Skocz do zawartości
IGNORED

akustyk = mr. kisiel???

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

przeciez w znakomitej wiekszosci przypadkow tak wlasnie jest - polskie jest lepsze i znacznie znacznie tansze (mowa o audio). firmy, ktore wymienil wyzej Jozwa sa tego swietnymi przykladami. a gdy tylko czytam , jak jakis "cwaniaczek" popisuje sie umiejetnoscia obslugi kalkulatora i podlicza ceny czesci zastosowanych w danym urzadzeniu... to po prostu rece opadaja. widac dziesieciolecia durnego systemu zrobily swoje u nas - wiedza, wymagana do stworzenia danego projektu i urzadzenia, no i sam pomysl, przez wielu nie sa cenione. kazdy z tych spryciarzy uwaza sie za lekarza, za architekta, i pewnie za konstruktora sprzetu audio hehe

ehhh, mam nadzieje ze takie glosy po prostu splywaja po producentach, ktorzy w atrakcyjnej cenie oferuja swietna jakosc na lokalnym rynku.

po prostu niektórym misiom wydaje się że know-how jest za darmo, że ktoś nie siedzi po nocach i nie grzebie w celu ulepszenia sprzętu. Zrobić dobry klocek to jest kilka miesięcy roboty a potem jeden z drugim potraktuje to jako zlepek części. Wydałem 4000 PLN a polskie kolumny, których wykonanie we własnym zakresie kosztowałoby mnie nie więcej niż połowę tego. I jeszcze się cieszę że niewiele za to zapłaciłem jak na jakość którą dostałem w zamian. Jakiś głupi jestem?? Może i tak, bo nie potrafiłbym sam spłodzić takiej zwrotnicy która by zapewniła tak dobry dźwięk (nawet dziecko wie że dobre głośniki to jedynie dobre komponenty, można zrobić z nich dobre kolumny ale można też sprawę schrzanić), no, ale panowie z kalkulatorkami pewnie umieją takie rzeczy zrobić samemu... Mam dla was propozycję: sami otwórzcie produkcję, dajcie niższe ceny niż inni polscy producenci a rynek zweryfikuje czy wasze twierdzenie że możliwa jest sprzedaż po jeszcze niższych cenach jest słuszne.

Tak apropos kalkulatorów: policzcie sobie jeszcze koszty stałe, takie jak wynagrodzenia, ZUS, podatki, to może wyciągniecie z tego jakieś sensowne wnioski...

No dobra,było już tyle nabroniliście się producentów,może ktoś w końcu stanąłby w obronie nas klijentów tych firm.Dotychczasowa dyskusja była do jednej bramki.Zapowiadało się ostro a zrobiło się nudno.Ostatnie parę wpisów to tylko ciągłe powtarzanie zdań wypowiedzianych wcześniej na forum przez część producentów zliczanych do tzw.płaczek forumowych.Często również występuje element niewłasciwego tz.niezgodnego iterpretowania wcześniejszego wpisu w stosunku do tego co autor miał na myśli(ale to już tradycja forumowa haha..).

Pozdrawiam. pr.

Wybacz Frank, ale próba obrony polskich producentów w moim przekonaniu jest właśnie przywracaniem równowagi w opiniach wyrażanych na forum. Proponuję przejrzeć co od początku istnienia forum pisano na ten temat. Zazwyczaj jest to narzekanie że drogo i nie wiadomo za co a wogole to ceny złodziejskie itp, itd. Nie bardzo też rozumiem dlaczego mieliby dawać towar do sklepu skoro im sklepy za to nie płacą. Gdyby to był mój biznes postępowałbym tak samo jak oni. Dlaczego producenci mieliby kredytować działalność sklepów? Bo właśnie do tego się to sprowadza. Przepraszam, ale to jest nadużywanie instytucji kredytu kupieckiego.

