Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Audio-Technica AT-PL120

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy noszę się z zamiarem rozpoczęcia przygody z gramofonem. Płyty winylowe już mam i to w całkiem niezłej ilości i jakości - brakuje mi jeszcze gramofonu. Myślałem o różnych gramofonach z tzw. przedziału vintage jak np. Dual czy SABA, ale ostatecznie sądzę, że na początek przygody z gramofonem wskazany byłby jednak sprzęt nowszy. Czyli np. Pro-Ject, Thorens lub tytułowy Audio-Technica, który pomimo, że jest z segmentu PRO to ma całkiem niezłą prasę.

Co Szanowni o tym sądzą? Czy zalecają/polecają ten tytułowy gramofon początkującemu, czy też odradzają i proponują coś innego?

Na gramofon przeznaczam do 2000zł.

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja taki chcę sobie kupić docelowo. Wszystko regulowane za 1200 zł. Poza tym wszystkie sławne Technicsy bazują na tej samej konstrukcji, co widać gołym okiem. Jest tylko różnica w cenie. Używany technics 300-750EUR, a nowa AT 1200 zł. Jak masz 2000 zł to weź to tego jeszcze AT-440mla i masz z głowy! ;-)

wymiany żeby nie zarzynać płyt z naciskiem 3,5 g szlifem sferycznym :-) Możesz zakupić na początek at95e za jakieś 80 pln nówka.

co wy? wyprzedajecie te wkładki? jak ma brać to minimum AT-120E ;-)

no i po co szukać na Amazon jak masz tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

>>>hadwaoo,

Odpowiadasz na post >Violeta< sprzed prawie roku. Sprawdź w "O mnie" >Violeta< jaki gramofon kupił sobie zamiast tej Audio-Techniki. Podejrzewam, że nie żałuje...

Pozdro,

Yul

Yul >>> Kolega zostal jeszcze w latach 80' ,slucha disco na Altusach wiec lepszy mu nie potrzebny :)

Osobiscie nie przeszkadzaloby mi gdybym mial 1210 mk2 lub ,,cyganski,, gold , 1610mk2 ale nie pogardze Thorensem ,Linnem ,Luxmanem czy AN TT1 itp. Narazie ujezdzam Sanyo i daje sie nim pobawic kolegom co bardzo sie im podoba (inni zabraniaja dotykac).

Jesli ktos ma organoileptyczne doswiadczenia z ta AT prosze o kilka slow od siebie.

robix

Robixie,

Do Altusów i disco to Daniel albo jaki Adam czy Bernard najlepszy będzie. Nie pozwoli się Twojemu koledze wyrwać z tych szalonych lat 80-tych, z aureoli gwiazd takich jak: CC Catch, Modern Talking, Dieter Bohlen, Sanderka, hehe, za co on Ci dozgonnie wdzięczny będzie.

Pozdro,

Yul

p.S. Poważnie mówiąc, to wybierz się do jakiegoś sklepu didżejskiego, w Wielkopolsce jest zapewne wiele takich, i sam stwierdzisz, że nie jest możliwe żeby taka Audio-Techniczka pograła lepiej niż fachowo odremontowany i ustawiony Daniel.

p.S. Poważnie mówiąc, to wybierz się do jakiegoś sklepu didżejskiego, w Wielkopolsce jest zapewne wiele takich, i sam stwierdzisz, że nie jest możliwe żeby taka Audio-Techniczka pograła lepiej niż fachowo odremontowany i ustawiony Daniel.

a może tak - stare tłoczenia - stary gramofon i stary pre / nowe tłoczenia - nowy gramofon i nowy pre z poprawioną RIAA ;-)

Pozdr, Krzysiek

Widzę, że stary wątek ożył :)

Tytułem wyjaśnienia, muszę napisać, że rok temu rzeczywiście poważnie rozważałem zakup gramofonu Audio-Technica AT-PL120 jako takiego "na start". Wydawał mi się on bezpiecznym wyborem na początek analogowej drogi/przygody z winylami. Po osłuchaniu wielu różnych gramofonów m. in. Pro-Jectów, polecanego Linn Sondek LP-12 i wielu innych, wybór padł ostatecznie na Clearaudio Concept lub Emotion. Wybrałem Emotion wraz z pokrywą. Nie żałuję. Dziękuję dziś znajomym i kolegom (także tym z Audiostereo), którzy zalecali kupić od razu wyższej klasy sprzęt, bez jego niepotrzebnego "rolowania" w przypadku zakupu "czegoś" z niższej półki. Coś w tym jest, bo z Clearaudio Emotion mam zadowolenie z odsłuchów i przyjemność z muzyki w każdej chwili.

Co do Audio-Technica AT-PL120 to uważam ten model za niezły sprzęt na początek drogi z winylem, choć jeżeli ktoś może trochę poczekać/uzbierać pieniądze to raczej polecam np. Clearaudio Concept na start.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

w jednym się z Tobą zgodzę - to Clear Audio naprawdę robi wrażenie i nawet jako element dekoracyjny pokoju będzie spisywał się świetnie! Poza tym ja jestem ascetą i dla mnie CA jest idealnym rozwiązaniem. Brzmienie nie ma tu znaczenia, bo za to odpowiada wymienna wkładka i reszta elementów toru audio ;-)

PS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Piękny!

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Yul>>> Spokojnie kolega ma mojego bylego Technicsa SL-23A ktory jest calkiem fajny i zaden tam polski wynalazek mu nie podskoczy,facet poprostu zobaczyl na Allegro i sie zajaral ta AT.

Potwierdzam Clearaudio urodziwym gadzetem niewatpliwie jest (jak by powiedzial mistrz joda:)tylko pozazdroscic.

robix

Dziś o mały włos nabyłbym na starociach za 5 dych starego, osyfiałego, bez główki i maty, ale... działającego (trzyma obroty itp.) Gemini PT-2000. W sumie byłby niezły numer gdyby to jakoś sensownie zagrało po założeniu główki z wkładką i oczyszczeniu... :-))))

Dziś o mały włos nabyłbym na starociach za 5 dych starego, osyfiałego, bez główki i maty, ale... działającego (trzyma obroty itp.) Gemini PT-2000. W sumie byłby niezły numer gdyby to jakoś sensownie zagrało po założeniu główki z wkładką i oczyszczeniu... :-))))

To jest DD motor :-) chciałem sobie taki kupić w na ebay.co.uk za 1 gbp :-) z przeznaczeniem na myjkę, bo był chyba gorzej zmasakrowany niż ten, który o mało nie kupiłeś. Trzeba było brać za 50 pln :-) to jak darmo :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 7 miesięcy później...

Czy ten gramofon Audio-Technica jest jeszcze produkowany? Widzę coraz to mniejszą jego dostępność w sklepach. Szkoda, by było aby znikł, bo to świetny wybór na start z winylami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Swietnie to on tylko wyglada na zdjeciach ale w kontakcie organoleptycznym juz tak rozowo nie jest ,bo to niestety tylko niezla kopia jedynie slusznego nadgramofonu do ktorego troche mu brakuje .

Wydaje sie byc najlepsza kopia na rynku i to trzeba przyznac ,ja jednak wole uzywany oryginal w dobrym stanie.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.