Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy Yamaha produkowala AX-590?

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi! Seba, a gdzie znajde Twoj opis? W dziele opinie nic o tych wzmakach nie ma. N Allegro jest wlasnie ten model, na razie za 355, ale zostalo jeszcze 6 dni aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z rozmaitych opinii wnioskuje, ze jest to sprzet dosyc "brutalny" i energiczny, co mi bardzo pasuje, bo pozostale komponenty mam dosc "ugrzecznione" (Denon DCD 735 i kolumny podlogowe Phonar Volume 1.1).

Ukryta Zawartość

Pierdu pierdu...Seria Ax590,890,1090 jest najlepsza seria wzmaków jakie wypusciła yamaha goraco polecam..klocki z tej serii mozna było jeszcze spokojnie kupic w 1998 roku sam kupowałem wtedy AX1090 ...

potem go sprzedałem i strasznie załuję bo czym dłuzej zyje tym bardziej widze jaką teraz tandete robia ..

Wzmak gra bardzo dobrze polecam korzystanie z niego jako koncówki m0ocy odpinasz wtedy bufor który podbija lekko bas .W srodku kondensatory elna cerafine trafo z blach Ei nie zadne tam oszukane toroidy potencjometr alpsa... i nie słuchaj bzdur co ludzie gadaja o wzmakach yamahy...

Witam

Około półtorej roku temu zakupiłem AX - 492 właśnie za 650 zł. Jestem z niego bardzo zadowolony. Niestety nigdy nie miałem możliwości porównania go z jego nowszym ani też starszym odpowiednikiem. Nawiasem mówiąc bardzo mnie ciekawią różnice pomiędzy wersjami 490, 492, 496. Jeśli zechciałby mi ktoś napisać coś na ten temat będę mu bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Szukam informacji na temat owych roznic po calym internecie i wniosek, ktory wyciagam na ich podstawie, jest taki, ze roznice sa minimalne: wszystkie te klocki, niewazne z jakiej serii i z jakiego pulapu cenowego, maja podobno grac bardzo podobnie, prezentujac tzw. brzmienie Yamahy: duzo dolu i gory, gorsza srednica, dobra dynamika, energetycznosc, nienajlepsza przestrzennosc i analitycznosc. Podkreslam jednak, ze nie sa to moje wlasne opinie, podparte odsluchami, ale oceny rozmaitych audio-fachowcow.

=> kook, dużo dołu, dużo góry, gorsza średnica ? Toć to jakieś zabobony, wręcz przeciwnie Yamaha może mieć problemy z dołem (brakiem masy), średnica (pierwszy plan) i góra jest OK.

Kiedyś zdawało mi się że na www.tnt-audio.com było porównanie AX-592 i AX-596

Ja miałem AX-596, wybrałem AX-592, brzmienie tego drugiego zdawało się być potężniejsze, i bardziej kulturalne.

Przeczytalem te recenzje AX 592 i rzeczywiscie najbardziej chwala srednice"

'The overall sound is what I would call a middle ground sound - its midrange is clean, natural, with good vocal rendition, but it has performance falloffs at both extremes. The treble is not offensive, but is not as clean is it should be in an audiophile product - it's just a little better than average for a mass produced product. The bass is clean, rhytmic and very well controlled, but it lacks a touch of warmness and weight which would make it impressive"

Nie wydaje mi się żeby wysokie tony męczące czy dominujące w dźwięku AX - 492. Ze względu na niezbyt klasowe kolumny nie będę się rozwodził na temat jego dźwięku. Bardzo przyjemnie słucha mi się na nim muzyki akustycznej, gitarowej, małych składów, jazzu. Muzyka klasyczna w wykonaniu orkiestry to już nie to. Nie jestem też zachwycony dźwiękiem kontrabasu i gitary basowej. Napewno nie jest to jednak dźwięk męczący. Podkreślam, że takie są moje subiektywne odczucia dla takiej a nie innej konfiguracji (patrz "o mnie").

Recenzje:

AX - 492 -

Ukryta Zawartość

AX - 592 -

Ukryta Zawartość

AX - 1090 -

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

590 to jest AD 1995

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Aaaa jasne pamietam te recenzje moim zdaniem jest ona krzywdzaca dla wzmaków redaktorzy z lekka przesadzili..jak sie odpowiednio dobierze cedeka i kabelki to wzmak gra naprawde ładnie i przyjaznie..tylko jeden warunek odpiety preamp jest duuuzo lepiej..nie wiem czy panowie redaktorzy sie w to bawili ale wydaje mi sie ze własnie nie..a szkoda..słuchałem słynnego audiolaba 8000S tak rewelacyjnie ocenianego razem z moja wtedy AX1090 ..i przyznam ze wole dół yamahy niz CHŁODNA PRZERYSOWANA ANGIELSKA SREDNICĘ audiolaba...

ani krztyny ciepła w dzwieku..lód i chłód...a yamaha w dolnych zakresach mocy dosc miło ociepla dzwiek...swietna jest do poscielówy w sobotnie wieczorki z zonką..to samo sie tyczy mniejszych yamah ax890,590,,,892,592

kook -zarowno Yamaha i Sony nigdy nie byly firmami wyspecjalizowanymi w produkowaniu wzmacniaczy.Zdecydowanie lepiej konstruowali cedeki, ich wzmacniacze byly tylko poprawne i nic wiecej.Zadnej finezji dzwieku

,czy tez szczegolnego czaru ,ktory powoduje wielogodzinne sluchanie muzyki.Zamieszczona recenzja dosyc wiernie oddaje charakter Yamahy.

Ps. Polecalbym zainteresowac sie takimi markami jak Luxman ,Denon,Sensui/oczywiscie jesli myslisz o japonczykach/

Musze przyznac, ze poszukujac odpowiedniego dla siebie wzmacniacza najbardziej podpasowal mi Harman Kardon, jednak kupno z drugiej reki (na czym mi ze wzgledow finansowych zalezy) np. HK 670 czy 680 jest u nas bardzo trudne. Dlatego zaczalem rozgladac sie i za Yamahami, bo z wielu opinii wynika, ze graja one podobnie do Harmana (Yamach jeszcze osobiscie nie odsluchiwalem).

Frank Twoje przyrównanie Yamahy do Sony trochę jest nie na miejscu, Yamaha robi wzmacniacze ,,z wykopem,, nie są to czysto audiofilskie wzmacniacze zgadzam się z tym, bo taka jest prawda, ale dużej rzeczy osób taki dźwięk się podoba, i tutaj Yamaha trafiła, bo ma swój patent na dźwięk! Pokaż mi podobnie brzmiący wzmacniacz. Raczej ciężko znależć, uuu a jeszcze za taką taniochę...

Niech nikt nie zapomina jaka co klasa cenowa! Bo widzę że niektórzy próbują przyrównywać do hi-endu.

Seba---w tych kategoriach cenowych zgadzam sie w100% z Twoim zdaniem.Co do wzmakow HK sluchalem ich wielokrotnie i uwazam ,ze sa zdecydowanie przereklamowane/chyba ,ze uzywany za niewielki pieniadz/.

Pozdr..

Pewnie jak zwykle wiele zalezy od zestawu i od indywidualnego gustu. Ja przesluchiwalem HK 670 z Kefami Q5 i z tanszymi Celestionami F(?)30. Dzwiek bardzo mi sie podobal, szczegolnie w zestawieniu z uzywanym przeze mnie obecnie amplitunerem stereo Denona DRA-385RD. Byl "soczysty", dynamiczny i przede wszystkim bardzo przestrzenny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.