Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy - co sądzicie?

h2o

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o takim wzmacniaczu słuchawkowym? Da się tam zamienić lampę na inną w razie potrzeby? Czy nie zaprzątać sobie tym głowy i np. uderzyć od razu w Project Headbox?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O zamianę lampy pytaj sprzedającego.

W ogóle najlepiej zapytaj go o to, o co tu pytasz, może udałoby się by za kaucją będącą równowartością ceny, wysłał wzmacniaczyk w celu testu.

przecież to jest projekt z audiotonu zrobiony na pcb termotransferem,sam jestem ciekaw jak to zagra w porównaniu do konstrukcji na tpa,lampa jest napewno w podstawce nie sądze abybyła dolutowana na sztywno:)

295zł można dać, ale zadziwia mnie, że pan elektronik zawodowiec na tak długim odcinku zostawił odizolowane przewody przy potencjometrze i nie obawia się, że się to kiedyś nie pozwiera do siebie lub do obudowy. Natomiast to poniżej zakrawa na żart.

Wzmacniacz zbudowany jest na lampie ECC88 o bardzo dobrych parametrach i brzmieniu, znacznie przewyzszając jakościowo konstrukcje z pułapu cenowego nawet do kilku tyś zł.

Nie chcę robić sprzedającemu antyreklamy ale trochę przesadził w opisie, cytat "Wszystkie elementy użyte do budowy są wysokiej jakości w tym 1% rezystory". Ja na fotkach widzę, że sprzedający poszedł "po taniości". Elektrolity - zbieranina, radiatory podobnie, sprzęgające Miflex MKT, płytka termotransfer, rezystory 1% to też nie jest jakiś straszny wydatek. Po prostu nie widzę na co poszła równowartość ceny "kup teraz". Chyba, że na obudowę i lampkę Mullarda albo Siemensa :). Żeby nie być gołosłownym złożyłem ten wzmacniaczyk na płyce z AVT i nie kosztował mnie nawet 1/3 ceny "kup teraz" tytułowego wzmacniacza. Oczywiście jeżeli ktoś jest w stanie tyle zapłacić to znaczy, że wzmacniacz jest tyle wart. Poza tym nie każdy ma czas, ochotę i umiejętności żeby coś takiego złożyć i ta wiedza i czas kosztuje. Chciałem tylko zauważyć, że to co jest w opisie aukcji: "Cena 'Kup Teraz'' jest równowartością samych elementów użytych do budowy" jest moim zdaniem mocno naciągane.

czy ktoś kiedyś da jakiś opis dzwięku albo zrobi krótką recenzję tego wzmaka? niby pare osób go wykonało a nic nikt nie wie,chodzi mi o czystą wersję z audiotonu,czy warto toto budować czy lepiej zdać się na konstrukcję holdegrona i lepeiej się na tym wyjdzie? bo widzę że ceny tej hybrydy zaczynają rosnąć :)

Dziękuję za odpowiedzi. Sprzedający twierdzi, że można bez problemu wymienić lampę (obecnie jest Tesla). Wysyłać sprzętu na odsłuch nie chce.

Czy ta Tesla mocno muli na basie?

Proszę też za Nikiforem kogoś, kto zbudował lub słyszał wzmacniacz wg projektu Audiotonu o opis brzmienia.

Wzmacniacz bardzo przyjemnie gra. Nie umiem opisywać brzmienia ale wszystko co słyszę jest przejrzyste, jasne. (Lampa tesla słuchawki sennheizer hd 555). Na pewno 295zł to bym nie dał za ten z aukcji. Żeby chociaż wykonanie było lepsze lub elementy bardziej wyszukane. Mnie budowa wyniosła ok 100zł.

Nie odczuwam żeby w dźwięku było coś drażniącego na pewno nic mi tam nie syczy żadna z częstotliwości nie jest nadmiernie uwypuklona ani nie mam wrażenia ze czegoś mi brakuje. Na razie nie miałem z czym to porównywać więc nie wiem jak grają bardziej wyrafinowane konstrukcje. Jeżeli już mam czas by sobie posłuchać muzyczki to po pierwszej cd się nie kończy mam ochotę wziąć następną i następną :-) Ale to są moje subiektywne odczucia.

Co sądzicie o takim wzmacniaczu słuchawkowym? Da się tam zamienić lampę na inną w razie potrzeby? Czy nie zaprzątać sobie tym głowy i np. uderzyć od razu w Project Headbox?

Ukryta Zawartość

... z całą pewnością ten wzmacniacz gra.., na ile pozwala mu ta czarna skrzyneczka stojąca obok, która zapewne jest zasilaczem,

a że jest to pojedyncze napięcie (co widać po wtyku) więc raczej wiemy czego można się spodziewać. Szkoda, że Pan elektronik nie pokazał wnętrza tej drugiej puszki;)

Ukryta Zawartość

Żeby nie być gołosłownym złożyłem ten wzmacniaczyk na płyce z AVT i nie kosztował mnie nawet 1/3 ceny "kup teraz" tytułowego wzmacniacza.

