Skocz do zawartości
IGNORED

wciśnięta kopułka

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

W jednym z moich Tannoyów M2 została wciśnięta kopułka głośnika wysokotonowego. Udało mi się ją wyciągnąć (odkurzaczem:-), ale nie jest idealnie kulista, widoczne są pod światło delikatne odkształcenia. Czy będzie to miało wpływ na jakość dźwięku? Czy jest to poważne uszkodzenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/7336-wci%C5%9Bni%C4%99ta-kopu%C5%82ka/

Aj, trzeba było zrobić to ustami. Kopułki potrzebują czułości, człowiek to co innego niż taki bezduszny odkurzacz:-)

A tak poważnie, jeżeli widać to tylko pod światło, dźwięk nie powinien być zbytnio zniekształcony. Tylko ta świadomość...

Kornik, coś ty za często wspominasz o tej "ustnej" metodzie. Wprawdzie ja też kochałem swoje Audiency, ale wyłącznie platonicznie. Może czas pomyśleć o wstęgach albo chociaż o aluminionych wysokotonowcach?

PS. Teraz już wiem, do czego służą metalowe dyfuzory na niektórych kopułkach. To takie pasy cnoty, broniące dostępu pato-audiofilom :-)))

Nie wiem jak jest u nich z dostępnością części. Ale jeśli będzie coś nie tak z brzmieniem to bedziesz musiał poszukać nowego głosnika lub zestawu naprawczego (po prostu nowej kopułki z cewką).

Tem problem był kilkakrotnie poruszany na forum.

Jest to osłona przeciwpyłowa.Miałem kiedyś podobny problem -przedzwoniłem do producenta -wyraźnie powiedział ,że nic się nie stało. Nie denerwuj się.

>Kornik

buehehehe - ty pato-audiofilu...

buahahaha, aleś mnie Gutten ustrzelił, nie moge się przestać śmiać.. jak mi się wciśnie kopułka pozwole Korniczkowy ją wyssać, niech tam...

a poważnie, to podpisuje się pod wpisem wernena - jak nie słyszysz to nie ma różnicy (wiem, że boli, ale taka prawda - nic się złego nie stało!)

Kornik, ja uważam, że swoimi doświadczeniami powinieneś podzielić się z ogółem na łamach HFiM. Taki krótki instruktaż ilustrowany zdjęciami :-))))

P.S. Wymyśliłem nawet wersję hard-core: wysysanie kopułki średniotonowej (Dynaudio kiedyś takie montowało, robi je chyba jeszcze MBL w swoich kolumnach). To jest dopiero wyzwanie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.