Skocz do zawartości
IGNORED

Zabezpieczenia przed clippingiem

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się może orientuje na jakiej zasadzie działa zabezpieczenie przed clippingiem umieszczane w niektórych wzmacniaczach? Oczywiście nie chodzi mi o sam efekt, czyli odcięcie sygnału na kolumny po przekroczeniu założonego progu zniekształceń, ale o zasadę działania fragmentu elektroniki odpowiedzialnej za wykrycie przesterowania. Czy to jakiś bardzo skomplikowany lub drogi układ? Dlaczego jest tak mało popularny?

https://www.audiostereo.pl/topic/72785-zabezpieczenia-przed-clippingiem/

Dlaczego jest tak mało popularny?

Bo mało kto w domach słucha tak głośno, żeby wystąpił clipping przy mocy wzmacniacza np. 60W.

W estradowych końcówkach mocy jest to niezbędne.

Bo mało kto w domach słucha tak głośno, żeby wystąpił clipping przy mocy wzmacniacza np. 60W.

W estradowych końcówkach mocy jest to niezbędne.

Możliwe, że faktycznie we współczesnym sprzęcie domowym zwyczajnie nie jest już takie zabezpieczenie potrzebne. Może to tylko wspomnienia z dawnych lat, kiedy to głośnikom zdarzało się dokonać żywota sporo przed czasem. No ale wtedy 20W to było coś :)

Takie zabezpieczenie może negatywnie wpływać na dźwięk - kolejny element w torze...a przydałoby się dziś...oj przydało...., bo ludziska palą kolumny na potęgę....

a przydałoby się dziś...oj przydało...., bo ludziska palą kolumny na potęgę....

No tak, ale obecnie mogą częściej palić z powodu nadmiaru mocy wzmacniacza a nie z braku.

W moich Nadach jest to nazwane firmową nazwą "Soft Clipping" i muszę przyznać, że podłączałem do nich wiele skrzynek, mniej lub bardziej wymagających pod względem wysterowania i zdarzało mi się przekręcić potencjometr grubo za "12" i nigdy ten system nie zadziałał (tylko się cieszyć). Tyle, że przeważnie było to w biampingu, więc możliwe, że miało to jakieś znaczenie w tym wypadku.

W moich Nadach jest to nazwane firmową nazwą "Soft Clipping" i muszę przyznać, że podłączałem do nich wiele skrzynek, mniej lub bardziej wymagających pod względem wysterowania i zdarzało mi się przekręcić potencjometr grubo za "12" i nigdy ten system nie zadziałał (tylko się cieszyć).

Moim zdaniem, każde zabezpieczenie lepiej mieć niż nie mieć.

Tyle, że przeważnie było to w biampingu, więc możliwe, że miało to jakieś znaczenie w tym wypadku.

Mogło mieć. Wzmacniacz miał do napędzenia jednak tylko 2x po pół kolumny lub tylko jedną z zestawu stereo, w zależności od wersji biampingu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.