Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w doborze kina domowego 5.1 od 4-6 tys

mkajak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc:)

Jestem nowy w temacie kina domowego, lecz przegladam forum od jakiegos czasu i chce zaciagnac Waszej rady - uzytkownikow.

Wiec tak:

Moj budzet to ok. 5-6 tys. zl.

Pokoj 20m kw.

Chce kupic amplituner + DVD + zestaw glosnikow 5.1 z subwooferem. Kino 60-70%, Muzyka 30-40%.

Widze, ze duzo osob chwali Yamahe i tez mysle kupic jakis ampli tego producenta. Moje pytanie moze troche laickie ale czy do pomieszczenia 20m kw warto inwestowac w lepszy tuner. Poczatkowo zastanawialem sie nad kupnem Yamahy RX-V 1065. Nie jestem jednak jakims profesjonalnym kinomanem i nie potrzebuje az tak profesjonalnego sprzetu. Teraz patrze tez na Yamahe RX-V 465. Z drugiej strony nie chce tez kupic tandety.

Czy warto inwestowac w 1065 czy wystarczy 465 do takiego pokoju. Moze sie myle - nie wiem. Chce dlatego zasiegnac Waszej opinii:) Nie chce pytac w sklepach bo tam z reguly mowia najlepiej o tym co chca sprzedac.

Moze jakis inny ampli tez bedzie dobry?

Kolejne pytanie jakie kolumny do tego? Jakiej firmy? Chcialbym tez miec suba? no i jakie DVD?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Michal

Ta wybrana yamaha nie jest zła (465). Zastanów się, czy czegoś Ci w niej brakuje, a jeśli tak - to czego?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Ta wybrana yamaha nie jest zła (465). Zastanów się, czy czegoś Ci w niej brakuje, a jeśli tak - to czego?

Hmm...wlasnie problem w tym, ze nie znam sie na tyle w tym temacie, ze nie wiem co mogloby brakowac. Wiem, ze ma 4 HDMI i ze mozna podlaczyc zestaw kolumn 5.1. Chce tez podlaczyc DVD lub moze Blue-ray? Wlasnie stad pytanie do fachowcow:) W co warto a w co nie warto zainwestowac dla poczatkujacego kinomana.

Jesli kupilbym te Yamahe 465 to jaki zestaw kolumn najlepiej z nia zagra?

465 to bardzo słaby model. Uważam, że w tej cenie za zestaw śmiało można celować w 765.

bardzo słaby, bo? wymień wady proszę, może odniesiemy do potrzeb kolegi.

ps. jak ja uwielbiam mitomanów...

Bo sprzęt kupuję się w małych sklepach, tam Ci fachowo doradzą, podłączą, możesz sobie posłuchać i pooglądać. Nawet cenę dostaniesz niższą niż w marketach lub na allegro ;)

To koniecznie musi być Yamaha? Proponuje za tą cenę zestaw Onkyo TS RX-608 do tego odtwarzacz BD Onkyo BD SP-308 i zestaw kolumn Klipsch F-3, C-20, B-2 + fajny mały subwoofer. Za tą kwotę którą podałeś bez problemu można go kupić.

Dużo firm wycofuję się z produkcji odtwarzaczy DVD na rzecz BD. Filmy BD też są już cenowo przybliżone do cen płyt DVD. I za rok nie będziesz musiał znowu wymieniać sprzętu na nowy.

Jak się zdecydujesz na jakiś zakup to daj znać na PRIV, mam dostęp do hurtowni, więc może będę mógł Ci trochę pomóc.

Pozdrawiam.

bardzo słaby, bo? wymień wady proszę, może odniesiemy do potrzeb kolegi.

ps. jak ja uwielbiam mitomanów...

Ten ampli jest bardzo słaby! Do tego słabej jakości komponenty użyte do budowy powodują, że dźwięk jest po prostu kiepski. Po odkręcaniu mocniej gałki powstają spore zniekształcenia. Przecież nie chodzi tylko o funkcje i złącza ale przede wszystkim sprzęt audio kupuje się do oglądania filmów i słuchania muzyki. Biorąc pod uwagę budżet kolegi myślę, że spokojnie można celować znacznie wyżej niż w model 465.

