Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric wypij szklanke mleka i wez gleboki oddech przed doglebna analiza wszystkiego co tu zostalo napisane

bo niechce uczestniczyc w pyskowkach. Bijecie jak zwykle piane udowadniajac ze jestescie geniuszami audio

i niech tak zostanie wasze samopoczucie pozwala mi na radosne patrzenie w moja finansowa przyszlosc .

Co do dnia pracy to hehe nie trafiles ja dopiero wyjade jak zjem sniadanie , amoze nie ,sam jeszcze nie wiem, tak maja wlasciciele firm:-)

Za geniusza to Ty się tytaj uważasz. Jakbyś był w temacie to bys wiedział że już od jakiegoś czasu powszechnie stosuje się metody pomiaru charakterystyk kolumn bez potrzeby stosowania komory bezechowej. Widac zatrzymałeś się na literaturze wszesnego Witorta.

Uważaj, bo jak się klienci dowiedzą w jaki sposób sobie rysujesz charakterystyki głoników, to nie tylko nie kupią twoich dzieł ale zawiedzeni jeszcze cię do skarbowego zakablują ;)

pozdr.

Qubric

znowu gadasz bzdury :

powszechnie stosuje się metody pomiaru charakterystyk kolumn bez potrzeby stosowania komory bezechowej

W kraju gdzie teraz zyje i mam firme nie uchowalbys sie ze swoja metoda pomiarowa na rynku ani godziny, konkurencja by cie zjadla. Uwazaj Europa puka !

O utrzymaniu na rynku nie decyduje kupa sprzętu tylko marketing.

Nieodmiennie oglądając zachodnie produkty masowe zdejmuje mnie pusty śmiech, że takie gówno można ludziom sprzedać (efekt maksymalizacji zysku). A mimo daleko posunietych oszczędnosci firmy sie trzymają (nie zawsze dobrze stąd tyle przejęć w tej branży).

Systemy pomiarowe nie wymagające komór bezechowych powstawały właśnie na zachodzie, jako tańsza alternatywa. W Polsce jeszcze 10 lat temu były niedostepne cenowo.

Ja tam juz dawno jestem w Europie i nie boję się żadnych Eurosiuśków. I zawsze wiedziałem że emigranci to dupki - a ty jawisz się najwiekszy dupkiem jakiego to forum widziało.

pozdr.

Qubric

Hehe gratuluje wiedzy ekonomicznej, w duzej czesci masz racje

Ale widze ,ze zaczynamy sie wyzywac? Tracisz kontrole, nie masz argumentow na temat systemow pomiarowych.

Hehe : to mowie ci wlasnie ze alternatywa dla tych tanich waszych komputerkowych systemow impulsowych sa drogie systemy , i najlepsze firmy , lub niszowe w pomiarach tego sie trzymaja.

Malo tego ambicja kazdej firmy nawet takiej ktora produkuje kino domowe jest miec taka komore.

Haha Europejczyk !

Juz ci powiedzialem klep sobie piecyki jeden z drugim mlotkiem na progu i usmiechajcie sie , poki mozecie.

Jak przyjdzie szok , to popedzicie do bibliotek, tyle ze moze byc za pozno.

eee, torens, straszysz:)

slyszalem wiele konstrukcji firm ktore chwala sie ze mierza swoje konstrukcje w komorach bezechowych i stosuja najdoskonalsza aparature. Niektore z nich robia dobre kolumny ale wiekszosci moge poradzic tylko jedno - siednijcie se chlopcy i posluchajcie tego co robicie na przecietnym sprzecie i w zwyklym pokoju:). Ludzki sluch to komora bezechowa czy oscyloskop. Oczywiscie trzeba miec wiedze i sprzet zeby wyeliminowac podstawowe wady konstruowanych kolumn. Ale czy koniecznie tak zaawansowany, hmmm. Nawet ten najlepszy nie powie ci jak brzmienie kolumn odbierze konkretna osoba.

Torens - mam nadzieję, że nie jesteś Thorens (takie drogie g... z ramieniem od Foniki za 20zł.;))) to by była popelina.

Teraz mówisz o systemach hardwerowych - czyli własnie takich jak CLIO. A to bez różnicy. Ważne jest żeby pomiar był dostatecznie skonfirmowany bez wymagań stawianch np. pomiarem sinusem i bez potrzeby stosowania komory bezechowej. I wymyslono to na zachodzie, bo w Polsce był Tonsil, który miał najwiekszą komorę w Europie i nie musiał kombinować (a kolumny ich i tak kiepsko grały). Na zachodzie też są hobbyści i wiele firm, które nie stosują na co dzień komór bezechowych. Jakoś nie widać żeby upadające co rusz angielscy potentaci przemysłu głosnikowego mogły im zagrozić. Wręcz przeciwnie - oni śa bardzo silnym rynkiem nabywców i wiele firm pracuje tylko dla nich.

