Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy - co sądzicie?

h2o

Rekomendowane odpowiedzi

6AS7G to nie 66080, nie Philips - to RCA i jest ona klasą nieporównywalna do 6s45p - jeśli tego nie słyszycie to ja się poddaję

A co masz na myśli mówiąć "klasa" ? Jakość wykonania czy paramtery elektryczne?

Jakość... niestety z Ruskmi jest tak ze z 10 sztuk wybieram zwykle 2 pary bez wad...

Ja oprocz praktyki lubie też teorie i obliczenia. Tylko w procesie budowy samograja w odwrotnej kolejności...

6AS7G tak samo kiepsko nadaje się do słuchawkowca jak OTL do napędzania głośników. To lampa do regulatorów napięcia - popatrz na charakterystyki anodowe. Jak na triodę nie jest zbyt liniowa. Brzmi ciepło i miękko jak wspomniał Jurek, bo generuje masę harmonicznych. Poza tym to lampa wybitnie prądowa (zważywszy na pierwotne zastosowania nic dziwnego, prawda?) Żeby pracowała na liniowej części charakterystyk trzeba ustawić prąd anodowy >80mA. Taki duży prąd anodowy to zaleta i wada. Zasilacz trzeba budować jak do wzmacniacza mocy. A co nam przyjdzie z tej wydajności skoro trans-konduktancja to zaledwie 5,5mA/V? Impedancja wzmacniacza jaką uda się uzyskać to 180ohm dla klasycznego wtórnika ew 90 przy przy bardziej wykombinowanej topologii. I to jest parametr ograniczający zastosowanie tej lampy w OTLu dla słuchawek. Prądu starczy do wysterowania nawet 32ohm nauszników wiec jakoś to zagra.. ale z jakiej jak to mówisz "klasy" kontrolą basu skoro impedancja wzmacniacza będzie wyższa niż słuchawek?

IMHO 6AS7G świetna lampka ale do Push-Pula z transformatorem. Tutaj trans-konduktancja nie ma znaczenia za to przydaje się wydajność prądowa i niska impedancja lampy. A "2" harmoniczne i tak się skasują w trafie.

Do słuchawkowca OTL zdecydowanie lepsze będą 6S45p, 6N30p, ECC99, 6N6P, czy od biedy ECC88. W takiej a nie innej kolejności.

Aha robiłem OTL na 6N13S (wiem Rusek..:( ). Miło gra ale w porównaniu do np 6n6p szału nie ma..

Poza tym zawsze można urządzić "odsłuchowy sparring" konstrukcji przy jakiejś okazji;-)

WItam wszystkich BARDZO SERDECZNIE.

Jestem owym ''panem elektronikiem'' to była moja aukcja. Widzę, że część osób wypowiadajacych się tutaj (pisze bzdury) nie mając pojęcia ile wykonanie takiej ''zabaweczki'' pochłania czasu...(niech któryś z was zrobi to w takiej wersji jak ja i sprzeda mi za cenę elementów-tą opisywaną przez was ''realną'') Ale teraz do rzeczy, wzmacniaczyk sprzedany, kupił go odemnie jakiś ''audiofil'' i troche mi marudził, choć widział co kupuje. Co do ceny to jak widać konstrukcje wykonałem po ''kosztach'' i nie kryję tego(a to co napisałem na aukcji to moje prawo i juz:) nie chcesz nie kupuj i po sparwie) - była to dla mnie wersja testowa, chciałem sparwdzić czy układzik wogóle jest w stanie coś sobą zaprezentować, wykonałem posłuchałem i z zachwytu zaczełem budowac kolejną... Poza tym oczywiscie nie uważam, że oszuakłem kogo kolwiek, ot poprostu znalazł się klient i już... jak to mówią ''Każda potwora znajdzie swojego amatora''.

W najblizszym czasie na allegro wyladują kolejne konstrukcje na podzespołach średniej jakośći(kondensatory niskoimpedancyjne itd),(wersje prawie w ''full wypasie'') juz na dniach idą do chętnych, którzy odezwali się do mnie telefonicznie) dla zainteresowanych po niedzieli będę mógł podesłać fotki.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam; MicSzu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.