Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

mgrzemow

Fakt, że możemy właściwie zacząć nową dyskusję i ona może trwać bez końca.

Pisząc o rezystancji chciałem przybliżyć swój pomiar do twoich warunków symulacji - +- idealnych.

W ostateczności jednak wczoraj z tego zrezygnowałem.

Co do pomiaru na dwóch głośnikach to zaproponawałem taką metodę ponieważ nie mam systemu pomiarowego, który mógłby połączyć pomiar z dwóch żródeł. Pozostanie więc dodanie przebiegów na papierze.

mgrzemow

No i sama idea pomiaru - prapoczątki, nie wiem czy sobie przypominasz - było to dość dawno:-)

Chodzi o zademonstrowanie, że podejście '' +- 300Hz przy strojeniu zwrotnicy 4 rzędu'' nie da nam ''zadowalającego efektu''. To tylko chce wykazać - zakwestionowano moje 8 dB ,więc wykażę je doświadczalnie,

Przy budowie zwrotnicy byłem troche ''złośliwy'' wobec igoda, ponieważ zastosowałem najlepszy dla siebie wariant, a mianowicie cewki taśmowe. Oczywiście nie były one pojedyńcze - wartiści składałem nawet z 5 cewek.

Jakoś sobie te wykresy można złożyć i wyrysować sumaryczną krzywą.

[obrazekLUKASZ-98747_1.jpg] [obrazekLUKASZ-98747_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18-100005964 1170255263_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fadeover - zlituj sie - patrz co piszesz:

"Co do pomiaru na dwóch głośnikach to zaproponawałem taką metodę ponieważ nie mam systemu pomiarowego, który mógłby połączyć pomiar z dwóch żródeł. Pozostanie więc dodanie przebiegów na papierze."

1. Po co dodawac pomiary 2 glosnikow - przeciez wystarczy dac im grac i dzwieki same sie dodadza, wystarczy zmierzyc efekt i pojedyncze charakterystyki.

2. Konia z rzedem temu co doda 2 przebiegi na papierze. Nawet jak glosniki maja liniowa faze, to zwrotnica doklada swoje i nie mozna tych przebiegow dodawac skalarnie tylko trzeba wektorowo. Co wiecej nie jestem pewien czy dodawanie charakterystyk punk po punkcie nawet uwzgledniajac faze w tym punkcie jest poprawne. Ja nie umiem tego zrobic na papierze, nie wiem jak ty...

"Chodzi o zademonstrowanie, że podejście '' +- 300Hz przy strojeniu zwrotnicy 4 rzędu'' nie da nam ''zadowalającego efektu''. To tylko chce wykazać - zakwestionowano moje 8 dB ,więc wykażę je doświadczalnie,"

Masz powyzej kolejna symulacje ktora pokazuje, ze sie mylisz a ty dalej idziesz w zaparte.

Widac przeciez ze ROZNICA miedzy czarna i niebieska linia (odpowiadajaca rozsunieciu zboczy zwrotnicy o 300Hz) jest ok 1dB, a ROZNICA miedzy czarna i zielona linia (odpowiadajaca rozsunieciu zboczy zwrotnicy o 600Hz) jest ok 2dB. Zgadza sie wiec to z moja symulacja na liniowych przebiegach.

Co sadzisz?

MichalG

mgrzemow

Ja nie zrobilem symulacji . Mój pomiar jest na rzeczywistych filtrach i na rzeczywistych głośnikach.

ad 1. skrót myślowy z mojej strony...Nie zdejmowałem ciśnienia z głośników- wykresy prezentowane na rysunkach są wykresami napięć jakie na nich sie odkładają. Juz rozumiesz dlaczego tak napisałem? Nie miałem możliwości dodać tych przebiegów na jednym wykresie. wejście do analizatora mam jedno.To jest teraz chyba jasne.

no i dalej cyt ...

Masz powyzej kolejna symulacje ktora pokazuje, ze sie mylisz a ty dalej idziesz w zaparte...

To nie ja idę w zaparte , to prawa fizyki - masz konkretny pomiar z żywej zwrotnicy i z żywego głośnika.

Przyjąłem twoje wartości na symulacji i przeniosłem je na żywa tkankę. Jest to doświadzenie i nic więcej......

Zbuduj , pomierz, zobacz. Nie przekonałem ciebie - trudno - zapraszam do siebie , może jeśli zobaczysz naocznie....

Oczywiście zgadzam sie z tobą że najlepszą metoda byłoby dodawać obie charakterystyki wektorowo - mam tego świadomość.

Najlepiej byłoby zdjąc charakterystykę w komorze za pomocą zestawu z mikrofonem pomiarowym i mielibyśmy pełny obraz . Może to ktoś zrobi? Ale na Boga nie symulacje z komputera.

fadeover

a myslisz ze ja co zamiescilem? jest to rzeczywisty pomiar glosnikow wykonany skalibrowanym systemem pomiarowym a nie jakims urzadzonkiem firmy klotz ktore nawet nie mierzy fazy. symulacja zwrotnicy w programie jest na 95% zgodna z tym co wyjdzie po zbudowaniu zwrotnicy. proponuje ci zebys swiadomie zbudowal choc jeden zestaw glosnikowy i wtedy sie wypowiedzial w tym temacie. i daj sobie spokoj ze wzorami z ksiazki, one nie maja nic wspolnego z prawidlowym projektowaniem zwrotnic.