P.S. Nie muszę pisać mitów ponieważ znam to bardzo dobrze z autopsji. No ale cóż niektórzy widocznie nie :-)

"Po odkręceniu gałki" - jak bardzo? Widzę, że zauważyłeś tylko złącza i nic poza tym. Jakie to kiepskie komponenty zostały użyte?

I jaki jest sens pchania się z dobrego w lepsze, skoro dobre wystarczy w 100%? Dla zaspokojenia ego?

"Po odkręceniu gałki" - jak bardzo? Widzę, że zauważyłeś tylko złącza i nic poza tym. Jakie to kiepskie komponenty zostały użyte?

I jaki jest sens pchania się z dobrego w lepsze, skoro dobre wystarczy w 100%? Dla zaspokojenia ego?

Jeśli upierasz się, że model 465 jest taki dobry to ... no cóż pozostaje mi pogratulować :-) Cała sekcja zasilania jak i przetworników analogowo-cyfrowych itp. pozostawia wiele do życzenia. Naprawdę bardzo budżetowy model zalecany do kompletnych zestawów z głośnikami za 3-4k zł. Ale to wszystko jako znawca tematu powinieneś już wiedzieć. A sens dobrego zainwestowania w elektronikę jest taki aby za chwilę nie odsprzedawać go ze znaczną stratą (jak duża część ludzi kupujących sprzęt w marketach z przypadku)ponieważ rozczarował nasze oczekiwania.

No widzisz, cała Twoja wiedza eksperta opiera się na tym, żeby odbić piłeczkę. Czy będzie to ampli za 1k, czy za 2k, za 4-5 lat będzie warte 600-800PLN, więc ekonomicznie patrząc, też jest mały sens wchodzić w wyższe modele dla złącz, niby większej mocy i rzeczy tak nikłych, że ledwo namacalnych.

I dla pytającego: idź do sklepu, porównaj sobie 465 z jakimkolwiek droższym modelem z tej samej serii - poproś, aby sprzedawca nie mówił Tobie który gra i wyłap różnice...

Jestem zaskoczony iloscia odpowiedzi na ten watek. To mile, ze tyle osob chce pomoc i to tak szybko. Dziekuje.

Nie wiem kiedy sie ten post pojawi bo jestem nowy i kazdy musi byc zaakceptowany przez moderatora wiec jest male opoznienie.

W kazdym razie po przeczytaniu roznych wypowiedzi itd. stwierdzam, ze podoba mi sie ten Onkyo TS RX-608. Widze, ze ma lepsze parametry od Yamahy 465. Cenowo drozszy ale mysle, ze warto. Jesli bym zdecydowal sie na ten ampli to jakie kolumny zagraja z nim dobrze?

Pozdrawiam

Michal

Kolega poprosił o pomoc w wybraniu kina za 5000-6000 tys.Wiec nie upieraj sie na tą popierdziawke bo 465 własnie taka jest. Najgorszy amplituner Yamahy tak samo zachwalaja go w MM no ale tam ma konkurentów Sony i Kenwood.Nawet o nim nie myśl.Kup zamiast dvd blu-rey i nie pakuj się w stare formaty ,bo nie warto.Amplitunery godne uwagi.765,1065,663,Onkyo 705,805,905,Marantz 5003,6003,Denon 2309,2310.Harman 255,260.Arcam 280,Cambridge Audio 640.Blu-rey jakiś sieciowy aby wszystko czytał .Stosunkowo dobry LG 570,Sony 470.Może nowe Yamahy.Kolumny zostanie ci ze 3000 tys w tej kwocie tez kupisz przyzwoite.

Kolega mówił także, że to jego pierwsze kino. I IMHO w jego wypadku kupić jeden z najtańszych amplitunerów, niż ładować się w coś 2 razy droższego. Bo założę się, że nie usłyszy różnicy. A gdy zacznie ja słyszeć, to najmniej straci sprzedając yamahę i kupując coś, do czego już dojrzał. 1000PLN na lepsze kolumny będzie wydane rozsądniej albo jeszcze lepiej, na osobny wzmacniacz do stereo.

Co do samego BR zamiast DVD - IMHO słuszna uwaga.

