Skocz do zawartości
IGNORED

Petrus - Lwowski wzmacniacz lampwy

Gabi

Rekomendowane odpowiedzi

Obiecalem Gabrysi, ze napisze opinie na temat wzmacniacza Petrus jako "ekspert". Odebralismy go w poniedzialek i mam przyjemnosc sluchac go juz kilka dni. Powiem tyle, ze jest bardzo dobrze a jak wziasc pod uwage cene to kosmos. Gra bardzo neutralnie z odrobina ciepla. Bardzo przestrzennie. Wczesniej chcialem zmienic kolumny (Proac Studio) ale juz nie chce. Jednym slowem piekna jazda. Jeszcze powinienem napisac o wygladze bo to oddzielny temat. Polerowana stal,duze lampy na wieszchu, bialy marmur i matowe, czarne wykonczenie blach z czerwonymi diodami. Masywna konstrukcja, dwa bloki. Wykonczenie w drewnie sie umywa.

Mapet

https://www.audiostereo.pl/topic/7300-petrus-lwowski-wzmacniacz-lampwy/

coś w ten deseń ? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znam ten wzmacniacz!!!

Słuchałem go u Leszka O. w Olsztynie. Nie wiem, czy Twój "przeszedł" przez Leszka ręce, ale warto powierzyć mu jego modernizację. Po modernizacji, która nie jest wcale rujnująco kosztowna będzie 2-3 krotnie lepiej. Z tego co wiem p. Leszek był swego czasu dystrubutorem tych wzmacniaczy i serwisantem.

Gabi/Mapet,

Napisz pls coś więcej o tym sprzęcie.

Gdzie można go kupić ?

Jaka jest cena ?

Jakie są szanse na serwis ?

Czy mógłbyś go porówać do innych lamp użytkowo/dźwiękowo ?

Jak zbierze Ci się więcej przemyśleń o dźwięku to prosto do opinii, ale już teraz zapodaj coś więcej.

Czesc tu Mapet, Gabi siedzi w redakcji,

Odpowiem po koleji. Kupilismy go z Gabi po ponad miesiecznych poszukiwaniach od fajnego goscia z Warszawy lub Zyrardowa. Jego mail to [email protected] a telefon 606 91 33 11 (mysle ze sie nie obrazi) sprowadza je bezposrednio ze Lwowa. Z tego co wiem to Pan Leszek serwisuje te wzmacniacze bo mamy adres serwizu w Olsztynie. Jeszcze nie myslalem o jego modernizacji ale chetnie czegos sie dowiem. Puki co bardzo mi sie podoba jak gra teraz.

Sluchalismy roznych wzmacniaczy, pierwszy odpadl Pocachonatas po minucie, potam Amplifona (bylo OK) i Jolide. Jak uslyszelismy Jadisa chcialem brac pozyczke ale Gabi dobila sie do faceta ktory ma w "stolycy" ten piec i klamka zapadla. Za 3000 PLN nie ma o czym mowic, nawet za 4500 bym go wziol. Sluchalismy jeszcze jakiegos promowanego Chinczyka ale to dwie klasy nizej, choc w pierwszym momencie efektownie.

Co do dzwieku jest to co lubie. Czysto, neutralnie z ta odrobina ciepla ale nie rozmazania czy slodyczy. Bas zwarty, soprany az pieszcza ucho. Ponoc te nowe konstrukcje sa bardziej dopracowane i sa stosowane lampy z osnaczeniem najwyzszej jakosci. Mam sporo nagran koncertowych a w Petrusie scena jakby odsuwa sie w tyl i stereo brzmi jakby sie siedzialo w sali koncertowej albo w klubie zaleznie od nagrania. To co przesadzilo o jego kupnie to w moim przypadku "zycie" w muzyce. Wokale sa tak zaje...te, ze az sie wydaje ze wokalista/ska jest w pokoju. Gabi gdzies wspominala, ze w pierwszym momecie bylo troche nam nieswojo bo tu czlowiek siedzi sam w domku za zamknietymi drzwiami a ma wrazenie, ze muzycy stoja pare metrow przed nami. To dosyc magiczne uczucie i w moim skromnym zdaniem jest swiadectwem o klasie sprzetu. Dodatkowo instrumenty perkusyjne. Slychac jak naciagniete sa membrany w perkusji a z talezy az "sypie sie piasek". Muzyka jest w calym pomieszczeniu, nawt nie wysilalem sie zeby ustawiac kolumny. Oddzielna bajka jest jego wykonanie i wyglad. Widzialem go wczesniej na zdjeciu i jakos go sobie wyobrazalem ale jak zobaczylem go pierwszy raz to gdyby mi ktos powiedzial ze to amerykanski sprzet za fure szmalu lyknolbym na bank.

Z Mariuszem, ktory go sprowadzil, umowilismy sie na dodatkowe wejscia bo normalnie ma tylko jedno na CD. O wyzszosci analogu nad CD nie bede sie wypowiadal bo to jalowa dyskusja. Wiem ze jest spore zainteresowanie tym piecem bo trzeba na niego czekac miesiac ale moim zdaniem warto. Troche mnie podjarala ta mozliwosc tuningu. Zawsze jest tak ze cos mozna poprawic. No nie???

