Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny (1500 Zł) I Wzmacniacz (Do 800 Zł) Na Początek?

razorjack

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupienia pierwszego poważniejszego sprzętu do słuchania muzyki. Poszukuję kolumn (za ok. 1500 zł) i wzmacniacza (do 800 zł). Wzmacniacz może być używany.

Czego oczekuję od brzmienia:

- dobrego odwzorowania przestrzenności muzyki

- nisko schodzącego, precyzyjnego basu

- nie lubię „wiercenia uszu” w wysokich częstotliwościach

- radzenia sobie z trudnymi („hałaśliwymi”) gatunkami jak death metal, industrial, techstep

Nie słucham jakoś specjalnie głośno, więc brzmienie przy wyższych poziomach głośności jest mi obojętne. Pokój 18 m2 (wkrótce ulegnie zmianie), póki co będę sprzęt podłączał do komputera, docelowo do zewnętrznej karty dźwiękowej.

Jeśli chodzi o muzykę, której słucham, to nacisk chciałbym położyć na 2 gatunki.

1. Drum’n’Bass (neurofunk, techstep) - muzyka kojarząca się z klubem, ale ja kulturalnie słucham mroczniejszych odmian i zwracam szczególną uwagę na głębokie postindustrialowe scenerie i mistrzostwo w produkcji basowych aranżacji.

2. Death metal - gitara musi być czytelna, nie może być rozlazła, zależy mi na usłyszeniu precyzji technicznych riffów granych do gęstych blastów.

Poza tym słucham jeszcze muzyki symfonicznej, flamenco, industrialu, dark ambientów, progressive rocka i psychedelic trance’u.

Bardzo podobają mi się opinie o Tonsil Siesta. Sądzicie, że to dobry wybór z punktu widzenia tego, co wcześniej napisałem? Jeśli zdecydowałbym się na Siesty, jaki byście polecili wzmacniacz, który zbliży Siesty do moich oczekiwań?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Kiedyś słuchałem dużo Drum n bassu. miałem zazwyczaj duże kolumny objętościowo 50 litrów -100litrów,basy schodziły tak nisko i mocno że strop wibrował pod nogami. Ale to mega basy bez kontroli i precyzji. i do drum n bassu wróciłbym do takich kolumn dużych litrażem . Kup kolumny do rock, death i miej dobry sprzet do tego gatunku.

Do drum'n'bass proponuję "mały subwooferek"typu Jamo SUB200 za ok 500 PLN, z uwagi na wielkość pomieszczenia duże kolumny z silnym basem mogą po prostu się nie sprawdzić, będziesz miał wtedy dyży bas ale ucierpi na tym jakość i przestrzeń. Warto więc pokombinować i rozbić cenę kolumn - 1000 PLN na dobre używane monitory i 500 PLN na Subwoofer. Sam byłem w podobnej sytuacji, pokój miał 12m i ni cholery nie dało rady uzyskać mocnego basu bez suba.

To tylko moja sugestia, sam zadecydujesz. Z podłogowych brałbym również pod uwagę Missiony M33i, ewentualnie M34i. Mają silny bass, dobrze grają heavy metal i ostre gatunki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.