Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka 200$ best value do średniaka

kal

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Panowie,

Od kilkudziesięciu lat miałem sobie pięć czarnych płyt na krzyż. Jakiś rok temu

tak z głupia frant postanowiłem nieco odkurzyć małą kolekcję i... wkręciło mnie!

Dzięki lekturze forum już wiem, że wlazłem na pierwszy szczebel drabiny,

w której doznania i proporcjonalne dziury w portfelu sięgają wysoko i głębooooko.

Po czasie czytania w końcu dojrzałem do zarzucenia pierwszego na forum

pytania od siebie.

Ale po kolei. Zaczynałem od Mf-ek w prototypie GS-470. Sprowokowany zlewem, jaki

zbierają na forum polskie dzieła inżynierii wkładkowej, postanowiłem odesłać Mf-105

na dobrze zasłużoną emeryturę i ostrożnie zafundowałem sobie Tonara BE-611.

Krok okazał się bardzo dobry, tyle że apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Na marginesie: kiedyś conri strasznie zjechał tę wkładkę, wydaje mi się, że z lekką dla niej

krzywdą. O dziwo, piłowana z naciskiem 1.8 g w ramieniu R10A ma ona całkiem ładny basik,

sprężysty, z wykopem i z mięskiem, dopiero przy dużych amplitudach

(organy) przestaje sobie radzić. Średnica i wokale całkiem naturalne, dopiero góra

pasma niezbyt piękna, mało szczegółu i skromnawa scena. Ogólnie naprawdę nieźle

jak na te pieniądze, może to zasługa dobrego spasowania z ramieniem (miękka wkładka).

Tracking, sybilanty - bez szczególnych zarzutów.

Stoję przed upgradem, jeszcze na razie skromnym, myślę o wkładce do, powiedzmy,

200 $. "Docelowe" ramię byłoby trochę cięższe - danielopodobne. W obecnym zestawie

najbardziej mi brakuje precyzyjnego rysowania instrumentów, niuansów w głosach,

powietrza, mikrodynamiki. Lutownicy i dłubania się nie boję, przesiadka z VSPS na

Phonoclone może też wchodzić w grę, więc sprawa się wcale nie ogranicza tylko do MM.

Co byście mi doradzili oprócz nieśmiertelnej AT440MLa? DL103 jako igła sferyczna z naciskiem

3 g raczej odpada, zresztą to i tak za twarda wkładka. Czy koniecznie pakować się w

ambitniejszy szlif (szablonologia i kręcenie mnie nie odstręcza), czy może starczy

klasyczna elipsa? Może strzelić sobie Szczura M97XE, a może wystarczy Grado Black i po sprawie,

a z zakupem lepszej wkładki poczekać do docelowego patefonu? Może jednak koniecznie AT?

Interesuje mnie zwłaszcza zdanie Kolegów, którzy szli ścieżką podobną do mojej, czyli pamiętają

Mf-ki w polskich sprzętach z wszystkimi ich wadami i nie zaczynają rozmowy powyżej 5000 zł.

Pieczołowite dobieranie wkładki do taniego zestawu może wydać się i śmieszne, ale chcę

to bardziej traktować jako przyszłościową inwestycję, w obecnym układzie może to grać

nawet gorzej niż Tonar. Dodam jeszcze, że słucham głównie rocka, ociupinkę klasyki, czasem

jakiś pop czy blues też wskoczy. Amplifikacja tranzystorowa + Jamo E 750 (i bardzo mi odpowiada

szkoła dźwięku jaki prezentują te paczki, może poza trochę luźnym basem, co Tonar całkiem ładnie koryguje).

Płyty mam w stanie różnym, nówek trochę, ale zajeżdżonych też jest nieco.

Nie chciałbym ich też za ostro dalej ryć i dlatego kręcę nosem na wkładki typu DL103.

Za wszelkie sugestie (z ekstremalnymi włącznie) będę rzetelnie wdzięczny.

Pozdrawiam.

witaj,ja mam podobny odpowiednik at 31e(starszy model )tej co w linku,bardzo dobry dzwięk,ktoś gdzieś ją tu opisywał jako bardzo naturalną,można sprubować,na ATraczej się niezawiedziesz,choć DENON też b,dobry,pozdrawiam,,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witaj,ja mam podobny odpowiednik at 31e(starszy model )tej co w linku,bardzo dobry dzwięk,ktoś gdzieś ją tu opisywał jako bardzo naturalną,można sprubować,na ATraczej się niezawiedziesz,choć DENON też b,dobry,pozdrawiam,,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub ten DENONEK,co prawda trochę więcej niż podany prez Ciebie budżet,,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

......Na marginesie: kiedyś conri strasznie zjechał tę wkładkę, wydaje mi się, że z lekką dla niej

krzywdą. O dziwo, piłowana z naciskiem 1.8 g w ramieniu R10A ma ona całkiem ładny basik,

sprężysty, z wykopem i z mięskiem, dopiero przy dużych amplitudach

(organy) przestaje sobie radzić. Średnica i wokale całkiem naturalne, dopiero góra

pasma niezbyt piękna, mało szczegółu i skromnawa scena. Ogólnie naprawdę nieźle

jak na te pieniądze.....

Skoro tak dobrze to po co zmieniać? :)

za 200$ wybór wyborny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.