Zydelek, ostatnio miałem pracowało dla mnie dwóch różnych stolarzy i zapewniam Cię że chciałbyś jeździć takimi samochodami jakie oni mają. Tak jak w każdym innym przypadku - dobrzy liczą sobie za swoją pracę i im się powodzi.

Pzdr.

lolo -Zakładając ,że producenci mówią prawdę to wówczas masz rację.Osobiście mam takie problemy na co dzień.Srednio ok15 spraw rocznie w sądach z tytułu braku zapłaty(branża motor....).Tematyka audio jest na pewno zbliżona.Ale po wpisach pewnego znanego producenta na forum po prostu się wk.......m.Tak się składa ,że mam parę zaprzyjażnionych sklepów audio.Przesłałem im te wypowiedzi,przeczytali i stwierdzili ,iż faktyczną przyczyną usunięcia towaru była jego wadliwość i beznadziejny servis.Nie wiem kto faktycznie ma rację,ale w teorię totalnego olewania zapłaty za towar nie wierzę.Zresztą jak wytłumaczyć to,że wielu innych naszych producentów umieszcza jednak towar w sklepach.Zresztą moje wpisy dalej dotyczą tylko częsci naszych producentów.

Narzekania na ceny?-to nie powinno dziwić ,mamy bardzo ciężki czas,także tym bardziej zdziwił mnie ton niektórych wypowiedzi,nie zmieniam swego zdania i dalej uważam :cenniki niestety powinne być dostosowane do naszych kieszeni.Marże w mojej firmie zjechały do ok.15%,ale ja z tego powodu nie robię publicznego płaczu i nie wciskam nikomu kitu.Liczę się z tym, że nie mam w 100% racji,ale w końcu po to mamy nasze forum by wyrazić swoje opinie.

Pozdrawiam pr

>PiotreQ nie o kolce chodzilo, ale o podstawki,w postaci rozstawionych nozek, cos co chcialem juz dawno temu zamowic, co narysowalem i czekalem chociaz na odpowiedz, czy mozna to zamowic, i ile by kosztowalo... do dzis nie nie doczekalem zadnej informacji.

mozna napisac od razu - szukaj inego stolarza, my tego nie zrobimy. cokolwiek - byle by odpowiedz byla jakas. a jesli mozna zamawiac, to za ile mnie j wiecej by bylo. a tu nic, olewka...

>Frank masz tutaj racje w tym, ze nie mozna generalizowac, ze sa rozne przypadki , kazdy indywidualny. jedni faktycznie robia dobra robote za male pieniadze, inni niekoniecznie, tak jak w kazdym biznesie. i w zupelnosci sie zgadzam, ze postawa biedaczka placzacego nad soba nie jest zbyt dobra - to nic nie da, trzeba walczyc a nie narzekac, trzeba dzialac a nie plakac nad soba, bo kazdy z nas zyje w tych samych popier...ych realiach gospodarczych i kazdy sie z tym syfem meczy. tez mam dzialalnosc, cos o tym wiem...

jednak jest tak zle, ze mozna zrozumiec jesli ktos sie zalamal, jesli narzeka nieco czasem. ale na dluzsza mete taka postawa faktycznie jest bezsensowna, tylko jeszcze dobija kulejaca firme.

-->pitdog

Przepraszam w imieniu swoim oraz załogi, ale dostajemy dziennie 20-30 maili i nie sposób na wszytskie odpowiedzieć.

Prawdopodobnie w okresie kwiecień-czerwiec nie bedziemy przyjmowali zamówień od klientów idywidualnych.

A to za sprawą, zamówień z firm audio. Mogę także podac, że ostatnio prowadzimy rozmowy z Radiconem (producent Amplifikatora), w sprawie kooperacji i dostaw obudow do zestawów głośnikowych.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam!

PIOTREQ-No i proszę okazuje się ,że można taniej.W Białmstoku jest jeszcze drożej,a jak dochodzi temat fornirowania to totalne kaput.Jak możesz to wyślij mi maila z numerkiem telefonu,jutro do Ciebie bym zadzwonił w celu Twego ewentualnego wykaznia się kunsztem stolarskim(powiem krótko ,moje obudowy z dnia na dzień coraz bardziej mnie wku.....ą i być może są przyczyną pisania pierdół na forum).