Nie mniej jeszcze raz: mkajak posłuchaj ampli przed zakupem, nie sugeruj się cenami 2/3 razy większymi - sprawdź po prostu co będziesz słyszał i czy będziesz słyszał... Sprzedać sprzęt warty 1000PLN za 600PLN nie trudno, sprzedać sprzęt za 2000PLN za 1600PLN to niemożliwe. A po prostu może być tak, że dla Ciebie to będzie jeden pies. Osobiście za 1000PLN różnicy wolałbym osobny wzmacniacz do słuchania muzyki i w ten sposób miałbyś _wymierną_ korzyść.

Widzisz kolega kupi wzmacniacz i bedzie przekładał kable ,to bardzo nie wygodne i nie praktyczne,a nie sadze ze bedzie chciał miec dwa rózne zestawy kolumn.W ten sposób sam sobie dałes odpowiedz.Nalezy kupic amplituner z pre-out i wszystkie te które wymieniłem maja taka opcje.Ten amplituner 465 miałem okazie słuchac razem z kolumnami Yamahy 555,i brzmiało to masakrycznie.Sprzedawca na siłe wciskał ten zestaw potencjalnemu kupcowi,na całe szczescie byłem w poblizu i poradziłem zupełnie inny zestaw.Po odsłuchach sprzedawcy szczeka opadła i szybko uciekł na zaplecze,a facet kupił cos innego i był bardzo zadowolony .Po co kupywac amplituner tak jak piszesz za 1000 pln i dobre kolumny za 3000-4000 tys jak on ich nie napedzi.

Selektor głośników kosztuje 60PLN... Dariusz - z całym szacunkiem, na 2 parach ampli-kolumny może być totalnie różnie. Nie mniej - niech sobie mkajak sam porówna. IMHO żaden ampli-kd za 2000PLN i nawet nieco więcej nie zagra mu w stereo tak jak wzmacniacz z drugiej ręki za 1000PLN (a można kupić za ta kwotę na prawdę niezłe cudo) - zgodzisz się ze mną? A w kinie? Jak to w kinie... Różnice w samym kinie są małe, szczególnie, że mówimy tu o 20m2. I dlatego tak bardzo upieram się na odsłuch.

Widzisz kolega kupi wzmacniacz i bedzie przekładał kable ,to bardzo nie wygodne i nie praktyczne,a nie sadze ze bedzie chciał miec dwa rózne zestawy kolumn.W ten sposób sam sobie dałes odpowiedz.Nalezy kupic amplituner z pre-out i wszystkie te które wymieniłem maja taka opcje.Ten amplituner 465 miałem okazie słuchac razem z kolumnami Yamahy 555,i brzmiało to masakrycznie.Sprzedawca na siłe wciskał ten zestaw potencjalnemu kupcowi,na całe szczescie byłem w poblizu i poradziłem zupełnie inny zestaw.Po odsłuchach sprzedawcy szczeka opadła i szybko uciekł na zaplecze,a facet kupił cos innego i był bardzo zadowolony .Po co kupywac amplituner tak jak piszesz za 1000 pln i dobre kolumny za 3000-4000 tys jak on ich nie napedzi.

Widzisz Dariusz od czasu do czasu pojawiają się na tym forum osoby, które próbują robić z siebie wielkich znawców i do tego chcą ośmieszać bardziej obeznanych od siebie użytkowników! Najgorsze jest to, że początkujący kinomani często zawierzają takim niedoświadczonym userom i później wychodzi z tego wielka klapa.

Jest demokracja każdy może pisać co chce, mądry ten kto wyciągnie odpowiednie wnioski.Facet napisał ze chce kupić kino za 5000-6000 tys i nie sądzę,aby chciał kupić takie .........pseudo kino.My wiemy jak powinien być zbudowany,i wyposażony amplituner czy wzmacniacz,dlatego często się irytujemy jak ktoś nas sprowokuje.Ale to kwestia doświadczenie.Parę lat odsłuchów i trochę zmian ,a wtedy człowiek nabiera wiedzy.Ja przez te 4 lata dość intensywnej zabawy w kino domowe jestem na pewno bardziej świadomy tego co pisze teraz .Każdy z nas przerabiał też te lipne amplitunerki czy wzmacniacze,i potrafi wskazać te lepsze czy wybitne sztuki.Pozdrawiam kolego Stempel.

Masz racie w 100 procentach.Jest demokracja i każdy pisze co chce.Madry wyciągnie wnioski,a głupi nie Pozdrawiam.

Jeszcze raz powtórzę: najlepiej odsłuchać samemu i nie pakować się w 2/3 razy droższe sprzęty jeśli nie czuje się różnicy.

