Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

torens, ile Ty masz lat, 13?

Dziecko drogie!

Mój post to odpowiedź na Twoje durnowate:

"...słyszałem kolumny na audaxach zrobione przez jednego z was, douczcie sie bo obrazacie te głośniki...."

Tyle tylko, że ja wykazałem się odrobiną inteligencji i pokazałem jakiś wykres, a Ty nic synku.

Nie znasz mnie, gówno o mnie wiesz, nie słyszałeś moich kolumn. Tym jednym zdaniem pokazałeś, jakim durniem jesteś. Mogłeś napisać coś na temat i mnie zgasić, chylił bym ku Tobie czoła.

Jesteś totlanym zerem, fadeovera przynajmniej szanuję, bo się stara.

_igod_ Nie uwierzę ci niestety.

Choć gdybyś mnie zaprosił na pomiary.....

Ja w każdym razie jestem otwarty , za parę dni kiedy sprzęt wróci z terenu- zapraszam ciebie i wszystkich twoich kolegów do mnie na pomiary:

Żurawia 8 - piąte piętro wawa.

hehe, to wszystko spowodu nieznaczacej uwagi o zwrotnicy 4 rzedu?

A moze ktos z was ma doswiadczenia z glosnikami kewlarowymi. Moze wystarczy tam filtr rownolegly.

JAk sadze wielu uwaza kolumny B&W za pezproblemowe. Ja na moje skromne ucho slysze tam powazny problem i jego charakter wydaje mi sie do rozwiazania przez ostre ciecie zwrotnicy wlasnie. ALe wprowadzone wtedy klopotki moga byc jeszcze powazniejsze. Trzeba by spytac tych B&W. JA spotkalem sie wlasnie z takimi sugestiami. Charakter tego "dzwonienia" wskazuje ze filtr nie wystarczy.

fadeover - Czy masz mozliwosc zmierzenia charakterystyki glosnikow przy pomocy mikrofonu? Jezeli nie, to obawiam sie, ze takie pomiary niewiele mowia...

Torens - nawrzucales nam z pozycji sily (jam jest autorytet) a konkretow brak...

Igod - chyba pomylka - dodawanie wektorowe uwzglednia faze, skalarne nie.

Teraz zauwazylem ciekawa rzecz - zwrociliscie uwage na to, ze na mojej symulacji nachylenie zbocza sie zwieksza z czestotliwoscia (wykres jest wypukly) a na pomiarze fadeover'a jest odwrotnie? Ciekawe o czym to swiadczy - to nie pytanie retoryczne - jestem ciekaw.

MichalG

Moim zdaniem problem był tak postawiony że sie go nie da rozstrzygnąć, jezeli raz będzicie mówić o charaktrystykach filtrów (choćby i rzeczywistych), a zaraz potem o "rzeczywistości" tych filtrów z głośnikami ;)

pozdr.

Hehe ogladalem strone goda usmialem się ze az z krzesla spadlem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czym pomierzyles to wszystko ? tym mierniczkiem za 15zeta zestawem z mikrofonem za200 zeta z preampem zrobionym w mydelniczce i podlaczonym do darmowego programiku z komputerkiem na Soundblasterze?

Ze stanowiskiem do pomiarow na drabinie z taboretami przykrytymi brudnym plastikiem?

Bys się wstydzil !zabierz się najpierw za wyszorowanie wszystkiego a pozniej upominaj innych.

Wez ty lepiej zawodowcu z Pacanowa co klepie mlotkiem na progu piecyki do subwoferkow swoje zabawki i schowaj sie w glebokiej piwnicy żeby cie nie widzieli ale najpierw to wysprzataj swoja zapyziala kuchnie czy pokoj , wypierz firany zmien brudny dywan, bo wyglada u ciebie jak w Bangladeszu.

I zmien swoje konstrukcje bo wygladaja jak manufaktura z Wietnamu. Zacznij do swojego hihi endu wkladac kostki drozsze od 2 euro. Wiesz w ogole co oznacza slowo high end?

Chociaz nie ! Zostan taki jaki jestes bo nie masz szans zostac zawodowcem z takim podejsciem ,jakie prezentujesz i jak wejdziesz do Europy to będzie mi duzo latwiej wykosic takich producentow od piecykow koloru czarnego mierzonych mikrofonem Panasonica z wsadzona rurka. Ty lepiej sobie wsadz rurke do nosa będzie lepszy pozytek.

Tu troche zdjec dla wgladu

[obrazekLUKASZ-100424_1.jpg] [obrazekLUKASZ-100424_2.jpg] [obrazekLUKASZ-100424_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

torens - chocbys byl genialnym konstruktorem i nadzieja przyszlych pokolen hi-endowcow, to za ten wpis zostales moim burakiem roku. Wez se golnij drink Jedrusia Leppera - szklanka wodki z burakiem w srodku - w sam raz dla Ciebie.

