Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka Alternatywa Dla Denon'a Dp-47F?

STREET

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie, zastanawiam się nad alternatywą dla Denona dp-47f. Ktos pewnie zapyta a dlaczego nie ten Denon? Nie dlatego, że mam juz jednego drapaka Denona (o mnie) i chciałbym cos innego, może nieco bardziej funkcjonalnego, ale tak na prawdę to do końca go nie skresliłem.

Szukam gramofonu używanego (vintage) w pełni automatycznego raczej DD, z funkcjami "up-LIFTER", "REPEAT", "LOCATE".

Ps

Wideo demonstracyjne tegoż Denona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Paweł

post-15842-033475100 1287004499_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/72447-jaka-alternatywa-dla-denona-dp-47f/
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem Denona 37F, 45F i 47F. Generalnie oprócz wyglądu, w reprodukcji dźwięku nie różniły się od siebie praktycznie niczym. Wszystkie cierpią na tą samą wadę - brak w pełni kalibrowanego ramienia. Przesiadka na manualny gramofon z pełną regulacją ramienia wniosła dopiero w muzykę z winyla życie i emocje. To jest jak kiepskie mp3 do CD.

Masza....załozyłem ten wątek dlatego by znaleźć model który zagra lepiej od Denona, bedzie DD i full automatic. czekam na typy.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

I niczego takiego nie znajdziesz :)

Jeśli chodzi o automaty DD to Denon jest numerem 1 i nie sądzę abyś znalazł coś lepiej grającego w automacie. Powyżej chciałem Ci dać delikatnie do zrozumienia, że jeśli ma być lepiej to koniec z lenistwem i kłania się manualny gramofon.

Masza jakbym ządał pilota do gramofonu to mógłbys mnie posądzić o lenistwo, a automat chodzi mi po głowie dlatego, ze już złamałem kilka igieł w zyciu i chciałbym cos co automatycznie zrobi za mnie czynności przy których czasem może zadrżeć reka. Poza tym mam wiele winyli, których nie słucham w całości i czesto skacze po nich od 1 do 5 i na przemian, a to nie ma dobrego wpływu zdaje się na kondycje igły. Dlategoż tenże "drapak" funkcjonalnie bardzo mi odpowiada, ale spotkałem się już wczesniej ze to nie jest sprzęt najwyzszych lotów, ale najgorszy tez nie jest. A może masza u ciebie nie miał dobrego towarzystwa i wkładki? Uzywałes z zewnetrznym pre?

A jeżeli już manulane ramie, to tylko ze sprzegiełkiem ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A może masza u ciebie nie miał dobrego towarzystwa i wkładki? Uzywałes z zewnetrznym pre?

DL-160, Goldring 1042 a pre to było wtedy Primare R20 więc chyba nie najgorzej.

Też się bałem (bardziej w trosce o płyty niż igłę) pewności ręki przy obsłudze manualnego ramienia ale szybko można się przyzwyczaić i opanować drżenie ręki :) Niedogodność ręcznej obsługi zostaje sowicie wynagrodzona jakością przy słuchaniu czarnych placków.

Masza...

A na poziomie jakiego nowego współczesnego gramofonu gra ten denon. Masz jakies porównanie. Jaka to teraz klasa cenowa wsród nowych?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Niestety nie mam takiego porównania. Nie było mi dane słuchać współczesnych konstrukcji.

Budżetowe są poniżej moich aspiracjami a hiendowe powyżej moich możliwości finansowych :)

Technics SL-15 :-P

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Znalazłem 2 modele Technics'a SL-MA1 i SL-M3, które spełniają moje założenia co do gramofonu full automatic, a oprucz tego to "vintage" i estetyka wykonania bardzo mi się podoba w obu modelach. Nie znałem tych modeli wcześniej dlatego mam pytanie o walory soniczne obu modeli, oraz kwestie związane z serwisowaniem ich. Może ktoś na forum ma jeden z wyżej wymienionych modeli i może coś napisać więcej. Może ktoś słuchał, porównywał?

