sprawdzenia tolerancji? Jesli ma to być pomiar tolerancji +/-

pozdr.

Robie filtr DP I GP te juz odstrojone o 300 Hz- zapinam je rezystorem 8 omów i przepuszczam generator mierząc przebieg. Potem zapinam je głośnikami - mam scan speak18W8535 i scan speak D2905/9500 oba w wersji 8 omów. Zdejmuję wykresy.

Z całości robie jpgi. OK?

Mam jeszcze inna możliwość - zdjąc charakterystykę ciśnieniową Bruelem ale nie wiem czy zestaw jest kompletny , czy jest na pomiarach.

_igod_

właśnie zdjąłem charakterystyki - na oko to.... kupa bracie. jutro je przyślę na forum.

Myślę,że postąpisz jak człowiek i przyznasz sie do błędu,że nie można w taki nonszalancki sposób jak ty to zrobiłeś w tym przypadku - traktowac audio - to tylko chciałem pokazać - nawet nie udowodnić tobie bo na tym mi w ogole nie zależy.

Poza tym będzie to niezły pogłądowy przykład na to ,że cokolwiek sie robi - trzeba to robić dokładnie, sumiennie,

tak robia zawodowcy.

i jescze jedno

amator (łc.) 1. miłośnik, zwolennik. 2. osoba zajmująca się czymś niezawodowo, jako hobby.

Mimo szczerych chęci , bo słowo amator nie ma dla mnie żadnego negatywnego podtekstu - nie mogę sie do nich zaliczać króliczku !!!

Dostaję za swoją niezłą pracę niezłe pieniądze.

Jutro też jest dzień

Pytanka:

1. Co daje pomiar po podlaczeniu rezystora? Przeciez przy uzyciu 2 rezystorow nie zmierzysz wypadkowej charakterystyki jak przy 2 glosnikach.

2. Co udowodni pomiar tych glosnikow podlaczonych do tej zwrotnicy?

Przeciez te 2 pomiary sa nieporownywalne.

Dla mnie sens mialoby zrobienie 2 zwrotnic rozniacych sie jedna galezia o te wlasnie 300, czy 600Hz i pomiar wypadkowej charakterystyki glosnika z jedna i druga i porownanie. To byloby rozstrzygneicie naszej dyskusji.

Pomiar rezystora i glosnikow polaczonych do 1 zwrotnicy nic nie udowodni - przeciez jakies glosniki z jakas zwrotnica moga miec dowolna charakterystyke - coz z niej wynika?

Co wy na to?

MichalG

Zgadza sie w 100%.Zamiast glosnika-ow mozna dac obciazenie wzorcowe tzw.zastepcze glosnika.

Mam takie caco w postaci skrzynki Rhode Schwartza RH122 ma to ze 25-30 lat.A pokretel do bolu.

Mozna sobie ustawic np.2.3nF+4.6 Ohm+1.2mH.

I zabawa.....

w tym wypadku wyszlo akurat tak. podzialy przy 2; 2,3 i 2,6 khz

[obrazekLUKASZ-98710_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inny przypadek. teraz juz zwrotnica pasywna, 4 rzedy z obu stron

[obrazekLUKASZ-98715_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.