BEGO toteż nie mam nic wspólnego z wzorami w tych wykresach - zrobiłem projekt z wartości które zaproponował mgrzemow i tyle .

Nawet na słuch '' czuć ''siodełko. A świadomie to juz mam za soba trochę kolumn - bez przesady - poruszamy sie wszyscy na granicy grzeczności, czy ja piszę ,że wziąłeś swój system pomiarowy pierwszy raz do reki ?.

Co masz do Klotza ? Czyżbyś słyszał że Klotz w temacie prawa Ohma prezentuje osobne stanowisko ? :-)

Jeśli robiłes pomiary na żywym układzie - to czy mógłbyś napisać : jakie były to głośnki?

jakiego typu zwrotnice? oraz podac wartości elementów w zwrotnicy ?

Będziemy mieli przynajmniej pogłąd dlaczego nasze wyniki są takie hm.. Kontrowersyjne

Panowie !!!reszte pozostawiam do oceny tym którzy chcą stroić lub nie stroić dokładnie - zwrotnic 4-go rzędu

CBDO EOF

Dla leniwych

[obrazekLUKASZ-98790_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki torens :-) , za podpowiedź.

W istocie !!troche dobrej woli bego - z tego pomiaru dużo wynika !!!

właśnie to co powiedział torens. Weż sobie teraz długopis i dorysuj siodełko - tak jak to sie robiło na geometrii

sumując funkcje.

A jeśli ci za mało to trudno, zmontuję zestaw z mikrofonem i dostaniesz charakterystykę ciśnieniową. jeśli ci na tym zależy.

a... i ponawiam prośbę jeśli to nie kłopot

bego > Qrde ja tez zaraz zaczne byc złośliwy

Pseudopomiary to na razie są twoje - bo nie wiem czy sobie ich nie narysowałeś komputerem. Prawde mówiac wątpię ,żebyś pięc razy obliczał i przebudowywał zwrotnice, mi skompletowanie jednej zajęło 1 godzinę( mając bardzo duży zapas części - nie wciskaj kitu kolego - te rysuneczki są z komputerka ;)

Jeśli gramy to fair

Zwrotnica do wglądu: Żurawia 8 Wawa

przeczytaj moje wczesniejsze wpisy to bedziesz wiedzial skad sa te wyniki. przesuniecie zbocza filtra o 300 hz zajmuje mi a wlasciwie programowi ok. 5,4 sek.

mozesz mi narysowac dlugopisem te wspomniane siodelko? moze ta ja mam jakies prymitywne metody obliczen.

fade czego ty dyskutujesz z tymi gośćmi. Zrobiłeś model pomierzyłeś, ja dorysowałem sobie siodełko bo to żaden kłopot dla fachowca. Przeciez wiadomo że przy filtrach 4 rz. odstrojenie o 600Hz to katastrofa, a wynikami z kompa to mozecie sobie panowie wiecie co ...podetrzec .Zeby pozamykac potencjalne wypowiedzi towarzystwa wzajemnej adoracji na temat tego czy sie myle czy nie odpowiadam żyje z budowy kolumn i to niezle zyje i mam w niskim powazaniu wasze pyskówki i to jak sie ustosunkujecie do mojego wpisu.

fade szkoda czasu na nich.

No i widać jakie z was barany, towarzystwo wzajemnej adoracji mistrzowie świata w konstrukcjach, słyszałem kolumny na audaxach zrobione przez jednego z was, douczcie sie bo obrazacie te głośniki.

Problem i podstawowe pytanie polegalo na odpowiedzi czy takie rozstrojenie filtra jakie byl zapodane przez goda ,spowoduje spadek jaki policzył fade, do tego nie potrzeba zadnych wzorów, gdyby ktokolwiek z was zbudowal zwrotnice nie zwrotke jak to niektóre fachury tutaj mówia, i pobawił sie nia troche to nie byłoby tej dyskusji.

Wracajcie lepiej do swoich dłubaninek

Sami geniusze na tym forum

Dziękuje za uwage - to forum spada na poziom rynsztoka. żadnego DIY.

Pomijając to, że fadeover nie potrafi rozróżnić typu filtra, a teoretyzuje o ich budowie...

To mają być rzeczywiste charakterystyki???

Świetne masz głośniki, charakterystyka jest prawie liniowa.

A może to tylko wygładzanie 1/2 oktawy?

Nie, raczej jedna 1 oktawa.

Wytykasz mgrzemow, że zrobił teoretyczne symulacje, a sam zrobiłeś to samo jakimś pseudo profesjonalnym programem, który maksymalnie wyidealizował charakterystyki i zapewne dodajesz je wektorowo (a gdzie faza?).

