Skocz do zawartości
IGNORED

Przejśiówka z component +composit na S-video

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem. Kupiłem sobie odtwarzacz multimedialny z twardym dyskiem i tunerem DVB-T. Mam jeszcze stary panoramiczny kineskopowy telewizor Philipsa 32PW9520. Z tego powodu wybrałem sobie model Fanteca z wyjściem SCART.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Okazało się że można sobie złącze Scart w tym odtwarzaczu o du.e rozbić. Na SCART'cie nie ma RGB a na composit obraz mam na moim telewizorze wyraźnie mniej ostry. Odtwarzacz ma wyjście component i composit.

Pomyślałem że z tych dwóch wyjść można by do kupy złożyć sygnał S-Video.

Wprawdzie nie tak dobre jak RGB ale sto razy lepsze niż composit.

Sprawdzałem już wyjście Y z component podłączając pod composit w telewizorze i otrzymuję czarno-biały obraz. Czyli że luminancję już mam. Teraz trzeba by było z composit wytłubać jakoś chrominancję. Podejrzewam że przy pomocy filtra górno-przepustowego ale nie wiem jak do tego podejść. Zna się ktoś może na tym? Może ktoś zna jakieś linki.

Temat warty uwagi ponieważ wszystkie nowe odtwarzacze Blu-ray nie posiadają wyjścia RGB a composit jest kiepskiej jakości. Dla posiadaczy kineskopowych telewizorów taka przejściówka była by na pewno interesująca.

Na koniec dodam że nie wiem czy dział jest do tego odpowiedni. DIY znajdują się tylko projekty audio.

Ukryta Zawartość

Wydłubywanie chrominancji z kompozytu nic Ci nie da, obojętnie w którym miejscu to zrobisz efekt będzie ten sam (ograniczone pasmo chrominancji i interferencja z sygnałem luminancji). Taki sam efekt uzyskasz po prostu podłączając do TV kompozyt, tyle tylko iż "wydłubywanie" chrominancji będzie miało miejsce w TV... ;)

Znacznie lepiej wykombinować konwerter komponent do RGB. Pomiędzy tymi dwoma sygnałami są niewielkie różnice, proste operacje arytmetyczne. Przypuszczam także, iż potrzebne byłyby jakieś obwody związane z synchronizacją, tak aby jej sygnały zawarte w (Y) nie wpływały na zawartość kanałów RGB (wygaszanie RGB impulsami synchronizacji?).

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno. Aby taki konwerter poprawnie pracował, musisz wyjście komponent Fantec'a ustawić oczywiście na 576i/50Hz.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Też znalazłem tą stronę. Nawet zastanawiałem się czy nie można takiego konwertera wykonać pasywnie tylko na rezystorach. W sieci nie ma zupełni nic na ten temat przynajmniej ja nic nie znalazłem. Nie wiem jakie wzmacniacze zastosować jakie rezystancje. Wprawdzie można tą stronę przeczytać cała ale tylko za pieniądze. Poza tym na schemacie jest konwerter dla monitora VGA.

Co do różnicy component i composite to się nie zgodzę. Wejscie S-video ma pełne pasmo luminancji podobnie jak wyjście Y na componet. Na composite dekoder wycina zakres luminancji gdzie znajduje się sygnał chrominancji.

Z tego co wiem to puszczając luminancję przez wejście S-Video powinienem dostać ostrzejszy obraz. Przynajmniej teoretycznie bo praktycznie to nie wiadomo co telewizor robi z sygnałem luminancji dostarczonym z wejścia S-Video w dekoderze.

Jeżeli dobry telewizor to nie powinien robić nic.

Myślę że muszę kupić wtyczkę i spróbować puścić luminancję na S-Video. Jeżeli obraz będzie ostrzejszy to warto walczyć.

Co do wydzielenia chrominancji z sygnału composite to myślę że sprawa nie jest tak skomplikowana jak to przedstawiasz. Chrominancja na composite to nic innego jak kolor zakodowany w PAL. W odwrotną stronę jest o wiele prostsze. W S-Video zwierasz piny chrominancji i luminancji razem i dostajesz composite czyli że na odwrót trzeba by odjąć od composite sygnał luminancji. Zastanawiałem się czy nie wystarczy przy pomocy filtra górnoprzepustowego wyfiltrować pasmo poniżej 3 MHz. Zastanawiam się jak to jest robione w dekoderze koloru.

A jednak można dostać się do schematu na tej stronie. Są nawet płytki drukowane.

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czym można zastąpić te wzmacniacze operacyjne.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze operacyjne muszą być przeznaczone do pracy z sygnałami video (pasmo przenoszenia). Konwersja do VGA wymaga zabawy z synchronizacją (31250 Hz vs 15625 w PAL).

Poczytaj schematy TVC z przełomu lat '80 i '90; w każdym kolorowym TV kineskopowym w pewnym miejscu są sygnały komponent, tyle tylko iż odwrócone (R-Y i B-Y). Otrzymujesz je na wyjściu dekodera koloru, z którego trafiają do matrycy tworzącej RGB. Myślę że TDA 3505 (3506) byłby przydatny, ale tu już musiałbyś zrobić układ separujący składowe sygnały synchronizacji (H, V i burst), LM 1881 chyba dobrze się tu przyda.