Pozdrawiam

Mapet

ps. jak go troche poslucham to faktycznie napisze opinie bo sprzet jest nietuzinkowy

>> Gabi/Mapet

Dzięki za spostrzeżenia, prosimy o więcej.

Dlaczego jednak nie Amplifon, skoro był OK ?

Ile kosztują dodatkowe wejścia ?

Jak w wersji z wieloma wejściami wybiera się źródło ? - nie widzę tego na zdjęciu jednoźródłowca z Allegro.

To pewnie naiwne, ale czy jest szansa na "leniucha" do tego wzmaka ?

>> Do klientów p. Leszka:

Co oznacza i ile kosztuje modernizacja w wykonaniu p. Leszka ?

Jak abudzik - jak dotrzeć do p. Leszka ?

Jestem zadziwiony trescia powyzszych wpisow. Czyzby to nowe wcielenie Petrusa? Wyglada tak samo jak ten, ktory wypozyczylem do odsluchow z Olsztyna. Mial byc u mnie 3 tygodnie lub na stale. Meczylem sie z nim, oraz moi znajomi, przez cale dwa. Dluzej, to juz bylby zupelny masochizm. Cena podana przez importera - tak sie przedstawial ow Olsztynianin - to 2200 zl. Nie byl wart nawet polowy tego. dzwiek oschly, bez emocji (gdzie to brzmienie triodowe) a na dodatek z duzym przydzwiekiem. Nie umywal sie do zadnej Polskiej konstrukcji - nawet tak taniej jak lampki z Trojmiasta, nie wspominajac o innych powazniejszych producentach. Szkoda wyrzucac pieniadze aby "zamiesc" stare magazyny wschodnich sasiadow.

A i jeszcze jedno zdziwienie - czyzby mozliwe bylo wybranie klocka (a nawet zakup) przez porady internetowe zamiast wlasnego odsluchu? Nikt juz nie ma zaufania do wlasnej percepcji, lepiej kupic pod wplywem cudzych wrazen? To chyba wymaga terapii - moze nawet grupowej.

>> cynamon

Starałem się zrozumieć dlaczego nie ma odpowiedzi na pytanie które zadałem. Sprzęt który posiadam nie daje szansy na zarażenie Petrusem? Fakt ale będę kibicował Tobie, może dostąpisz zaszczytu...

Poza tym-jakie porównanie? Który model Amplifona, który model Jolidy?

Spokojnie. Pożyczyć, słuchać cierpliwie kilka godzin, zwrócić uwagę czy przypadkiem po rozgrzaniu nie gra gorzej niż w pierwszych 45 minutach od włączenia, potem kupić. Kali nie słuchać-Kali nie kupować w ciemno (lepiej skręcić randkę w ciemno-prawdopodobieństwo sukcesu większe), Kali być rozsądny!

No to ładnie.

W przdbiegach odpadło tyle wzmaków napewno dużo droższych.

A tu wpis jednego z panów ,że petrus to beznadzieja-kurde o co tu chodzi. Czy aby, jest tu mowa o tych samych urządzeniach:))

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze... zgodzicie się chyba ze mną że jest niemożliwe aby obie strony miały rację? Gabi pisze o odsluchach mediyator o kupowaniu bez odsłuchów - wygląda to tak jakby jedna strona nie czytała co druga pisze. Ktoś tu łże... prowadźcie śledztwo dalej sami bo mnie już się niedobrze zrobiło.

Pzdr. i EOD

Zwisa mi co i kto kupi.

Petrusa dokladnie przetestowalem i nie moge sie nadziwic, ze ktokolwiek kto ma sluch, chce go chwalic. Widocznie faktycznie, chodzi o pieniadze.

Swietny ten wzmak, ktory juz na wstepie wymaga przerobek aby byc 2 a nawet 3 razy lepszym.

Z kogo Panowie kpicie? Chyba z siebie.

me_dyi_ator -zwisaja mi Twoje opinie,Petrusa odsluchiwali zaprzyjaznieni melomani i byli zachwyceni tym urzadzeniem.Mysle ,ze jestes typowym przedstawicielem ludzi myslacych na wspak,jesli powiem minus ty zawsze powiesz plus.Tylko .ze tacy na forum juz sa.Jak tak bardzo chcesz zablysnac to wymysl cos nowego.

Ps. -jestem pewien,ze wymienionego lampowca nie odsluchiwales.Po prostu lzesz jak ....

Nie pozdr... bo nie mam kogo

Mei... czy jak Ci tam w logingu!

Potwierdzam wpis Franka. Z pewnościa nie słuchałeś urządzenia. Co do "poprawiania" po kupnie- wykonuje się je dla uszlachetnienia wzmaka. Pewnie, że konstrukcja, która gra ochydnie równiez i po przeróbce nie zagra. Można jednak niewielkim kosztem polepszyć.

Podaję nr. tel. do Leszka.: 0.600.066731. Człowiek nawija również trafa głośnikowe robiąc je perfekcyjnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.