Zdjęcia SL-MA1 i SL-M3:

Tutaj oba gramofony w akcji ;)

Ukryta Zawartość

post-15842-050707600 1287875093_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>STREET,

Oba te gramofony mają wkładki montowane w standardzie T4P, w związku z tym będziesz miał związane ręce jeśli chodzi o wybór wkładki, bo ich oferta jest jednak zdecydowanie mniejsza niż wkładek montowanych dwoma śrubkami do headshella czyli klasycznie. Pierwszy z gramofonów, ten na którym odtwarzano longplaya, ma symboliczne ramię linearne ciągnięte silnikiem po prowadnicy. Nie wiem jak Ty, ale ja nie dopuszczam takiego rozwiązania w którym ramię jest szarpane kilka razy na sekundę przez ten silnik. Ramię linearne to owszem, ale raczej coś w stylu Clearaudio Linear Tonearm albo choćby dawnej AURY - bez silnika. Ramionko w drugim Techniksie jest niemniej symboliczne, moim zdaniem.

Oba te gramofony mogą mieć względnie dobre napędy, choć to Direct Drivy. W związku z tym można by pokombinować i rozejrzeć się za lepszymi ramionami do nich, ale będzie to kosztowna i dość trudna przeróbka, połączona między innymi z wierceniem plint, wywalaniem całej automatyki starego ramienia, sterowania mikoroprocesorowego i podobnymi happeningami. Rezultat trudny do przewidzenia, może się okazać, że fabrycznie nowy gramofon za 2500 zł jest poprostu lepszy.

Reasumując: mój entuzjazm co do obu tych Techniksów jest mocno umiarkowany, choć doceniam stan zachowania obu egzemplarzy. Profesjonalny serwis to raczej już tylko w Japonii, a więc dość odległy, te modele bodajże nie były wogóle sprzedawane w Europie. No chyba, że serwis w postaci pana Henia z okularami na nosie, lutownicą w ręku, papierosem za uchem i zasadą prób i błędów jako podstawą działania, hehe.

Pozdro,

Yul

P.S. Wiem, że kamera internetowa nie jest dobrym medium do przenoszenia dźwięku, ale jakby mój gramofon miał choć w minimalnym stopniu grać jak ten drugi Techniks (odtwarzający singla), to wywaliłbym go przez okno. Takiej kaszany na dłuższą metę znieść się nie da.

Zamiana ramienią to dla mnie profanacyjne przedsięwzięcie więc nie wchodzi w gre. A dopiero teraz zauważyłem że headshella nie można zmienić.

Masza

Czyżby idealne dla mnie połączenie nie istniało? Czyli "Vintage" wyglad + pełen automat a za tym idąca na wysokim poziomie reprodukcja dźwięku?

"Szczotka" robi tobotę ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza

Czyżby idealne dla mnie połączenie nie istniało? Czyli "Vintage" wyglad + pełen automat a za tym idąca na wysokim poziomie reprodukcja dźwięku?

"Szczotka" robi tobotę ;)

STREET, absolutnie tak nie twierdzę. Z całą pewnością każda z zaprezentowanych przez Ciebie maszyn gra świetnie. Jeszcze przed chwilą miałem Denona DP-47F i grał na bardzo wysokim poziomie. Nie mniej każdy automat jest kompromisem między wygodą a pełną możliwością wykorzystania wkładki (ustawienia) czyli jakością reprodukcji.

Gramofon to przecież nie wszystko w torze. Dobra wkładka + pre to jakieś 70$? całości.

A szczotka dosłownie i w przenośni wymiata :)

A tak suma sumarum to który z tych Technics'ów? Ja strzelam w SL-MA1. A co wy na to?

A tak suma sumarum to który z tych Technics'ów? Ja strzelam w SL-MA1. A co wy na to?

Dane (oraz instrukcja obsługi) Technicsa SL-MA1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.