Pozdrawiam

> PIOTREQ spoko, o to mi chodzilo , lubie wiedziec na czym stoje. szkoda , ze nie dacie rady, ale dobrze, ze macie tyle roboty :). co do projektu nozek, to podawalem link, jest na mojej stronce umieszczony...

no ale gdzies to sobie wykonam.

co do wiesci o Amplifikatorze, to milo to slyszec - jego kolumny naprawde zrobily na nas pozytywne wrazenie na Gdynskim spotkaniu u Harviego. I wykonane byly bardzo elegancko - jesli zachowacie jakosc, i zaczna sie sprzedawac, to bedzie naprawde pozytywna sprawa. moze potem kolejny projekt kolumn, konstruktor cos wspominal , ze ma cos tam w glowie... :)

Frank.. zapewne prawda jak zwykle lezy pośrodku :) Dobrze to ujął pitdog. Generalizowanie na podstawie kilku opinii zazwyczaj prowadzi do mylących wniosków. W to że są problemy z serwisem jak najbardziej wierzę (i nie tylko polskiego sprzętu). Mogę zgadywać tylko z jakich przyczyn. W przypadku polskich producentów nalezy jednak pamiętać że serwis kosztuje i musi znaleźć odzwierciedlenie w cenie, więc cena idzie do góry zamiast w dół. Sądzę też iż niewłaściwe jest żądanie od polskich producentów dostosowania cen do naszych kieszeni - to tylko półprawdy. Powiedziałbym raczej że ceny powinny pozostawać w odpowiedniej relacji do rynku czyli i do cen na sprzęt importowany. Jezeli polski producent oferuje sprzęt o takich samych walorach jak znanego zachodniego producenta to ja osobiście nie widzę nic złego w ustaleniu podobnej ceny. Oczywiście na sprzęt importowany nakładany jest VAT i czasami cło (w zalezności od tego skąd sprzęt pochodzi) i wydawałoby się rozsądne żeby o tyle były niższe ceny na polski sprzęt. Nie wiem jednak jak wygląda sprawa ceł i VAT'u na importowane części i komponenty więc suma sumarum być może wychodzi na to samo. Wydaje mi się że wszyscy producenci i handlowcy zdają sobie sprawę z tego, że - jak to kiedyś ujął pewien stary subiekt - handel nie opiera się na spodziewanych zyskach a na stałym obrocie gotówką. Zatem utrzymywanie wysokich cen i trzymanie zapasów nikomu się nieopłaca. Pamiętajmy jednak że ceny w sklepach są faktycznie ustalane przez detalistów i nie zawsze są kontrolowane przez producentów.

A tak wogóle to przykład Audio Academy chyba pokazuje że można i tanio i dobrze, więc może niepotrzebnie narzekamy - może nie jest aż tak źle :)

Pzdr.

lolo -Od tego w końcu forum by trozseczkę ponarzekać.oczywiście,że w moich wpisach zarzuty nie dotyczą wszystkich producentów.Co do AA zgadzam się ,dorzuciłbym jeszcze Amplifikatora oraz Baltlaba ,oglądałem wnętrza tych urządzeń i w tych przypadkach jestem za.Wracając do cen wymienione firmy zeszły z cen,co spowodowało wzrost sprzedaży.Czyli reasumując jednak można uszanować nasze skromne dochody.

Ps.-To z tym subiektem to stara prawda, ale nie wszyscy to rozumieją,wystarczy poczytać trochę wcześniejsze wpisy.

