Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o takich tubach:))

audiofill

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam źle wklepałem, www.madisound.com potem wejście na katalog i następnie na fostex.

Teraz czekam na następny komplet głośników bo już mam obudowę tubową zalecaną przez fostexa ( taki pseudo labirynt ) która jest na tej stronie. Posłucham porównam i jak coś wymyślę to podzielę się z szanownymi Grupowiczami.

Krzy

A to następny pomysł na dźwięk tym razem bez owego słonia i jego uszu.

Lecz dodam, że to co dobiega z tych tub jest wstrząsające. W pozytywnym i negatywnym znaczeniu. Słychać to wszystko co inne zestawy wcinały i niestety słychać brum ( duża skuteczność ) lecz po walce udało się oczyścić wzmaki z śmiecia i został sam czysty , przestrzenny , klarowny dźwięk. Warto eksperymentować. W dużym dźwięku , masie wielu instrumentów trochę ta jedna membrana gubi się, lecz w małych składach i wokalach pełen orgazm. Powalczę jeszcze z podczepieniem jakiegoś dołu 120-20 Hz bo jest dziura.

Pozdr

Krzy

[obrazekLUKASZ-102574_1.jpg] [obrazekLUKASZ-102574_2.jpg]

Witam

Ostatnio nie ma za wiele czasu.Zaglądałem rzadziej na forum.

Rozpoczełem temat ponieważ, chciałem się dowiedzieć ilu tak naprawdę ludzi ma takie cacka w domu i z jaką najcześciej elektroniką są łączone.No i co sami urzytkownicy mają do powiedzenia w porównaniu z tradycyjnymi kolumnami.Nie mówiac juz o tym ,że łądnie to wygląda:))

pozdr

Witam

Tuby z pierwszych postów pochodzą ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opis tub ukazał się w "Elektronice dla Wszystkich" nr. 9/2003

wraz z kontaktem do autora.

Ukryta Zawartość

To oczywiście nie jest mój projekt. Nazywa się to to Hedlund, a zastosowałem FOSTEXA 208 Sigma, obecnie eksperymentuję z dopaleniem góry wstęgą ART 1. Duże głośniki ... i duży dźwięk. A wystrczy kilka watt ;-)

podsyłam link do pierwowzoru :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno ... ;) a historia z głośnikami pełnopasmowymi zaczęła się od małego fostexa 108 sigma. Odkąd posłuchałem kolumny bez zwrotnicy ... nic mi się tak nie podoba. Owszem jest wiele braków szczególnie na skraju pasma, ale za te pienądze moim zdaniem żadna konstrukcja wielodroźna nie zagra tak przekonująco. Oczywiście jest to moje prywatne zdanie i odnosi się do moich upodobań muzycznych.

[obrazekLUKASZ-103609_1.jpg]

Yogi

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dziale Drivers jest głośnik - Cykada , Też by sie nadał .

Dlaczego nie dałes FE 208 ?

Ukryta Zawartość

Yogi ,

czy myślałeś o zastosowaniu FE 168 EZ ( 51 HZ-20kHz ) lub jeszcze lepiej F200A ( 30Hz-20kHz ) ? Odpada problem podpierania górnych częstotliwości.

I jeśli zechciałbyś coś napisać o obsłudze dolnych części pasma przez Twój zestaw ?

Pytam się bo jutro odbieram obudowę do czegoś takiego

Ukryta Zawartość

A i znalazłem firmową konstrukcję do 208

Ukryta Zawartość

Obie te konstrukcje mają podobną ideę jak Hedlund Horn, tylko wygląd mają jakby mniej wykwintny.

Pozdr

Krzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FE 208 Sigma. Jak zauważyłeś front jest przykecony na śruby co sugeruje serię eksperymentów. Moim ideałem jest LOWTHER DX4 ale ... ciut za drogi. Jak mi coś wpadnie w ręce to przetestuję.

FE208Sigma ... bo taki akurat miałem pod ręką. ;-). Docelowo chyba jednak będzie LOWTHER ... jak znajdę w dobrej cenie. A co do wrażeń muzycznych:

Piękna i naturalna przestrzeń

Wokale wprost porywające, emocjonalne i wciągające ... no po prostu chce się słuchać

Niesamowita wprost dynamika i taka ... jak by to nazwać ... swoboda w przekazie

Głosniki znikają praktycznie zawsze. Nie trzeba nic sobie wyobrażać.

Ale ... niestety w bardzo bogatych instrumentalnie kawałkach troszkę się gubią. Tyle że ja słucham głównie jazzu ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.