Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer wytłumienie

Veylor

Rekomendowane odpowiedzi

Franku drogi zanim powiesz coś o durnostwie to się zastanów, co lepiej tłumi drgania - wytraca energię kinetyczną: substancja o jednolitej i zwartej strukturze, czy substancja "sypka".

P.S. od twojego ulubieńca troksa nic nie kupuję i nie znam faceta.

Zydelek, a nie widziałeś w nawet tanich subach wzmocnień (usztywnień) za pomocą poprzecznych płyt mdf. Ideałem jest pełna sztywność, do której można się zbliżyć poprzez odpowiednią i gęstą konstrukcję wzmocnień, którą ja nazwałem "kratownicą".

Widziałem. Miało to miejsce przy ogromnych subach. Parę lat temu na audio-show p. Jasik prezentował wręczając ulotki z rysunkami przekroju. Suby te były wielkości biurka. Natomiast w pospolicie spotykanych natknąłem sie jedynie na ewentualne wzmocnienia naroznikowe standartowo używane w stolarstwie.

Narożnikowe o dziwo już są jakieś wzmocnienia ...

a co do całej afery .. to jeszcze chyba pomorduje kilku kumpli z Gdańska coby załatwili a jak nie to tżeba będzie sie tak ratować Zydelek mówi :|

PS. Wełne owczą on też mógłby załatwić ?

witam:

Veylor - pogięło Cie z tą wełną owczą. Chyba lubisz mole :)

W subwooferze nie masz czego tłumic bo tam nie ma częstotliwosci powyżej 100Hz. Wełna owcza i gąbka nic nie da. Ona tłumi wyższe czestotliwości i zapobiega powstawaniu fal stojących. Polcz sobie jakiej długosci fala moze powstać w obudowie o takuich wymiarach jak masz i zobaczysz że jest znacznie powyżej pasma przenoszenia subwoofera.

Maty bitumiczne bardziej, bo zmieniaja mase ścian i obniżają ich rezonans i jakos tam jeszcze zwiększaja stratność.

Veylor - ma suba zamknietego czy BR? Zamkniętego wypełnia się w całej objętości np. tą watą syntetyczną do ocieplania ubrań, którą pokazał na początku - albo nawet ścinkami bawełnianymi i też będzie dobrze.

Ale nie wełną. Długowłosą wełnę owczą stosuje się w przewodach Linii Transmisyjnej, bo tam się sprawdza najlepiej i trudno jest ją zastapić. W innych zastosowaniach to bezsensowny wydatek - lepiej sprawdza się gąbka albo wata syntetyczna.

pozdrawiam.

Panowie i o to chodziło :-) maty mają być i będą więc :-) dzięki za help jak się uporam z tym to powiem jaki efekt i czy wogóle jakiś jest :-) pozdrawiam jeszcze raz dzięki za szybkie odpowiedzi !

Namiary, które zoferowałem są jak najbardziej aktualne.

Odnośnie samego tłumienia polecam eksperymentowanie. Ostatnio sam eksperymentowałem z kolumnami, myśląc, że w konstrukcji za tak wysoką kwotę (ponad 13000) nie ma czego poprawić. W "pewnych" miejscach gąbkę zastąpiłem włókniną, w pewnych dodałem, a w pewnych pozostawiłem gołe ścianki. Rezultatem eksperymentu stało się lepsze wypełnienie basu. W przypadku gdy było za dużo wytłumienia stawał sie on zbyt głuchy. Brak wytłumienia powodował natomiast efekt podobny do włączenia głośnika np. na sali gimnastycznej.

Widzę i obserwuję na forum wzmożony ruch działalności producentów robiących sobie darmową reklamę. Skoro tak dobrze się znają, to dlaczego na rynku jest tyle urządzeń, które da sie "jeszcze poprawić".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.