Przekonałeś mni że wogóle nie jesteś z branży i tylko się tu mądrzysz, bo wydałeś na kupę sprzętu a nie przybyło ci talentu. Masz kaca i tyle. I nie podpieraj się tu literaturą, bo większość ma ją juz dawno przeczytaną.

pozdr.

Qubric

Kaca ? fakt o piatej wrocilem z kasyna

Zeby ulagodzic bos sie cos wnerwil chlopie co niemiara ,mysle ze jak wszyscy tu wystepujacy w tym watku nie znosisz sprzeciwu i chcesz miec racje , to pisze : fakt komora nie decyduje o jakosci produktow , tak sie stalo w Polsce, komora decyduje o jakosci produktow na swiecie.

No jesli kolumny, glosniki , zwrotnice obliczali igody to tonsil zbanczy na pewno

Hehe 300 w te 300 w tamte i ludziska jakos kupia. Nie bardzo kupowali.

torens>

napisz wkoncu jaka to firma. Wstydzisz sie swoich produktow?:) Nie boj sie, moze nikt nie sluchal.

I czy tych kolumn trzeba sluchac w komorze bezechowej skoro byly tam konstruowane?:)

A moze wystarczy jakas mala komoreczka?

qubric>

moze by sie tak zrzucic i postawic jakas. Potem bedziemy trzepac kasiorke na genialnych kolumnach w niej robionych:)

Jesli taki torens umie to nam chyba tez sie uda. Jak nie to zerzniemy od niego schematy:)

O jakości produktów decyduje koniecznosc minimalizacji kosztów zmiennych a nie komora czy aparatura. Polski inżynier może zrobić lepsze kolumny niż zachdni - jest od niego tańszy w porównywalnej cenie produktu. A jesli ich nie robi to dlatego że ma za mały rynek zbytu i nie na firm które zakumulowały dośc kapitału na uruchomienie inwestycji produkcyjnej. Daj mi jakies 3mln bagsów to ci z Tonsila zrobię potentata ;)

Nie ma to też wiele wspólnego z jakoby wiekszą wiedzą zachodnich konstruktorów (nawiasem mowiąc pamiętam że niemieccy inżynierowie przyjeżdżający montowac maszyny, byli nieodmiennie przedmiotem żartów - dla kawału polscy inzynierowie zamieniali im kable w automatyce :)))

O kiepskich produktach zachodnich mowił dht, więc takie doświadczenia ma więcej osób. I te kiepskie zachodnie sprzedają a kiepskie krajowe nie maja takiej siły - ot cała tajemnicaA mnie nie jest do szczęścia potrzebne uznanie racji (kto ma racje ten stawia kolację :)))

pozdr.

Aaaa - torens - w okolicy mam co najmniej dwa kasyna - śmiało przyjeżdzaj będziesz miał gdzie grać. Siła robocza tania jak barszcz, bezrobotni dopłacają żeby ich zatrudnić i jeszcze trochę firm do kupienia za 10% wartości - wymarzone warunki do interesów;)

No właśnie - powiedz jaka to firma???

pozdr.

Qubric - fakt zupelnie sie z toba zgadzam. Szczegolnie z tymi Niemcami :)Tylko jesli sie ma niszowa produkcje

gdzie jedna kolumna kosztuje tyle co dobre auto np B&W to trzeba ja przedzwonic na wszystkie sposoby.

dht maly polaczek z ciebie , tylko krzywy usmiech i drwiny. Tylko na to cie stac?

Torens jest największym specem od pomiarów na świecie, a... no właśnie. Tak czytam cały ten wątek i stwierdziłem jedno:

Albo koleś produkuje z tatą piły i szlifierki, albo coś mu odwaliło i pomylił fora.

Gościu, Ty nawet jednego słowa o pomiarach nie napisałeś.

Co post, to robisz z siebie coraz to większego idiotę.

Posiadanie komory nic nie daje, jak się robi badziewie. Ostateczne poprawi zwrotnicy robi się na słuch.

A ty pieprzysz o wyższości komory nad MLS w domu, tak jak by 0,5dB decydowało o wyższości jednej kolumny nad drugą.

Sama tolerancja parametrów głośników i elementów jest tak rozbieżna, że stosowanie komory nie jest już potrzebne. Charakterystyka każdej kolumny jest troszkę inna.

Ja mam wrażenie, że Tonsil upadł przez takich głupków jak Ty, którzy zatrzymali się na erze Witorta.

Po za tym jak czytam Twoje teksty to mam wrażenie, że masz 17 lat.

Jest tylko jedno wytłumaczenie takiego zachowania: zbyt długo przebywasz w tej komorze... a może to taka komora z gąbką na ścianach i szybką w drzwiach? no przyznaj się, ile lat Cię już tam trzymają?

wybacz torens ale Twoje wypowiedzi mnie zaispirowaly.

Napisz wkoncu jakie konstrukcje budujesz bo przypomina mi sie "kingsajz".....ma jedyna okazaje zeby powiedziec cos znaczacego to jeszcze sciemnia (i kryje bombaline do konca):)

Bo karzemy Toba nakarmic ptaszyska:)

W watku pewnie pod nickami ukrywa sie kilka producentow kolumn glosnikowych.

