Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do kina domowego

fajka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Na początku wszystkich witam i zapewniam, że używałem wielokrotnie opcji szukaj na forum "kina domowego", lecz wszystko na ten temat było założone już baaardzo dawno, a postęp zaiwania aż miło. Proszę o pomoc w wyborze słuchawek do nocnego oglądania. Dźwięk z amplitunera sony str de545, a na wejściu do ampli różnie i dts i dd 5.1 i stereo w zależności czy z dvd czy z "N". Koszt słuchawek tak do 400 zł.

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/71991-s%C5%82uchawki-do-kina-domowego/

Witam, wg. Mnie dobrym przykładem słuchawek w okolicach tej ceny są: AKG 242HD oraz shennheizer 595. Ja poszukując słuchawek do stereo i kina przesłuchałem b.dużo rodzajów zatrzymując uwagę przy tych dwóch. Jak dla mnie przy tej klasie słuchawek jakość dźwięku była na tym samym poziomie. Może trochę niżej schodziły AKG z niskimi tonami ale reszta dźwięków była jak dla mnie nie do odróżnienia. Wybrałem AKG, ponieważ wygrał komfort i estetyka wykonania produktu. Po trzecie AKG242 są półotwarte tzn. są wentylowane i ucho ci się w nich tak nie spoci jak w zamkniętych. Dlatego możesz spokojnie godzinami słuchać stereo i oglądać w nich kino. Po czwarte AKG same dopasowują Ci się do głowy i mają mniejszy nacisk boczny niż Schenki tzn. że jak słuchałem dłużej niż 30 minut w nich muzyki to jak skończyłem i zdjąłem je z głowy to tak jakbym wyciągnął moją głowę z imadła, przy AKG tego nie ma. Ale i tak decyzja należy do Ciebie. Proponuję abyś wybrał się do sklepu, wziął ze sobą kilka płyt które znasz i zrobił odsłuch słuchawek które zaproponowałem Ci ja lub inni klubowicze. Wybierzesz te które spełnią twoje oczekiwania. Pozdr.

Pocenie ucha w słuchawkach półotwartych to bzdura, ucho może sie pocić zarówno w zamknietych jak i otwartych i na odwrót. W słuchawkach jakichkolwiek miedzy uchem a otoczeniem znajduje się membrana. Za pocenie ucha odpowiedzialny jest materiał z którego zrobione są nauszniki.

Czytałem kiedyś o słuchawkach do kina domowego, posiadają one po dwa przetworniki w jednej słuchawce ustawione pod kątem wzglądem siebie.

Witam, wg. Mnie dobrym przykładem słuchawek w okolicach tej ceny są: AKG 242HD oraz shennheizer 595.

Dzięki za odpowiedź! - Przyznam się bez bicia, że myślałem o shennheizerach, ale... czytałem że potrzebują dobre źródło dźwięku, no i pytanie: czy ten już nie najnowszy "soniaczek" pozwoli im się rozwinąć i da radę?

pozdrawiam

Czytałem kiedyś o słuchawkach do kina domowego, posiadają one po dwa przetworniki w jednej słuchawce ustawione pod kątem wzglądem siebie.

Nie pamiętasz może gdzie czytałeś o tych słuchaweczkach?

pozdr

Jeśli dużo oglądasz w słuchawkach to polecam technologię "dolby headphone".Jest w amplitunerach marantz już od taniego modelu sr-4001 w górę.Do filmów z dts i DD idealne.Świetny efekt przestrzeni w filmach.Dużo fajniej niż tryb stereo słuchawkowy.W muzyce już nie zawsze :) Jest też wbudowany w harmanach AVR-2xx i wyższych ale nie pamiętam czy we wszystkich modelach.Yamaha ma swój "silent cinema" ale ktoś mi mówił, że nie tak dobry jak Dolby.Do tego słuchawki polecam Philips SHP-8900.Kiedyś kosztowały 170zł a dziś o dziwo 270zł.Chyba dobra sława podniosła ich ceny :) Otwarta konstrukcja długi kabel.Nic się nie poci i nie męczy nawet po wielu godzinach.Wada- słychać je na zewnątrz i odwrotnie - nie tłumią dźwięków otoczenia.Mają swoich fanów, którzy stawiają je wyżej niż np sennheisery HD555.Ale przede wszystkim dolby headphone .

Nie pamiętasz może gdzie czytałeś o tych słuchaweczkach?

pozdr

Kurcze, chyba w Audio Video (miesięcznik), a może się mylę, sorry nie pamiętam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.