To naprawde osiagniecie - obrazic wszystkich nie piszac kompletnie nic na temat. Mam nadzieje, ze inni forumowicze zapamietaja sobie Twoj popis.

No chyba, ze przedstawisz na tu wywod pod tytulem "Brud na dywanie a rozchodzenie sie fal dzwiekowych". Niewatpliwie prawdziwy hi-endowiec slychy rowniez roznice miedzy rodzajami brudu - inaczej brzmi zwykly kurz a inaczej prawdziwie h-endowy kurz zupelnie przypadkiem do kupienia u Ciebie...

Szkoda slow...

MichalG

Nowy2 - oczywiście, że są odbicia, ale gdybyś chociaż trochę znał się na pomiarach i wiedział, za pomocą jakiego sygnału są robione, nie śmiał byś się.

Wyniki uzyskane tym sprzętem są podobne do CLIO, czy trzeba coś więcej?

Mi nie trzeba, torensowi tak, bo używa sprzętu "na który każdy z nas zbierał by do końca życia".

Świetnie, mam dostęp do takiego, ale nie w domu.

Oczywiście przy prawdziwych pomiarach używam statywu do mikrofonu, a ściany są wytłumione gąbką i kocami.

Miernik za 25zł mam, jest bardzo przydatny. Mam też drugi, lepszy.

Po za tym nie jest brudno, a ten plastik na toborecie to... gąbka czopkowa (czas na okularki).

Torens, naprawdę jesteś żałosny z tymi próbami pogrążenia mnie.

napisales to ? bo przecieram oczy do teraz:

oczywiście, że są odbicia, ale gdybyś chociaż trochę znał się na pomiarach i wiedział, za pomocą jakiego sygnału są robione, nie śmiał byś się.

Hehehe

prosze cie przestan juz pisac bo mnie brzuch boli ze smiechu.

Oczywiście, wszyscy widzą jak jest.

Jeśli ktoś jest zainteresowany sprzętem do pomiarów podobnym do CLIO, ale 20 (?) razy tańszym może się zgłosić.

Sprzedałem takich systemików z 50, każdy jest zadowolony.

Zamiast kupować za ponad 1k PLN mikrofonu MM2, człowiek kupuje 10 razy taniej wkładkę w rurce która... działa tak samo jak MM2, ale nie ma napisu MM2 (te same wkładki).

Teraz tylko podłączamy wszystko do SB live!, KALIBRUJEMY i gotowe!

Można mierzyć kolumny. Są dostępne pliki kalibracyjne dla wkładek, cały systemik był bezpośrednio porównywalny z CLIO, bo to na podstawie CLIO były robione pliki kalibrujące.

Jak już pisałem, sygnał z programu ma taki przebieg, że przy lekko wytłumionym pomieszczeniu przy pomiarach OnAxis odbicia są pomijalne. Dlatego koce i gąbka czopkowa w odpowiednich miejscach jest potrzebna.

Najgroźniejsze jest odbicie w połowie odległości między mikrofonem i mierzonym zestawem, dlatego właśnie stosuję DRABINĘ aby kolumna była mniej więcej w połowie wysokości pomieszczenia (czym dalej od ścian tym lepiej). Wytłumienie w tym miejscu jest bardzo ważne.

Pomiary Nearfield są wykonywane w odległości 1cm od membrany aby odizolować wykres od właściwości akustycznych pomieszczenia w zakresie niskich częstotliwościach.

Pomiar z otworu wykonujemy przy jego wyjściu.

Teraz łączymy wszystkie wykresy, wygładzamy 1/16 oktawy i gotowe.

Tak powstaje świetny wykres charakterystyki częstotliwościowej zestawu głośnikowego.

Co do otwartego okna... kiedy kolumna jest blisko (otwór z tyłu) nie ma takich rezonansów, wpływ działania otworu jest mniejszy.

Zdjęcia jest raczej poglądowe i nie ma nic wspólnego z prawdziwym pomiarem. Zdjęcie było umieszczone w dziale SPRZEDAM.

torens - jeśli będziesz jeszcze cokolwiek chciałwiedzieć na temat pomiarów nie wstydź się tylko wal. Postaram Ci się wszystko wytłumaczyć.

To samo do reszty forum.

Pozdrawiam.

Oczywiście. Pomiar jest robiony ze wszystkimi normami jakie da się uzyskać w amatorskich warunkach, tj:

- pomiar robiony w odległości 1m od kolumny

- ustawienie mikrofonu w zależności od konfiguracji głośników na osi tweetera lub pomiędzy głośnikami

- pomiar zawsze wykonywany z użyciem 1W

- pasmo przenoszenia wzmacniacza 1-30000Hz (-0,1dB)

- pasmo przenoszenia mikrofonu z plikami kalibracyjnymi 20-20000Hz

- pasmo przenoszenia karty po kalibracji 20Hz-20000Hz

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało...

