Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny/monitory do 16m2. Proac czy Audio Physic?

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu rozważam wymianę kolumn na inne. Mam Kefy które duszą się w 16m2 i istnieje ewentualnosc ze zechcę kupić inne kolumny.

Pokój w kształcie kwadratu, 4x4m, w podstawowym stopniu przygotowany akustycznie.

Budżet do 5kzł za używane [absolutny max]. Najprawdopodobniej będę kupował w UK albo DE.

Zastanawiam się nad:

-ProAc Response 1Sc

-ProAc Response 2.5

-Audio Physic Virgo I lub II

(wolę podłogówki)

Kolumny mają być uniwersalne. Nie interesuje mnei sprzet ktory klasykę gra ładnie, a przy rocku zdycha. Kolumny powinny być łatwe do napędzenia, pozadana efektowynosc ok 88dB. Szukam kolumn naturalnych, bez podbarwień, bez wyraznego charakteru (Kef ma wyrażny charakter).

mile widziane:

-Punktowy niskoschodzący i twardy bas (nie miękka kluska schodząca zaledwie do 150hz.)

-plastyczna, kolorowa średnica

-wyrównane pasmo, ewentualnie bardzo minimalnie wysunięty vocal.

-dobre wybrzmiewania istrumentów dętych i strunowych

-wzrocowa góra pasma

-klawesyn powinien grać jak klawesyn [ ;) ]

-szybkie i dynamiczne

takie rzeczy to tylko w erze?

Od czasu do czasu rozważam wymianę kolumn na inne. Mam Kefy które duszą się w 16m2 i istnieje ewentualnosc ze zechcę kupić inne kolumny.

Pokój w kształcie kwadratu, 4x4m, w podstawowym stopniu przygotowany akustycznie.

Budżet do 5kzł za używane [absolutny max]. Najprawdopodobniej będę kupował w UK albo DE.

Zastanawiam się nad:

-ProAc Response 1Sc

-ProAc Response 2.5

-Audio Physic Virgo I lub II

(wolę podłogówki)

Kolumny mają być uniwersalne. Nie interesuje mnei sprzet ktory klasykę gra ładnie, a przy rocku zdycha. Kolumny powinny być łatwe do napędzenia, pozadana efektowynosc ok 88dB. Szukam kolumn naturalnych, bez podbarwień, bez wyraznego charakteru (Kef ma wyrażny charakter).

mile widziane:

-Punktowy niskoschodzący i twardy bas (nie miękka kluska schodząca zaledwie do 150hz.)

-plastyczna, kolorowa średnica

-wyrównane pasmo, ewentualnie bardzo minimalnie wysunięty vocal.

-dobre wybrzmiewania istrumentów dętych i strunowych

-wzrocowa góra pasma

-klawesyn powinien grać jak klawesyn [ ;) ]

-szybkie i dynamiczne

takie rzeczy to tylko w erze?

polecam Proac Studio 100. na dłuższą metę dla mnie lepsze od 1sc.

lubią prąd - i tu może być kłopot odnośnie warunku "łatwe do napędzenia", w tym sensie że lepiej napędzone po prostu zagrają lepiej.

pozostałe warunki spełnione moim zdaniem bez pudła. i jeszcze trochę kasy powinno zostać :)

pozdr.

Ł.

Niedawno zamieniłem ProAc Studio 100 na Response 1.5 i powiem szczerze że setki nie mają szans. Szczegółowość, stereofonia, mikrodetale, bas, wysokie, źródła pozorne, znikanie kolumn wszystko na korzyść Response. Tu ewidentnie wg. mnie słychać klasę wyżej Response nad Studio. Ale niestety obawiam się że w 16m2 Response 2.5 rozniosą Ci Twój pokój w strzępy. Z racji tego że mój wzmak trochę słabo sobie radzi z najniższymi rejestrami basu (nie trzyma go jak należy w ryzach), musiałem pozatykać Bassreflexy i teraz jest ok. Bez tego mam potęgę brzmienia którą można kochać lub nienawidzieć. Ja chyba to drugie ;) Jeśli miałbym wybierać bez zastanowienia brałbym coś z serii Response. Jeśli chodzi o Audio physic z drugiej serii po długim czasie posiadania Tempo 2 nie ufam tym kolumnom. Myślę że ten wypust miał wycofane wysokie tony co skazuje je na mało realistyczny przekaz. Uważam że seria piąta wzwyż ma więcej pod tym względem do zaoferowania. Notabene wymieniłem Audio physic Tempo 2 na ProAc studio 100 i jeśli miałbym popełnić to drugi raz, zrobiłbym to ponownie. Do Twojego pokoju polecam Ci Tablette 2000 Signatures, podkreślam SIGNATURES. Głośniki i rozwiązania zapożyczone z Response. O mały włos ściągnąłbym sobie z US te cacka, ale koszty były mimo wszystko za duże mimo bardzo dobrej ceny za nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zainteresowałem się serią response po tym jak kolega zjechał do mnie z Tablette 50 Signatures, a ja zjechałem z kanapy.

pozdrawiam

Acha Serią Tablette Signatures bardzo trudno u nas wyhaczyć. Za te z USA zapłaciłbym 2900zł + przesyłka 1500zł + dochodzi cło i vat. Więc wyszłoby coś koło 5 tys. zł a w podobnej cenie wyhaczyłem Response 1.5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako były posiadacz Proac 1sc, muszę stwierdzić, że dobrej jakosci basu to z nich nie uświadczysz, owszem jest go sporo jak na malutkie monitorki, ale jest bassreflexowo sztucznie nadmuchany. Średnica ładna, słodka, góra też ok. Dynamika jak na małe skrzynki bardzo dobra, przestrzen super - znikają w pokoju od razu.