Ale dla Panów zależność jakość/cena chyba jest zawsze liniowa...

To nie jest tak jak piszesz,ale uwierz mi ze ten amplituner to wyjątkowa lipa,w przeciwnym wypadku wcale bym nie brał udziału w tym wątku.Wkurza mnie to jak Yamaha strasznie poszła w dół ,dodam że jestem wielkim miłośnikiem tej zacnej Firmy.Takie modele nie powinny powstawać pod szyldem Yamahy.Jak sobie przypomnę jak dobrze grały i jak porządnie były zbudowane starsze nawet niskie modele takie jak 440,550,640.To te nowe powinny być ze znaczkiem Yamada.

Dariusz: no po raz kolejny - to może być _dowolna_ firma, o ile nie bawiłbym się nigdy w zaczynanie ze słabszymi kolumnami - to w przypadku wzmacniaczy / kd jak najbardziej. Z prostej przyczyny - o wiele łatwiej wymienić budżetowy amplituner na coś lepszego (z mniejszą stratą finansową, z łatwiejszą i prostszą wysyłką). A często i gęsto jest tak, że większość osób nie słyszy niuansów / nie potrzebuje większej mocy i mówiąc wprost: nie będzie ich słyszało. To tak jak z kablami - z tym, że w kablach to już jest ^3, albo ^4 ceny do jakości.

O ile rozumiem porady dotyczące 'co kupić' w granicach kilku setek, to na prawdę nie rozumiem, jak można kupić sprzęt za 1000 / 2000 czy więcej nie słuchając go kompletnie. Na forum można popytać raczej 'co odsłuchać przed zakupem', a nie co kupić...

Powiedz mi szczerze, czym zazwyczaj różnią się modele tego samego producenta z dolnej półki od tych o oczko / dwa wyżej z tej samej serii? :)

Jeszcze raz powtórzę: najlepiej odsłuchać samemu i nie pakować się w 2/3 razy droższe sprzęty jeśli nie czuje się różnicy.

Ale dla Panów zależność jakość/cena chyba jest zawsze liniowa...

Zależność jakość/cena jest taka, że po roku użytkowania lądują takie klocki na allegro za połowę swojej wartości i nikt ich nie chce kupić. Zobacz jak rzadko pojawiają się z drugiej takie modele jak 661,663,861,863 i to właśnie tutaj była dobra relacja ceny do jakości. Pozdro! dla Darka. Jeśli o mnie chodzi to Passsss!

Dariusz: no po raz kolejny - to może być _dowolna_ firma, o ile nie bawiłbym się nigdy w zaczynanie ze słabszymi kolumnami - to w przypadku wzmacniaczy / kd jak najbardziej. Z prostej przyczyny - o wiele łatwiej wymienić budżetowy amplituner na coś lepszego (z mniejszą stratą finansową, z łatwiejszą i prostszą wysyłką). A często i gęsto jest tak, że większość osób nie słyszy niuansów / nie potrzebuje większej mocy i mówiąc wprost: nie będzie ich słyszało. To tak jak z kablami - z tym, że w kablach to już jest ^3, albo ^4 ceny do jakości.

O ile rozumiem porady dotyczące 'co kupić' w granicach kilku setek, to na prawdę nie rozumiem, jak można kupić sprzęt za 1000 / 2000 czy więcej nie słuchając go kompletnie. Na forum można popytać raczej 'co odsłuchać przed zakupem', a nie co kupić...

Powiedz mi szczerze, czym zazwyczaj różnią się modele tego samego producenta z dolnej półki od tych o oczko / dwa wyżej z tej samej serii? :)

No i właśnie trzeba wiedzieć i o ile oczek skoczyć. A w przypadku yamahy modele 3,4,5 to jest to samo z małymi różnicami funkcjonalnymi. Model 7 to już różnica w budowie a przede wszystkim w jakości dźwięku, posiadaniu pre-out i kilku innych rzeczy, które z dużym prawdopodobieństwem zostaną wykorzystane teraz lub za jakiś czas. I tak jak pisałem z odsprzedażą jest kiepsko i na tych niskich modelach traci się co najmniej 1/2 ceny. Pass!