Co do wydłubywania chrominancji z kompozytu, to właśnie tu jest problem. Po to w standardzie S-Video wprowadzono osobne tory luminancji i chrominancji, aby uniknąć przypadłości sygnału composite. Wydłubywanie z niego chrominancji jest standardową procedurą podczas obróbki sygnału kompozytowego w TV, z wiadomym efektem. Czysta luminancja z S-Video lub z komponentu nie zapewni Ci wysokiej jakości, bo chrominancja będzie "brudna", z kompozytu.

Co do wydłubywania chrominancji z kompozytu, to właśnie tu jest problem. Po to w standardzie S-Video wprowadzono osobne tory luminancji i chrominancji, aby uniknąć przypadłości sygnału composite. Wydłubywanie z niego chrominancji jest standardową procedurą podczas obróbki sygnału kompozytowego w TV, z wiadomym efektem. Czysta luminancja z S-Video lub z komponentu nie zapewni Ci wysokiej jakości, bo chrominancja będzie "brudna", z kompozytu.

A jeżeli odejmę od composite luminancję z component? Teoretycznie powinienem dostać czystą chrominancję. Ale to da się zrobić tylko aktywnie.

W dekoderze koloru chrominancja jest "wydłubywana" filtrem pasmowo-przepustowym.

Sprawa się załatwiła. Ściągnąłem serwisówkę do telewizora. Zaraz za wejściem composit i luminancja z S-video podłączone są pod jedno wejście. Czyli innymi słowy nie ma znaczenia jak podłączę. Jedyne sensowne rozwiązanie to konwerter component do rgb. Tylko czy mi się chce w tym grzebać?

Jedyne sensowne rozwiązanie to konwerter component do rgb. Tylko czy mi się chce w tym grzebać?

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Dzięki za linka. Niestety z tego co zrozumiałem, a zrozumiałem niewiele bo nie znam dobrze angielskiego, jest to przejściówka ze scart na component RGB co niewiele daje.

Istnieje jeszcze component YPbPr właśnie ten sygnał używany jest w odtwarzaczach.

Różnica jest taka że w RGB składowe koloru są razem z luminancją. Przy YPbPr jednym kablem przesyłana jest luminancja a dwoma nastepnymi color niebieski i czerwony z odjętą luminancją. Kolor zielony otrzymywany jest z niebieskiego i czerwonego.

Podobno niektóre odtwarzacze mają możliwość przełączenia w menu z component YPbPr na component RGB. Przynajmniej coś takiego przeczytałem w Internecie. W moim nie ma takiej możliwości.

Ukryta Zawartość

jest to przejściówka ze scart na component RGB co niewiele daje.

Jest to konwerter dokładnie w drugą stronę (component Y Pb Pr na RGB). Tak więc można połączyć to tak:

odtwarzacz -> 3 kable component (Y Pb Pr) -> konwerter APTUS -> kabel scart (RGB) -> telewizor

Pozwala to uzyskać optymalną jakość obrazu na telewizorze, który posiada wejście RGB na złączu SCART a nie posiada wejścia component.

pozdrawiam

Jest jeden problem, tego typu konwerter kosztuje około 90 funtów lub wiecej, czyli niewiele mniej niż odtwarzacz... ;) Ja bym poskładał układ z Siliconchip.

Jest jeden problem, tego typu konwerter kosztuje około 90 funtów lub wiecej, czyli niewiele mniej niż odtwarzacz... ;) Ja bym poskładał układ z Siliconchip.

Można by go uprościć. Zamiast wzmacniaczy operacyjnych tranzystory (no chyba że tanio i łatwo dostać jakieś operacyjne do wizji).Znacie może jakieś?

Z tego co wiem to sygnał synchronizacji na skarcie nie jest potrzebny to można go wywalić.

Można by spróbować pasywnie ale niestety do uzyskania zielonego koloru trzeba odwrócić sygnał a poza tym być może sygnał za "pasywką" może być za słaby. Szkoda że na SCARCie nie ma zasilania.

Sytuacja się trochę zmieniła. Okazało się że wprawdzie w telewizorze sygnał luminancji z S-Video jest podłączony razem z composite ale sygnał composite z odtwarzacza jest wyraźnie mniej ostry niż luminancja wychodząca z component odtwarzacza.

Jak na razie działa mi takie połaczenie:

Luminancję z component podłączyłem pod luminancję z S-Video a do chrominacji z S-Video podłaczyłem composit z odtwarzacza no i działa. Bez żadnego filtrowania i cudowania.

Podejrzewam że sygnał chrominancji z S-Video dostarczany jest na wejście dekodera i traktowany jest jakby był to sygnał composite czyli odfiltrowana jest składowa luminancji.

Nie wiem czy takie połączenie będzie działało we wszystkich telewizorach ale na moim Philipsie działa. Jedyny warunek to na odtwarzaczu ustawić sygnał wyjściowy PAL. Spróbował bym również 576i ale takiej opcji w odtwarzaczu nie mam. Próbowałem 576p ale zrywa mi synchronizację i obraz znika.

576i to właśnie PAL jest, niektóre odtwarzacze mają "PAL" a inne "576i" w menu ustawień video... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.