Z transformatorem + obudowa się zmieściłeś?

Wzmacniacz bardzo przyjemnie gra. Nie umiem opisywać brzmienia ale wszystko co słyszę jest przejrzyste, jasne. (Lampa tesla słuchawki sennheizer hd 555). Na pewno 295zł to bym nie dał za ten z aukcji. Żeby chociaż wykonanie było lepsze lub elementy bardziej wyszukane. Mnie budowa wyniosła ok 100zł.

A ile byś dał? Ja bym na przykład chciał dostać wszystko za darmo. Skoro obudowa kosztuje 100zł (ta główna ma wiele wspólnego z zasilaczem ATX) to ile kosztuje transformator? A gniazda? lutowanie, wiercenie.. 295 to jest to warte IMHO.

mnie się wydaje że w konstrukcjach diy nie możemy patrzeć tylko i wyłącznie na cenę częśći z jakich zostały zrobione,a cena jaką życzy sobie sprzedający diy jest jaka mu się żywnie podoba,dlatego że diy nie stoi na półce w sklepie jako ogólnodostępne,tylko są to unikatowe konstrukcję które różnią się od siebie starannością wykonania,umiejętnośći,a w przypadku konstrukcji takich jak wzmacniacze albo przetworniki,poświęconych wiele godzin na dobieranie elementów aby to jak najlepiej zagrało.

Wkładanie na oślep wszystkich kondensatorów z jak najlepszych firm nie zawsze daje dobre efekty,a wręcz przeciwnie może wyostrzyć i zepsuć dzwięk,dlatego jak się przekonałem na własnym doświadczeniu,najwięcej serca wkłada się w takie konstrukcję diy które robi się dla siebie,a jeśli się zdecydujemy sprzedać to żal puszczać naszych wielogodzinnych wypocin za bezcen,ew cenę częśći.

Ja w ogóle bym nic nie dał bo potrafię sam go wykonać i do tego zachęcam h2o żeby sam wykonał sobie takowego. Jak wspomniał tu już Foggy coś jest tyle warte ile ktoś jest za to gotów zapłacić. Myślę że te zamieszanie wywołał głównie barwny opis z aukcji „wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy”, „znacznie przewyższając jakościowo konstrukcje z pułapu cenowego nawet do kilku tyś zł” nie wiem nie słuchałem takich wzmacniaczy może rzeczywiście nie trzeba gonić króliczka bo ten już gra jak ten za ileś tam kilo złotych. Nie twierdzę też że muszą być tam powkładane jakieś wyszukane części ale jak się pisze „Wszystkie elementy użyte do budowy są wysokiej jakości” to nich one tam będą, niech wiem za co płacę. Ja jeśli jest to tylko możliwe wykorzystuje części z odzysku co pozwala mi obniżać koszty. Pewnie że nie jak się spędziło wiele godzin nad dłubaninom to potem ciężko się rozstać ze swoim „dzieckiem” ;-) a jak już jesteśmy zmuszeni bo zaczyna miejsca brakować w domu, to najlepiej sprzedać jak najdrożej.

No tak jeśli ktoś nie potrafi, lub niema czasu i chęci sam wykonać to musi za brak chęci czy też umiejętności płacić.

… drogi Adamie Twoja aukcja zachęciła mnie do budowy drugiego wzmacniacza na sprzedaż. Pozdrawiam :-)

Nie znam schematu, ale tam na pewno podchodzi sam transformator na zasilanie. Są przecież diody prostownicze w środku, a że jest E88CC, to pewnie z powielacza napięcie anodowe dostaje. Mnie by się nie chciało robić takiego wzmaka nawet z najtańszych części, jeśli zarobek mój to miałaby być różnica między 295zł a kosztem podzespołów. Tak więc zaryzykować można, ale klejnotów w środku nie ma.

tu ktos sprzedaje fajny zestaw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w życiu za takie pieniądze nie chciałoby mi się składać takiego "projektu" na sprzedaż (ani nie miałbym sumienia)

ale OTL na 6AS7G wyjdzie nie drożej a porównywać po prostu nie wypada

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

tu ktos sprzedaje fajny zestaw

Ukryta Zawartość

wątek z forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Senki pewnie że można, np w układzie White'a albo P-P. Można i na "diabełku". Tylko po co? 6AS7G to nie lampa do słuchawkowca duuużo lepiej nadaje sie 6n6p albo 6S45p. Ja sie zgadzam że "„znacznie przewyższając jakościowo konstrukcje z pułapu cenowego nawet do kilku tyś zł” to tylko bajer. Co nie zmienia faktu że 300zł uwzględniając robociznę jest wart.

p.s. to nie moja aukcja ;-) Ja też sam buduję wzmacniacze i ten nie jest w moim guście - wolę klasyczne zasilacze z diodami próżniowymi, dławiki i alergicznie wprost unikam kond. elektrolitycznych... Tylko sam koszt elementów do moich projektów nie chce się zmieścić nawet w 1kzł. Może w 2... A nie są to wcale elementy audiofilskie. Kto by tyle dał?? A gdzie zarobek?