Wybaczcie, ale jesli prowadzicie dyskusje na takim poziomie, to swiadczy tylko o was, waszej kulturze, idac dalej wiedzy i pewnie produktach finalnych.

A co do komory bezdechowej.

W sobote sluchalem kolumn, ktore konstruktor byly gotowe w .. tydzien od momentu dostarczenia mu obudowy

i glosnikow. Gralo niesamowicie.

Pozdrawiam i zycze dalszej merytorycznej dyskusji.

Bo produkt niszowy kojarzy się z czymś drogim. A przecież tak nie musi być zawsze. Czasem niszę można rozszerzyć. A czasem taka nisza jest dosłownie "pod nosem", a firmy w Polsce jej nie widzą - nie potrafią jej wykorzystać.

Ci którzy tu coś robią nie mają ambicji wdrożenia tego do produkcji. Gdyby taką decyzję podjęli na pewno skorzystaliby z usług ośrodków badawczych, albo nawet zaryzykowali - i pomiary zrobiłyby im pisma recenzujące (więc produkt weryfikację by przeszedł zanim trafi na rynek).

Wiele firm oferuje produkty na poziomie tego co robią tu forumowicze - zwykle za wieksze pieniądze. - dht nie jest nadmiernie krytykancki (przynajmniej nie bardziej niż powinien być uprzedzony do seryjnych produktów :)

pozdr.

Hiena-Podrobka - kto robił te kolumny, o których piszesz (to były na zamówienie)? I czy miał komorę bezechową - jak uważa torens (albo choć taką małą komóreczkę - jak proponował - dht ;) ?

Czy może po prostu miał talent i wiedział co robi? (no i czy się boi Europy?:)

pozdr.

Qubric

Produkt niszowy czyli drogi nie zawsze musi sie kojarzyc z najlepsza jakoscia, ale jest tak przynajmniej w kraju z ktorego pochodze, oraz w tych bogatych petrokrajach, wiem wiem co powiecie zgodnie z moda i tendencja jaka prezentuje czesc tu piszacych ludzi, ze tepy arab nie jest w stanie odroznic dobrego dzwieku. Otoz nic bardziej blednego.Walka trwa , i nie macie pojecia jaka jest bezwzgledna.

Zgodnie z tradycja powinienem sie odniesc do tego co napisal do mnie igod

wyszedles z piwnicy i nie wstyd ci? dzieciaku , wcale mi nie zalezy na dyskusji z toba, tylko badz madrzejszy.

I jak tu z toba dyskutowac ? prezentujesz nadal bardzo amatorskie podejscie:

Sama tolerancja parametrów głośników i elementów jest tak rozbieżna, że stosowanie komory nie jest już potrzebne. Charakterystyka każdej kolumny jest troszkę inna.

- tak we Wrzesni

Ostateczne poprawi zwrotnicy robi się na słuch - hehe

Qubric

Te kolumny byly juz opisywane na naszym forum, ale nie to jest istota problemu ktore to dokladnie.

Czlowiek, ktory robil zwrotnice, mial do dyspocyzji tylko i wylacznie swoj sluch, nic wiecej.

Zdanie o jakosci nie jest tylko moje, potwierdzili je bardzo osluchani audiofile.

Torens - może się zdziwisz, ale poprawki robi sie na słuch. Chwalą się tym także najwieksi producenci - np. Cabasse. Co niektórzy chwalą się też stosowaniem badań psychoakustycznych - np. Mirage czy Paradigm. Co prawda sadze że to tylko przechwałki, ale niewątpliwie kazdy produkt brzmi lepiej jeśli w trakcjie pracy konstruktorzy słuchają swojego dzieła (czasem sie zmuszają żeby nie słuchac :)

pozdr.

Hiena-podrobka - cos kojarzę, to była jakas wersja przerabiana? Taka wersja SE. No to powiem Ci że konstruktor miał coś więcej niz tylko słuch :) Miał doświadczenie z głośnikami, które zastosował (i obeszło się bez komory bezechowej i sprzętu na które każdy musiałby pracować 300 lat :)))

pozdr.

Mnie zastanawia jedno - torens w trakcie calej tej dyskuzji nie podparl sie ani jednym argumentem merytorycznym, nie podal zadnych konkretow, a insynuwal wiele. Mozliwosci sa 2(.5):

1. Jest bogiem audio i nie ma ochoty dzielic sie swoja ezoteryczna wiedza z nami - szaraczkami

2. Jest kims takim jak Andrzej Lepper...

(2.5) zamiata stolarnie w Sonus Faber, a ktos nie wylacza tam komputera na noc...

Jak sadzicie - ktora opcja jest prawdziwa? 2.5 chyba odpada, bo pisze na liste natychmiast po poprzednim wpisie. Czyli nie ma nic do roboty tylko sie z nami (debilami) klocic. Czyli pkt 1 tez raczej odpada...

MichalG

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.