Te modele jak 365,465,565,tylko i wyłacznie mocą.Tak zresztą jest w każdej firmie.Modele sredniej półki mają już pre-out ,lepsze gniazda głośnikowe,często inne zdecydowane lepsze kości,i dlatego warto nad nimi się zastanowić.Jak ktoś szuka kina za 2000 tyś to zgoda Yamaha RX-V 365 i dvd 663 i jakieś tam kolumny typu Prism,Onyx czy inne wynalazki nawet nie wiem jakie i za 2000 tys to gra.Ale jak ktos chce lepsze kolumny i amplituner to po co ma wywalac 2000-3000 tys i potem sobie pluc w brode że to taka kiszka,a wcale nie łatwo to sprzedać .Popatrz ile na allegro jest tych prawie nowych nieszczęśliwych 365,465,czy Onkyo 507,607 za bezcen i jakoś się o nie nie biją.Lepsze amplitunery lepiej się sprzedają ,też ze stratą,ale jest szansa ze jak kupimy coś lepszego to na dłużej.A co do stereo to temat jest wałkowany latami i nie odkryłeś nic nowego,ale idąc w przyszłość lepiej jednak wybrać amplituner z pre-out ,i jak ktoś kupi sobie jakiś na prawdę dobry wzmacniacz najlepiej z main-in może polepszyć sobie swoje stereo.Ale do tego należy trochę dojrzeć wiedzieć czego się oczekuje ,dobrać cały tor .Kolumny dobry cd a nie dvd i wtedy cieszyć ucho.

Dariusz: nie mam większych zastrzeżeń co do tego co napisałeś :) Zostawię to bez komentarza, tylko powtarzając już ostatni raz: odsłuch przed zakupem.

stempel: już to pisałem, nie wiem po co kolejny o tym piszesz... każdy klocek po latach będzie wart procent swojej ceny. Czym taniej kupisz, tym mniej stracisz. Szczególnie dotyczy to KD - bo bardzo szybko okazuje się, że nie ma najnowszych dekoderów, które są 'wszystkim bardzo niezbędne'.

I nie dotyczy to tylko konstrukcji budżetowych, ale ogólnie wszystkich.

Pozdrowienia! dla wszystkich.

Dobra koniec z tymi blubrami i do rzeczy bo kolega potrzebuje konkretnych rad co wybrać w kwocie do 6k zł. Według mnie rozkład sił powinien wyglądać następująco: Zestaw kolumn 5.1 3k zł, Ampli 2-2,5k zł, bluray 500-700zł

Tak jak wyżej idealnie aby kolumny coś sobą prezentowały z woferem to min 3500 .Jest parę fajnych amplitunerów w kwocie 2000-2200 pln.Blu-rey najlepszy jaki mogę polecić z czystym sumieniem LG570,nie pisze tego bo go mam ,ale miałem około 6 szt i ten jest najlepszy,najszybszy najbardziej funkcjonalny 3 razy na tak.Chyba że kolega poszuka jakiś uzywanych klocków to juz mozna poszaleć.

Zostawię to bez komentarza, tylko powtarzając już ostatni raz: odsłuch przed zakupem.

No właśnie miałem do czynienia z ampli Yamahy klasy ~8KG ( ;) ) ... czyli właściwie zakres 365-465-565 - tragedia. Fatalna dynamika ... z resztą słabą rezerwę mocy widać nawet w pomiarach. Poniżej modelu 765 nawet bym nie spoglądał.

ps. miałem też 661 - o niebo lepsza niż te wydmuszki z rodziny 3xx-4xx

zakładając wszytko nowe złożyłbym coś takiego:

Denon 1910 (ewentualnie tu bym zapolował na jakąś tańszy i wyższy model, tylko używany)

Monitor Audio BX6/Center/BXFX

sub Magnat 301a

razem z dvd może o włos byś przekroczył budżet, ale warto... Denon z MA BX gra całkiem fajnie

Tak się zastanawiam nad tym watkiem ,my sie tu pocimy,i próbujemy coś doradzić,a założyciel wątku milczy ,wygląda na to że za bardzo się nim nie interesuje,bo praktycznie po wielu poradach nie określił się czego tak naprawde poszukuje.

Hmm... może kupił tę Yamahę albo nie zniósł zbyt intensywnej wymiany zdań :-) A tak na poważnie to czekam na jakiś odzew i miejmy nadzieję, że wypuścimy stąd kolejną osobę zadowoloną ze swojego KD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.