Pozdrawiam

torens:

Jakiej bariery? Jak na razie wszedles w dyskusje, napisales, ze fadeover ma racie i obrzucasz wszystkich co maja inne zdanie blotem nie podajac przy tym jak na razie zadnych argumentow. Wlasciwie trucno znalesc cenzuralne slowa na opisanie takiego zachowania...

Z Twoich postow wylazi ogromne poczucie wyzszosci i co ciekawsze rownie wielkie poczucie zagrozenia, ze ktos wydajac mniej kasy (ktora jak widac jest dla Ciebie w sprzecie najwazniejsza) moze rowniez uzyskiwac sensowne rezultaty.

Stad Twoje brutalne i kompletnie niczym nie podbudowane ataki. Tak atakuje ktos, kto sie boi...

A wracjac do systemu pomiarowego igoda (jak rowniez i mojego). Jak rozumiem masz nastepujace zarzuty:

1. Mikrofon.

Uzywamy kapsulki WM61, lub WM60 Panasonic'a. Jest to kapsulka majaca zawsze liniowa charakterystyke do ok 10kHz, co juz samo w sobie wystarczy do symulacji zwrotnicy (cz. podzialu zazwyczaj max ok 5kHz). Dodatkowo kapsulki te cechuja sie duza powtarzalnoscia - byly robione pomiary ok 10 szt tej kapsulki i roznice miedzy nimi nie przekraczaja 1dB. Wiec uzycie standardowego pliku kalibracyjnego daje nam liniowa charakterystyke w granicach +-0.5dB. Jak dla mnie wystarczy.

2. Pokoj

Do pomiarow uzywa sie metody "gated" i sygnalu MLS. Metoda ta polega na tym, ze do obliczen bierze sie sygnal bramkowany tak, ze uzywana jest tylko ta czesc, ktora zostaje zmierzona zanim pierwsze odbicia dotra do mikrofonu. W przecietnym pokoju mozna uzyskac bramke o dlugosci ok 5-6 ms, co odpowiada ok 2m odleglosci. Im dluzsza bramka tym wieksza szczegolowosc pomiarow dla niskich czestotliwosci. Dla ok 6ms uzyskujemy charakterystyke schodzaca do ok 300-500Hz, co pozwala na spokojne projektowanie zwrotnicy.

Ja mieszkam starym budownictwie i w celu uzyskania jak najdluzszej bramki klade glosnik na lozku, mikrofon wisi pod sufitem, a okoliczne sprzety sa badz odsuniete, badz oblozone poduchami z foteli i kanapy. Uzyskuje bramke ok 10ms z czystym pomiarem.

W celu zmierzenia nizszych czestotliwosci uzywamy pomiaru nearfield. W tej metodzie zaklada sie, ze mikrofon jest na tyle blisko glosnika, zeby stosunek odbic do sygnalu emitowanego przez glosnik byb duzy. Tak samo mierzy sie charakterystyke portu BR.

Wazne jest to, ze chocbys mial sprzet pomiarowy za milion dolarow to nie zmierzysz pelnego pasma glosnika w jednym pomiarze o ile nie dysponujesz wieeeelka komora bezechowa. Pieniadze nie zmienia praw fizyki, choc niektorzy wydaja sie tak sadzic...

Jakies jeszcze zarzuty do systemu pomiarowego na SW? Napisalbym ze mi przykro, ze jest darmowy, ale bylaby to nieprawda...

MichalG

mgrzemow

Boj sie boga co ty wypisujesz ! Jakie poczucie wyzsosci ? Zglupota nalezy walczyc ,nawet tu gdzie mieszkam nasze polskie niedouczenie owocuje niestety takimi bzdurami ktore wypisuje godi ty zdaje sie do tego dolaczasz.

A wiedza? Ja bzdur nie wypisuje jesli juz cos napisze to wtedy jak bede mial czas a czas u mnie kosztuje

Zajrzyjcie lepiej sobie do norm ISO i nie wypisujcie takich bzdur do kupy ty razem z igodem, przestancie ludziom macic w glowach fachowcy .

Wazne jest to, ze chocbys mial sprzet pomiarowy za milion dolarow to nie zmierzysz pelnego pasma glosnika w jednym pomiarze o ile nie dysponujesz wieeeelka komora bezechowa.

Nastepna bzdura . Zalozysz sie?

mgrzemow

Tak atakuje ktos, kto sie boi...

Powalilo cie koles? Kogo mam sie bac ?zgrai niedouczonych kpiarzy ktorym wydaje sie ze sa orlami?

Bego ty tez do inteligencji technicznej nie nalezysz wiec powtorz sobie takie przyslowie ze milczenie jest zlotem.

>mgrzemow

Z tego co napisałeś wnioskuje, że stosujesz pomiar impulsowy 5-6ms to trochę mało

aby się ustaliły warunki pracy głośnika. Przypomina mi to oglądanie słonia z odległości paru metrów

przez szparkę w płocie - widać ze jest i to wszystko.

Życzę powodzenia w dalszej radosnej twórczości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.