Owszem, forum też jest od narzekania, ale warto też czasami pochwalić, być może nawet częściej pochwalić niż narzekać :) Oczywiście łatwo przesadzić w drugą stronę -> przypomniał mi się wywiad bodajże w jakimś starym Audio z właścicielem (?) BC Acoustique który mówił o recenzjach francuskiego sprzętu we francuskiej prasie. Podobno gdzieś w latach 80-tych wytworzyła się praktyka dawania bardzo wysokich not francuskiemu sprzętowi w celu obrony i wsparcia rodzimych producentów. I choć sytuacja na rynku się zmieniła (firmy okrzepły i znakomicie dają sobie radę) to praktyka trwa. W całej tej sprawie sądzę że obu stronom (prasie i producentom) umknął fakt istnienia trzeciej strony - klienta :) Dlatego tak ważne jest istnienie takich miejsc jak to - gdzie można zadać pytania faktycznym użytkownikom i przeczytać ich opinie.

Sądzę że produktom AA i Baltlaba sporo pomogło to forum. Napewno więcej niż prasa :))))

Pzdr.

moze i Amplifikatorowi pomoze nieco... bo ten to wogole w prasie nie istnieje praktycznie. a szkoda, bo sprzet bardzo dobry.

a wracajac jeszcze do cen, to to jest jednak biznes, nie powinnismy raczej mowic o jakims tam "uszanowaniu" naszych kieszeni. po pierwsze w gre wchodza kieszenie tylko tych, ktorzy rzeczywiscie cos kupia juz. po drugie tu nie chodzi o uszanowanie ale o sprzedaz, trza sprzedawac. atrakcyjna cena przy dobrej jakosci to furtka dla naszych producentow. inaczej trudno, by konkretniej zaistnieli na rynku. wspomniane firmy to zauwazyly i jakos tam walcza o klienta. i dobrze.

PIOTREQ-Te głośniki to Focale Profil 7,2,5dr,1mwzrostu.Dzwiękowo mi odpowiadają ,ale wygląd przyprawia o wym...y,czerń i to w dodatku okleina vinylowa po za tym mam zastrzeżenia do samych skrzynek.Nie chcę zaśmiecać forum tym tematem,mam nadzieję ,że wrócimy do tematu w ew. rozmowie telefonicznej.Jak będziesz miał wolniejsze terminy daj znać na maila i po problemie.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Wracając na chwilę do cen i kosztów. Częstokroć nie zdajemy sobie sprawy, jakie koszty ponoszą producenci finalni sprzętu, korzystający z elementów od poddostawców. A tak przecież musi robić każdy mały lub średni producent, chcąc zachować ciągłość i powtarzalność produkcji. Otóż rzecz będzie na temat gramofonu Rockport Sirius, prawdopodobnie najdroższego na świecie (70 kUSD). Wyprodukowano pewną ilość wzorca referencyjnego, produkcję już zakończono. Nieważne. Ciekawa jest informacja, że w tym, jak ktoś z pewnością stwierdzi, złodziejsko wycenionym urządzeniu, jeden istotny szpindel stanowiący część systemu napędu, kosztował producenta 12 kilodolarów. Jest to urządzenie opracowane przez przemysł kosmiczny do promów, i podana cena jest ceną dla zewnętrznych odbiorców. Ładnie, nie?

• Redaktorzy

Amplifikator był przetestowany przez wszystkie chyba polskie czasopisma hi-fi, poza być może Magazynem który miał przerwę w istnieniu. Proponuję sięgać do starszych numerów czasopism. Po wcześniejszym przetestowaniu jedynym powodem, dla którego może być znów wzięty do testu, są zmiany konstrukcyjne. Ponieważ podobno takie miały miejsce, więc w najbliższym czasie zapewne znowu pojawią się jego testy.

na pewno jest kategoria produktow dla klientow, ktorzy niekoniecznie rozmawiaja o cenach wogole, tak jak w przemysle samochodowym. sa absurdalnei dorgie samochody, oczywiscie niesamowicie zaawansowane technicznie al ejednak i tak absurdalnie drogie (placi sie tez za marke), ktore i tak jakos sie tam sprzedaja na sztuki. to samo i w audio - the very top end :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.