Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy poważniejszy zakup audio

RadmorFan

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam, że moje kolumny są dwu-drożne (kopułka + 14 cm woofer) z BR. Słuchając jakichkolwiek innych kolumn, słyszałem przyjemne dla mnie tony średnie. Myślę więc, że sama zmiana kolumn powinna zaowocować lepszą średnicą. Na dodatek te kolumny co posiadam, maja niska efektywność (84 dB z 1W). 

Wybór wzmacniacza ustaliłem na Sony ES (500, 530, 570 lub 630 ESD). Za tą cenę warto?

W zależności do wybranych kolumn,ale już teraz mogę powiedziec że ten wzmacniacz soniaka to bardzo dobry wybór-jeżeli chodzi o podany przedział cenowy. Znajomy ma i jest zadowolony.

Zakupiłem Sony TA-F630ESD. Jak paczka dojdzie do mnie, to od razu załączam go do systemu i sprawdzę działanie z gramofonem i czerwonymi winylami ;) Wrażeniami się oczywiście podzielę. 

• 2 tygodnie później...

Sony TA-F650ESD w końcu dotarł do mnie. Muszę powiedzieć, że swoim brzmieniem miło mnie zaskoczył. Basy w końcu nie dudnią, średnie są lepiej słyszalne i soprany jakby dostały nowe życie. Dźwięk polepszył się i to znacznie. Kolumny rozstawiłem teraz przy łóżku od strony wejścia. Za prawą są zamknięte drzwi i na nich wisi w pełni amatorski pochłaniacz dźwięku zrobiony z materiału o strukturze gąbki. Lewa kolumna ma do ściany z tyłu jakieś 1.5 metra, a do ściany z oknem około metra. Siedząc na przeciwległym łóżku i słuchając muzyki nie słyszę męczącego basu jak z Radmora i tak jak napisałem wcześniej - średnie i wysokie w końcu mi odpowiadają.

Teraz pytanko: do odtwarzacza CD do kwoty 400 zł kable Klotz numer aukcji: 1251472641 będą dobre, czy nie usłyszę różnicy? 

Broń BOŻE nie kupuj tych kabli kloca - daj się przekonać - zepsujesz całe OFC Soniaka - mam na myśli druty w transformatorze, które są wysokiej jakości.

"RadmorFan"

Polskich sprzętów słuchasz, ale języka nie znasz!!"Biórko"!!Dawno się tak nie uśmiałem:)To tak jakby napisać "ku.." przez "ó":)

Odnośnie sprzętów...Nie widzę tutaj nic.."poważniejszego" mówiąc o Sony i Pionku...Marantz najlepiej, z tej trójki wypada, jednak będzie miał zdecydowanie ostrzejsze, jaśniejsze brzmienie niż Diora.

Acha zauważyłem, że już jest Sonka...Zawsze lepiej niż Radmor:)

"Uwielbiam czuć wyraźniej średnie tony, perkusję i wokal."

spoxik, mysle ze za 6 stówek pogodzisz to wszystko :)  ludzie co tu sie dzieje ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prosi sie zakladka Hi-End.

Post tutaj w Stereo bylby jak najbardziej OK.

600 za uzywane SONY tez OK.

To co chce osiagnac pytajacy w niezbyt zaawansowanej jakosci mozna osiagnac roznymi sposobami.

Wystarczylo by tylko napisac, ze jak pytajacy chce uzyskac to co chce tylko ze w jakosci zblizonej do sali koncertowej, to "zapraszamy do zakladki Hi-End".

I po sprawie.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

I jeszcze o zyciu.

Czasem nie da sie osiagnac wszystkiego co sie chce, tu i teraz.

Trzeba umiec dokonac wyboru.

Kiedy jeszcze tulalem sie po wynajmach, doszedlem do wniosku ze jeszcze nie czas na pelny zestaw z kolumnami.

Zaczalem kompletowac zestaw sluchawkowy.

Dopiero kiedy juz osiadlem, pomyslalem o zestawie kolumnowym.

Paradoksalnie dopiero teraz takze uzyskalem lepszy dzwiek z zestawu sluchawkowego.

Poprostu na pewnym etapie zycia, nie majac ani miejsca ani pieniedzy musimy uzbroic sie w cierpliwosc.

Nie kazdy to potrafi. Nie kazdy chce i umie zyc w ascezie.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

<br />Broń BOŻE nie kupuj tych kabli kloca - daj się przekonać - zepsujesz całe OFC Soniaka - mam na myśli druty w transformatorze, które są wysokiej jakości.<br />

Dlaczego miałbym zepsuć trafo w Sony używając tych kabli?

Co do "biórko" - pisałem z rozpędu, każdemu się zdarza. Jeśli macie mnie za to zlinczować, to przepraszam bardzo!

Tytuł tematu brzmi "Pierwszy...". Jak na razie jestem na etapie przesiadki z Polskiego audio made in PRL na coś lepszego. Nie każdy rzuca się od razu na głęboką wodę. Zaryzykowałem i kupiłem to Sony - nie narzekam. Za jakiś czas pewnie przesiądę się na coś wyższego z serii ES, np: TA-F707ES. Chciałem, by ktoś doradził a nie skrytykował, ale tym którzy doradzali bardzo dziękuję.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Radmor - nie denerwuj sie - chłopaki sa życzliwi, tylko lubią się pośmiac.

Kazdy kiedyś tak zaczynał. Proponuję zbudować piętrowe wyrko, albo udusić młodszego brata poduszką;)

Starego Audiofila nie słuchaj, bo on ze względu na bezdomność zamieszkuje w 300metrowym hangarze na Okęciu i nie ma problemu z ustawieniem sprzętu.

A Klotza rzeczywiście nie kupuj.

Howgh.

Zauważyłem, że jest taką forumową mendą, która to tylko lubi się pośmiać.

Może niedługo współlokator wyniesie się, to wtedy będę miał większe pole do manewru. Skoro radzicie, to Klotz-a odpuszczam sobie.

Na prawdę według Was ten Sony TA-F650ESD jest taki zły? :(

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Może niedługo współlokator wyniesie się, to wtedy będę miał większe pole do manewru. Skoro radzicie, to Klotz-a odpuszczam sobie.

Nie przeginaj kolego - chyba nie masz poczucia humoru? Za krótko tu jesteś, żeby obrazać starych userów. Od Starego mógłbyś się baaardzo wiele dowiedzieć i nauczyć. Trochę pokory.

Co korekcja CI w tym Radmorze siadła.........

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.