Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha i Yamaha

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Wiem, że już jesteście trochę zmęczeni dyskusją w tym wątku, ale dodam swoje trzy grosze.

Otóż, moim zdaniem, można mieć b. przyzwoite kino domowe i stereo w jednym (inną kwestią jest horrendalna cena, a poza dyskusją pozostaje fakt, że zawsze za cenę X00... można dostać lepszy system stereo niż system wielokanałowy).

Twierdzę jednak, że od pewnego pułapu zaczyna działać efekt synergii, tj. poszczególne klocki systemu wielokanałowego - grające w stereo gorzej od odpowiadających im cenowo klocków stereo - zaczynają w masie grać lepiej niż równoważny cenowo system stereo. Na ten przykład, frontowe kolumny - dajmy na to B&W 604 s3 (bo moje) - zostały przez niemiecki seteroplay ocenione na 45 punktów za brzmienie, ale już cały system 5.1 oparty na B&W 604 dostał już 56 punktów za brzmienie. Najtańsze kolumny stereo, które otrzymały 56 punktów za brzmienie, kosztują prawie o połowę więcej niż cały system B&W 5.1.

Dodam też, że kiedy wsparłem sój ampli KD końcówką mocy stereofoniczną dobrej klasy, dźwięk systemu w stereo zbliżył się wyraźnie do dźwięku "audiofilskiego systemu stereo", którego słucham u swego znajomego (tj. mój system Yamaha rx-v640 + Rotel RB 1070 + pioneer dv565 + B&W 604 s3 vs. Vincent 233 + Cd Vincewnta + Avance Signature 3 MkII). Mój system jest oczywiście gorszy w stereo (nie jest to jednak przepaść, ani nawet znaczny rów), ale nigdy bym się na oba systemy nie zamienił.

To od siebie. Oczywiście subiektywnie.

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

No to sie dowiedzialem :(, kupuje harman/kardon avr430, a kolumny dobiore jzu ze wzmacniaczem, mam nadzieje ze bede zadowolony, wlasnie ma wchodzic jakis nowy system DD?? Bo te AVR430 ma prawie wszystko, zebym poprostu nie wywalil kasy a on jutro bedzie cienki!! 6000 w sklepie, 3400 u rolnikow :), warto??

www.harman.com

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.