Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Sony TA-1630

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę szanowne towarzystwo o pomoc. Kuzyn przytaszczył mi (jako temu co wie z której strony lutownicę chwycić żeby się nie poparzyć) wzmaka jak w tytule. Vintage pełną gębą ;) Wzmacniacz trafił do mnie bo jest oczywiście niepełnosprawny, część problemów już wyeliminowałem (brak dźwięku w prawym kanale, problemem były zimne luty) niestety pozostał problem olbrzymich zniekształceń. I tu dochodzimy do sedna problemu. Ustaliłem, że problem nie leży w końcówce mocy (puściłem sygnał bezpośrednio na końcówkę i dźwięk był OK) więc winny jest pre. A teraz najważniejsze - zniekształcenia (pierdzenie, zniekształcony dźwięk, im głośniej tym są większe) jest tylko gdy selektor jest ustawiony na właściwe źródło np. AUX, gdy przełączę go na np. tuner to dźwięk jest OK! I to nie jest taki typowy dźwięk jak z przesłuchu pomiędzy źródłami a normalny tylko na pełnej głośności! I tu pojawiają się dwa pytania - skąd na końcówkę dostaje się sygnał jeśli selektor wybiera niepodłączone źródło? Drugie pytanie to: co jest przyczyną, że dźwięk jest zniekształcony jeśli selektor jest ustawiony we właściwej pozycji?

Wrzuciłem serwisówkę na serwer - byłbym wdzięczny gdybyście poświęcili kilka minut na jej przejrzenie i wskazali mi gdzie szukać problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/73201-problem-z-sony-ta-1630/

tak sobie spojrzałem na ten schemat i pierwsze co się rzuca w oczy to czułość wzmacniacza, maksymalna moc powinna się pojawić na kolumnach w momencie gdy napięcie wejściowe będzie rzędu 200mV, wzmacniacz jest nieskomplikowany ale ma duże wzmocnienie na tranzystorze za potkiem reg. głośności najprawdopodobniej układ jest przesterowany spróbuj dać dzielnik napięcia i zciejszyć sygnał z cd z 10 RAZY i sprawdź ponownie to znaczy w szereg wzuć 10k i za nim do masy 1k

Bodo_z - wzmak przed awarią grał prawidłowo więc raczej jest to problem awarii a nie zbyt wysokiego sygnału wejściowego. Niemniej dziękuję za sugestię, mam nadzieję, że dzisiaj znajdę chwilę żeby nad nim przysiąść.

Nadal tylko nie mogę wykoncypować w jaki sposób wygnał dostaje się na końcówkę przy ustawieniu selektora na nieodpowiednie źródło, tak jakby omijał całe pre bo wtedy wszelkie pokrętłą (głośności, tonów itp.) nie mają wpływu na dźwięk.

Problemem okazał się tranzystor Q203. Jest to 2SC1362, wymieniłem te tranzystory w obu kanałach (Q203 i Q103), wstawiłem za nie BC550. I tu powstaje pytanie - 2SC1362 ma Ic=200mA a BC550 ma Ic=100mA. Nie jestem w stanie ocenić ile jest wymagane... proszę o ocenę bieglejszych w temacie.

P.S. Oczywiście nogi w tym BC odpowiednio powyginałem bo ma inne ustawienie BCE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.