Senki pewnie że można, np w układzie White'a albo P-P. Można i na "diabełku". Tylko po co? 6AS7G to nie lampa do słuchawkowca duuużo lepiej nadaje sie 6n6p albo 6S45p.

a co ma piernik do wiatraka - wtórnik Withhe, PP i inne wynalazki, można i do radia wtyczkę wsadzić

Senki -z OTLa nie wysterujesz niskoomowych nauszników ale żadna inna aplikacja nie da takiego dźwieku słuchawkom jak OTL i wlaśnie na 6AS7G a nie na w.wym. ruskich badziewiach

poczytaj trochę Adam to dowiesz się dla czego

(no tym diabełkiem do słuchawkowca toś mnie autentycznie rozbawił)

a co ma piernik do wiatraka - wtórnik Withhe, PP i inne wynalazki, można i do radia wtyczkę wsadzić

Senki -z OTLa nie wysterujesz niskoomowych nauszników ale żadna inna aplikacja nie da takiego dźwieku słuchawkom jak OTL i wlaśnie na a nie na w.wym. ruskich badziewiach

poczytaj trochę Adam to dowiesz się dla czego

Jak najbardziej można zbudować OTL nawet do głośników. Tylko IMHO nie ma taki sam sens jak przerabianie ciągnika rolniczego na samochód miejski. Da się ale po co? Jeśli ktoś sie uprze na OTLa do HD555 to z 6S45p w układzie White'a uzyska impedancję wyjściową rzędu 12hom i wydajność prądową 80mA nie forsując lamp. Za mało do rzeczonych HD555?? Chociaż ja sam bym optował za trafami.

Nie ja "mam sobie poczytać" ale Ty masz mi to udowodnić, bo to Ty twierdzisz że 6AS7G lepiej nadaje się do lampowego słuchawkowca niż np 6S45p czy 6N6p. Tak jest powszechnie przyjęte w metodologii nauk. Mam za Ciebie dowodzić Twoich też??

No ba! (jak mawiają Poznaniacy) śmiech to zdrowie. No więc NA zdrwowie! ;-) ;-) ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.Nie ja "mam sobie poczytać" ale Ty masz mi to udowodnić, bo to Ty twierdzisz że 6AS7G lepiej nadaje się do lampowego słuchawkowca niż np 6S45p czy 6N6p. Tak jest powszechnie przyjęte w metodologii nauk. Mam za Ciebie dowodzić Twoich też??

za długo się w tym babrzę aby przywiązywać wagę do metodologii a że jestem praktyk proponuję - sklep sobie jakaś aplikację na 6s54p i zamień ją później na 6as7g i jesli nadal będziesz rozpisywał się o ruskich znakomitościach ... ja tego już nie skomentuję

za długo się w tym babrzę aby przywiązywać wagę do metodologii a że jestem praktyk proponuję - sklep sobie jakaś aplikację na 6s54p i zamień ją później na 6as7g i jesli nadal będziesz rozpisywał się o ruskich znakomitościach ... ja tego już nie skomentuję

Jako, że posiadam dwa słuchawkowce- jeden podobny do Waarde (czyli 6as7 jako wtórnik, sterowniki- ECC82 lub 88), drugi na 6s45p- w trybie OTL na dławiku anodowym lub trybie transformatorowym) pozwolę sobie na subiektywną opinię:

6as7 (mam ruskie i 6080 Philipsa) gra miękko, miło, bardzo muzykalnie

6s45p- sprytny szczygiełek, niewiele różniący się od tranzystorowca (dobrego). Na tej lampie tryb OTL daje bardziej miękkie granie.

To są po prostu różne sposoby grania, ani lepsze ani gorsze.

6as7 (mam ruskie i 6080 Philipsa) gra miękko, miło, bardzo muzykalnie

6s45p- sprytny szczygiełek, niewiele różniący się od tranzystorowca (dobrego). Na tej lampie tryb OTL daje bardziej miękkie granie.

To są po prostu różne sposoby grania, ani lepsze ani gorsze.

6AS7G to nie 66080, nie Philips - to RCA i jest ona klasą nieporównywalna do 6s45p - jeśli tego nie słyszycie to ja się poddaję

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.