Skocz do zawartości
IGNORED

które tannoye m1, m2?

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić jakieś monitorki do ok. 12 m2. Interesują mnie Tannoye, może z drugiej ręki. Czytałem na forum, że jest parę modeli m1, m2, mx1 itd. Które warto wybrać do takiego pomieszczenia?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

https://www.audiostereo.pl/topic/7066-kt%C3%B3re-tannoye-m1-m2/

Jeżeli możesz to kup m2. Do 12m2 jak znalazł. Znam jedne i drugie sprzęty. Jedynki ograniczą Ci dźwięk, będzie go generalnie mniej, muzycy nie wyjdą, m1 grają bardziej płasko i krótko mówiąc przekazują mniej informacji muzycznej. M2 mimo pulpetowatego basu (to ta zła strona) dają wrażenie prawdziwego głośnego słuchania, gdzie można zapomnieć o ograniczeniach. z kolei w m1 jest coś ciekawego w wokalach - nie umiem powiedzieć co. Obiektywnie m2 są lepsze, ale to rzecz gustu.

Chodzi mi o pierwszy zestaw stereo dla synka. Muzyka, wiadomo pop/rock. Planuję używany wzmak, może jakiś mały Rotel na ebayu (do 500 zł) i do tego właśnie monitorki (też do 500 zł), a czytałem w innych wpisach, że Tannoye cieszą się dość dużą popularnością.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam

Nie wiem czy byłby to dobry wybór jeśli chodzi o tannoya.Te kolumny, najlepiej czują się w muzyce bardziej wymagalanej,audiofilskie nagrania.Jazz, muzyka barokowa, instrumentalna,spokojny rock itd.Gorzej na nich wypada pop, muzyka dyskotekowa. Twierdzę ,ze te kolumny są dla ludzi, już trochę osłuchanych i cieszących się słuchaniem muzyki.Raczej potrzeba by była wybrania innych kolumienek bardziej dynamicznych,takich które lepiej sobie poradzą mniej wymagającą muzyką.Dodatkowo do tannoya wbrew opinią potrzebny jest dosć mocny wzmak.Te kolumienki sa troszke leniwe:))

Moze coś z eltaxa 3+,AE One,B@W (których nie lubię),Mission.I jakieś inne.

pozdr

Ja mam wręcz emocjonalny stosunek do Tanooyow m2, więc się powstrzymam od oceny ale jedno jest pewne -jak syn będzie puszczał ostrą muzę to Cię przynajmniej głowa nie rozboli. A może i dzięki nim doceni walory wspomnianej muzyki barokowej jazzowej itp :)

Ok więc może Tannoye to nienajlepszy pomysł :-) Co innego? Jak pisałem pop/rock, tak żeby poszła zarówno muzyka niewymagająca jak Wilki ale i grunge czy też Tori Amos :-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Nie chcę aby mnie ktoś źle zrozumiał,ze tannoy to taki sobie monitorek.Uważam wręcz przeciwnie kiedyś kiedyś dla tannoya sprzedałem dali 505-poważnie.Jak dla mnie M1 jest lepszą kolumna i tyle.Niech sobie mówią ludziska co chcą.Moje M1 sa po tuningu i grają z elektroniką około 10 krotnie droższą na klocku.To sa naprawdę świetne kolumienki, i nie raz widziałem tannoya w budżetowych zestawach na dodatek źle zestawionych i katowanych przez beznadziejne wzm. I nie grało to najlepiej.

faktycznie tannoy chyba nie (choć zgadzam się że to duża klasa)

ae evo chyba też potrzebują lepszych wzmacniaczy (no i same są droższe)

ja kiedyś miałem KEFy Coda 7 (nie mylić z Kodą ;) i do rocka z tanim wzmacniaczem to było super w małym pokoju (choć nie za głośno, ale to dla ojca chyba zaleta), nie wiem czy one jeszcze gdzieś funkcjonują na rynku wtórnym

z tych przedziałow cenowo/wymiarowych innych nie znam

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Zdecydowanie polecam Tannoy M1. Posiadalem je kiedys i przed zakupem porownywalem z M2 (tannoy)AE Aegis One, ALR 2 Entry, Paradigm Atom, Mirage FRX 1. Jedynym konkurentem nad którym sie mocno zastanawialem byly ALR Entry 2. Byl tez w ofercie model R1 bardzo ladnie wykonane i z minimalnie lepszym dzwiekiem (zasluga lepszej stolarki)

Jezeli ma to byc mocniejszy rock i pop to chyba bardziej ALR Entry lub Mirage FRX1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.