"Najlepiej byłoby zdjąc charakterystykę w komorze za pomocą zestawu z mikrofonem pomiarowym i mielibyśmy pełny obraz . Może to ktoś zrobi?"

To właśnie zrobię, charakterystyki TC120-ki i 5k4211 w drodze. To będzie Twój ostateczny koniec.

Ale najbardziej rozbawiłeś mnie tym:

"Nie zdejmowałem ciśnienia z głośników- wykresy prezentowane na rysunkach są wykresami napięć jakie na nich sie odkładają"

To nie wymaga chyba komentarza. Teraz wszystko się wyjasniło.

I Ty robisz kolumny???

I co, po złożeniu zwrotnicy mierzysz jakie napięcie się na nich odkłada?

Człowieku, dobrze, że sam nie wiesz o czym piszesz bo byś sobie chyba w łeb palnął!

Tak jak pisał bego, nic nie wynika z tego bełkotu.

Oj pakujesz się w bagno z którego już nie wyjdziesz dziadku.

Torens, a Ty co, jakiś adwokat diabła?

Szkoda, że nie wiesz o czym tu piszemy, bo nie przysnał byś racji dla fadeover'a.

bego pokazał rzeczywiste charakterystyki.

Co z tego, że to symulacje skoro w programie są takie dane jak:

- przebieg fazowy

- charakterystyka częstotliwościowa

- charakterystyka impedancji

Na ich podstawie program oblicza zwrotnicę i po pomiarach wychodzi to, co w symulacji.

fadeover - tak się w dzisiejszych czasach robi kolumny.

Ty wywodzisz się z komuny, gdzie nie było watunków... szkoda, że tam zostałeś.

Ciekawe jak grają Twoje wspaniałe konstrukcje? Pochwal się może - o wielki konstruktorze, który nieźle z tego żyjesz. Widziałem paru takich knociarzy wychwalanych w recenzjach kolorowych pism. Jak w jednej z redakcji pomierzyli takie kolumny to się już więcej u nich nie pokazali ;)

pozdr.

Nastepny geniusz igod sie odzywa , ktos tu powiedział że jestes chlopaczek i to prawda.

Człowiek wam dopieprzył konkretem , doswiadczeniem podobnym do mojego, tylko ja mialem aparaturę do pomiaru stąd wiem ,że miał rację 8db i ani grama mniej

i nie obchodzi mnie to co zrobisz teraz ty, bo nieraz już pokazałeś że jestes ambitny inaczej. Mało tego jestem pewny że będziesz kłamał bo masz pokętny charakter

qubric :to zalezy czasem sobie rysuje, choć mam taką aparaturę że na nią musiałbys pracowac 300lat.

torens, tak się składa, że słyszałem kolumny które Ty zrobiłeś i tak się składa, że je zmierzyłem.

Oto co zrobiłeś, mając do dyspozycji aparaturę, na którą zbierał bym 300lat.

Gratuluję doświadczenia i pozdrawiam serdecznie, profesjonalisto od 7 boleści.

[obrazekLUKASZ-98908_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż, w "Zingali" też podłączyli kiedyś głośnik w odwrotnej fazie. Recenzenci się zlitowali i przelutowali go.

Zaraz! To ja miałem na tę aparaturę pracować 300 lat ;)

pozdr.

igod placuszku złoty - moje doświadczenie kontra wasze gdybania - udowodniłem -nie tobie bo mam to gdzieś - że twoje filtry z elektrycznego punktu widzenia są do niczego istrzelasz w powietrze. Wymahujesz moja pomyłka z filtrem jak wyświechtanym sztandarem drużyny ze spalonego lasu -świadczy to o twoich słabościach i kompleksach.

Mimo że dostałeś wykresy to jeszcze nie widzisz - popatrz nanie tam wszystko jest cbdo.

Zaczynam sie przekonywac do tego co napisał Torens - że twoje wykresiki mogą byc nieuczciwe.

igod gówno o mnie wiesz zreszta to nic nowego bo o wszystkich tak piszesz

profesjonalisto od 7 boleści , ty jestes genialny.

Ludzie dlaczego nie wybanujecie tego gościa ? Na innych forach nie miałby prawa wstepu.

fadeover, dziadku - bego pokazał bardziej wiarygodne wykresy, niż Twoje, wyidealizowane z nierównościami rzędu 0,1dB. Co to ma w ogóle być?

Wybacz, ale nawet Twoje Scany z cewkami tasmowymi i Hovlandami nie mają takiej liniowości.

W moich wykresach będzie przebieg fazy, charakterystyki poszczególnych głośników i całości. Myślę, że z Twoimi umiejętnościami i tymi wszystkimi książkami sprawdzisz poprawność pomiarów na papierze... ale nie mówmy hop.

Swoją drogą sam chyba musisz stwierdzić, że posty torensa są durnowate w tym wątku?

Tylko tak szczerze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.