Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8003/7003 czy HK990/980 do KEF IQ-90

kareth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po ostatnim zakupie KEF-ów IQ90 przymierzam się do zakupu wzmaka+cd.

Muzyka: Jazz, blues, swing, instrumental, czasem rock.

Przede wszystkim interesuje mnie szczegółowość.

Pokój 15m^2 ale to chyba do wzmaka mało istotne.

Jak na razie moimi kandydatami są:

-Marantz PM8003 + SA8003

-Marants PM7003 + SA7003

-HK 990 + HD990

-HK 980 + HD980

Wiem że rozrzut cenowy jest dość duży, ale jeszcze nie wiem ile wydam, najwyżej będę kupował na raty.

Co myślicie o w.w zestawach do tych kefów? A może jakieś inne propozycje?

Witaj,

biorąc pod uwagę posiadany zestaw kolumn oraz Twoje preferencje, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wybór elektroniki Marantz (tutaj zdecydowanie kierowałbym się ku modelom serii 8003). Jako alternatywa jednak zdecydowanie sugerowałbym zwrócić uwagę na elektorniką CREEK EVO2 Integra + CREEK EVO2 CD (ceny pomiędzy serią Marantza 7003 a 8003) oraz jeden z modeli wzmacniaczy ARCAM (sugerowałbym przynajmniej model ARCAM FMJ A28) wraz z odtwarzaczem FMJ CD17. Bardzo dobrą kompozycję brzmieniową zapewnia także połaczenie kolumn KEF iQ z elektroniką REGA (wzmacniacz Rega lub mira oraz rewelacyjny top-loader Apollo).

W przypadku pytań służe pomocą.

Rega z iQ zagra szczegółowo ze świetną kontrolą basu, Creek jest niezwykle muzykalny i przestrzenny co idealnie pozwala wydobyć podstawowe zalety Kefa. Kef z Arcamem gra bardzo równo, dźwiękiem dojrzałym, pełnym ze świetną średnicą. Przy zastosowaniu przejrzystych, lekko rozjaśnionych kabli efekt końcowy może Cię zadowolić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli jednak to co wyszukałem będzie w miarę.

A ktoś jest w stanie ocenić różnicę między setem 7003 a 8003? Bardzo duża różnica, czy lepiej przesłuchać samemu, i jak ktoś mądry kiedyś powiedział:"jak nie słyszysz różnicy to po co przepłacać"?

Pozdrawiam

A co byście poweidzieli o Marantz PM KI Pearl?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawa cena, tylko czy ktoś porównywał z pm8003 albo7003?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A co byście poweidzieli o Marantz PM KI Pearl?

Ukryta Zawartość

ciekawa cena, tylko czy ktoś porównywał z pm8003 albo7003?

Pozdrawiam

PYTANIE tylko dlaczego tak tanio??????????????? w porównaniu z innymi sklepami!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Kupiłem kiedyś PM8003, w ciemno, chyba jeden z pierwszych egzemplarzy, które trafiły do Polski. Liczyłem, że Marantz trzyma fason a tu zonk - płasko, sucho bez polotu. Z trudniejszymi kolumnami zahaczającymi impedancją o 2 ohmy tragedia - zero kontroli, zero życia, zero sceny. Gorąco nie polecam.

a z czym grał kiedyś, że tak źle sie sprawował?

Niby nic specjalnego - jako źródła służyły SA7001KI na zmianę z RCD1072, kolumny B&W CDM7 na zmianę z 804N i jakimiś podłogówkami MA z wyższej półki (nie pomnę modelu - to nie moje kolumny były). Wydaje mi się, że towarzystwo było w miarę stosowne. Konkurencja dla PM8003 też nie była wielka ani wymagająca - jakoś to powinno zagrać.

• 2 miesiące później...

Niby nic specjalnego - jako źródła służyły SA7001KI na zmianę z RCD1072, kolumny B&W CDM7 na zmianę z 804N i jakimiś podłogówkami MA z wyższej półki (nie pomnę modelu - to nie moje kolumny były). Wydaje mi się, że towarzystwo było w miarę stosowne. Konkurencja dla PM8003 też nie była wielka ani wymagająca - jakoś to powinno zagrać.

ecamel - przyznam sie ze juz bylem gotowy kupic tego Marantza. Po przeczytaniu Twego postu (tuz przed odsluchem) dostalem wątpliwosci. Mozesz polecić coś od siebie? coś w cenei tego Marantza, co będzie warte wydania tych pieniedzy. Bede naprawde wdzięczny. a moze ktos inny cos zaproponuje?

Mam to samo doswiadczenie z marantzem z modelem 7003 i 8003 gralo sucho i bez zycia.

Ja polecam ci posluchac creek evo 2 lub roksan kendy 2 bardzo fajne klocki ,z MA super zagraly.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ecamel - przyznam sie ze juz bylem gotowy kupic tego Marantza. Po przeczytaniu Twego postu (tuz przed odsluchem) dostalem wątpliwosci.

Szkoda, że jednak się na ten odsłuch nie zdecydowałeś. Może by Ci się jednak taka prezentacja dźwięku spodobała... ;)

Mozesz polecić coś od siebie? coś w cenei tego Marantza, co będzie warte wydania tych pieniedzy. Bede naprawde wdzięczny. a moze ktos inny cos zaproponuje?

Wybór jest ogromny. Z budżetówki mi bardziej odpowiada brzmienie firmowe np. Rotela, NADa, CREEKa, hybryd Vincenta, Musical Fidelity.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.