Proac 100 to raczej surowy charakter brzmienia, w koncu stworzone do studia. Bas na pewno nizej schodzi, góra bardziej szorstka. Dynamika lepsza, przestrzen gorsza.

Reasumując, z perspektywy czasu wolałbym kupić Studio100, bo tańsze i brzmią prawdziwiej.

Dziękuje za wpisy.

zdajesobie sprawę ze do 16m2 to raczej monitory, chociaż powiem Wam, ze parę dni temu słyszałem podłogówki wysokich lotów w pokoju co najwyzej 14m2 i było to mistrzostwo akustyki! Zero dudnienia a bas wzorcowy.

Czy ProAci mają jakiąś hierarchie? Po wpisach na forum sądzilem ze 1sc to conajmniej klasa wyzej niz seria Studio, a Wasze wpisy zdają się mowić inaczej. Na pewno postarm sie posłuchac kolumn przed zakupem - to pewne.

@PiotrJ - te 16m2 w ktorych stoi sprzęt jest tymczasowe. Wynajmuję mieszkanie i zawsze mogę zmienic je na większe. Generalnie skłaniam się w stronę klumn podłogowych, mam juz standy granitowe i kolce, nie bede musiał zamawiac standów pod monitory itp. Podógówki zwykle maja tez mniejsze problemy z niskimi rejestrami, a ja raczej nie słucham głośno, wieć moze dudnienia nie będzie [ zawsze mozna poprawic ustrojami ].

Za podobną kasę mozną kupic zarówno Reponse 2.5 jak i Studio 100, wiec jezeli psizesz o wyzszosci tych pierwszych, to ja juz na pewno na studio nie spojrze ;)

Pr1nce

Response 2.5 w okolicach 3000zł dostaniesz? Myślę że nie ma co się zastanawiać. Między Studio 100 a Response jest znaczna różnica w przestrzeni i jakości wysokich i średnich tonów. Setki maja magię ale Response mają jej jeszcze więcej. Bardzo możliwe że nie usłyszałem maks możliwości moich byłych setek, ale jestem pewien że teraz też gram na 3/4 gwizdka bo elektronika mnie ogranicza. Ale mimo to dostrzegłem różnicę klasy między S100 a R1.5 nawet na tym średnim jakościowo moim sprzęcie.

pozdrawiam

No i wiadomo że seria Response stoi wyżej nad Studio. Co dla mnie ważne - to słychać bez żadnego cienia wątpliwości i zastanawiania i doszukiwania się szczegółów, przynajmniej w zestawieniu Studio 100 vs Response 1.5

PiotrJ

Jak długo masz Response 1,5?

Jak byłem w posiadaniu 1sc to też byłem nimi zachwycony, ale z perspektywy czasu i posłuchaniu innych monitorów, bardziej cenię Studio100. Myślę, że nie liczy się pozycja w katalogu tylko indywidualne preferencje dźwiękowe.

A słuchałes wogóle Response 1.5 od tego zacznę ? Mam je miesiąc. Najważniejsze jest dla mnie to, że wyparowują z pokoju 2 razy lepiej niż Studio 100. Przynajmniej w moim pokoju i na moim sprzęcie. Jedno jest pewne że z pełnościa dźwięku nie maja takich problemów jak Response 1sc. Chodzi o podstawę basową. Poza tym patrząc na Twoją opinie jesteś pierwszym który stwierdził że Studio 100 grają lepiej od Response 1sc. Znakomita większość twierdzi odwrotnie, więc sorki ale troche traktuję to jako błąd statystyczny ;)

pozdrawiam

a wcale nie pierwszy, nie jedyny i nie ostatni napewno!

świadomy na ciele i umyśle też twierdzę, że jak ktoś szuka dźwięku bardziej naturalnego, bardziej prawdziwego to ProAc Studio 100 są ciekawszą propozycją.

1sc to z kolei dźwięk bardziej ładny, kolorowy.

czyli co kto lubi - ale ja wybieram z tej pary ProAc Studio 100.

pozdr.

Ł.

No czyli jest Was więcej jednak. Ja osobiście sie nie wypowiadam na temat S100 i 1sc bo nie miałem okazji słuchać 1sc. Słuchałem za to Tablette 50 Signatures i powiem że zastanowiłbym się nad wymianą za setki. 1sc jak domniemam teoretycznie sa deko lepsze od Tablette 50 Sig. Więc stąd mój domysł ze 1sc są lepsze od Studio 100. Myślałem prawdę mówiąc o kupnie 1sc, ale jakoś tak wyszło że Response 1.5 sie trafiły więc wziąłem. Nie wiem może Response 1sc są lepsze od Response 1.5 - nie wiem bo nie słuchałem 1sc powtórze. Na razie z kolumnami u mnie jest jak jest i już tak zostanie.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.