Skocz do zawartości
IGNORED

Ranking słuchawek od 1000 do 1500 zł. Usystematyzowanie wiedzy

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Często pada pytanie o słuchawki z tego zakresu. To już w miarę poważne sprzęty. Postanowiłem wypisać najpopularniejsze marki (nie wszystkie ująłem) i zapytać Was o Wasz typ i ocenę. Jeżeli się uda, to można będzie zrobić podobne rankingi dla innych kategorii cenowych a później dla CD, wzmacniaczy, kolumn, kabli itd. Nie będzie nerwów, że co chwilę ktoś pyta o to samo.

Nominowane słuchawki to:

AKG K701

AKG K702

Audio-Technica ATH-AD900

Audio-Technica ATH-AD1000

Beyerdynamic DT 880

Beyerdynamic DT 990

Grado SR 325

Sennheiser HD600

Sennheiser HD650

Uszeregujmy je wg zasług - od najlepszych do lepszych inaczej podając argumenty. Na ocenę niech maja wpływ następujące Kategorie:

- Wygoda

- Przestrzeń

- Bas

- Średnica

- Wysokie

- Brzmienie: Jasne/Ciemne

- Uniwersalność (gatunki muzyczne)

- Ogólny odbiór

- Relacja cena/jakość

Może jakieś słuchawki trzeba usunąć z tej listy a jakieś dopisać? (Ultrasone?)

Zapraszam!

widzę, że nie tylko ja siedzę po nocach rozmyślając o słuchawkach ;)

a właśnie oglądałem model AH-D2000 Denona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaznaczam, że ich nie słuchałem, ale może warto dopisać...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

K701/702 to to samo, może min więcej k702 w relacji cena/jakość w związku z odpinanym kablem. Większość ludzi woli sr225 od 325. Czemu nie ma wylistowałeś IEMów? Relacja cena/jakość przy lepszych modelach to raczej preferencje niż niedociągnięcia konstruktorów. Można by też rozciągnąć cenę w dół, do powiedzmy 600zł, do dyskusji :)

Generalnie w pełni wspieram pomysł (z uwagami zawartymi w tym poście).

pzdr

Beyerdynamic T 5

Beyerdynamic T 1

Beyerdynamic Dt 48

Beyerdynamic Dt860

Beyerdynamic Dt150

Beyerdynamic DJX 1

Sennheiser 598

Sennheiser 580

Denon 2000

Akg 601

Akg 701

Grado rs60

Akg 24p

Roland Rh300

Philips 890

Z tej klasy słuchawek słuchałem tylko Sennki HD600 i 650, ale bez większych uniesień - lepsze na pewno od moich AKG K530, ale to nie jest jakaś kolosalna przepaść powodująca chęć natychmiastowej zmiany. Z chęcią natomiast posłuchałbym Denonów AH-D2000 bo na podstawie znalezionych w necie opinii opisów sadzę, iż to właśnie ten model mógłby zostać moim Graalem.

<><

Większość ludzi woli sr225 od 325.

Znam przedstawiciela "większości ludzi", który stwierdził, że nie słyszy różnicy między Grado GS1000 a Sennheiserami HD202. SR325i są dużo lepsze od SR225. Te ostatnie były pierwszym modelem Grado jakiego słuchałem, i uznałbym tę firmę za czystą ciekawostkę niewartą jakichkolwiek zakupów gdybym potem nie zapoznał się z SR325i. I tak do dzisiaj mam jakieś Grado.

Czemu nie ma wylistowałeś IEMów? Relacja cena/jakość przy lepszych modelach to raczej preferencje niż niedociągnięcia konstruktorów.

Pewnie dlatego, że to ma być do użytku domowego ze sprzętem stacjonarnym. Nadużywanie IEMów może spowodować stan zapalny ucha z powodu braku dostępu powietrza i gromadzenia się potu w okolicy błony bębenka. Kiedy taki stan zapalny doprowadzi do nadżerki i perforacji błony bębenkowej, nie będziesz prawie nic słyszał na to ucho. Trafiło się tak jednemu koledze z innego forum, bo on wszędzie chodził w dokanałówkach, nawet na rower je zakładał do przemieszczania się po Warszawie, co znowu pachnie mi myślami samobójczymi.

Można by też rozciągnąć cenę w dół, do powiedzmy 600zł, do dyskusji :)

Generalnie w pełni wspieram pomysł (z uwagami zawartymi w tym poście).

pzdr

A pewnie, że można. Za 200~300zł czasem pojawiają się Sennheisery HD565, stary model, wygodniejszy od HD600 i HD650, a dźwiękowo to go wolę nawet od DT880 i K701.

650tki po wypaleniu. Bez dwóch zdań najlepsze całościowo.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Beyerdynamic T 5

Beyerdynamic T 1

Beyerdynamic Dt 48

Beyerdynamic Dt860

Beyerdynamic Dt150

Beyerdynamic DJX 1

Sennheiser 598

Sennheiser 580

Denon 2000

Akg 601

Akg 701

Grado rs60

Akg 24p

Roland Rh300

Philips 890

Moją intencją jest zrobienie rankingu NAJPOPULARNIEJSZYCH, dostępnych obecnie w sprzedaży słuchawek PODOBNEJ KLASY. Producenci zwykle ustalają ich cenę na 1000-1500zł (czy też jak wolicie klasa słuchawek 300-500$)

O ile wiem, Sennheiser 580 nie są dostępne w sklepach. 598 kosztują znacznie mniej niż 1000zł. Podobnie jak Grado rs60, Philips 890. Poza tym czy oby na pewno można Philipsa 890 zestawić z Sennkami 600, 650, Beyerdynamic DT 880 itp z listy? To chyba pojedyncza opinia.

OK Co powiecie na takie uszeregowanie (od najlepszych do mniej lepszych):

1. Audio-Technica ATH-AD1000

2. Beyerdynamic DT 990

3. Grado SR 325

4. Beyerdynamic DT 880

5. Sennheiser HD600

6. Sennheiser HD650

7. Audio-Technica ATH-AD900

8. AKG K701/702

PS. Przeznaczenie słuchawek - domowe zestawy audio. A zatem darujmy sobie dokanałowe czy też wybitnie studyjne lub DJskie.

Osobiście nie zgadzam się zupełnie z powyższą klasyfikacją. MOje obiekcje dotyczą:

miejsce 3: dla mnie te słuchawki są zdecydowanie zbyt krzykliwe, jasne, i po prostu po krótkiej chwili (nawet nie na dłuższą metę) - męczące. Na pewno nie powinny znaleźć się przed DT 880.

miejsce 8: zdecydowanie za nisko na to co AKG prezentuje.

Moja propozycja:

1. DT 880 ex aequo z HD 600.

2. AKG k701/702

....

8 Grado (ale to osobiste uprzedzenie, po prostu mi się zupełnie nie spodobały).

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie lepiej wypisać wszystkie w ankiecie? Byłoby chyba najsensowniej.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

1. Audio-Technica ATH-AD1000

2. Beyerdynamic DT 990

3. Grado SR 325

4. Beyerdynamic DT 880

5. Sennheiser HD600

6. Sennheiser HD650

7. Audio-Technica ATH-AD900

8. AKG K701/702

W zestawieniu brakuje Denona AH-D2000.

<><

Potomni beda obracali sie w innych modelach;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek76,

niekoniecznie ;) Wymienione w pierwszym poście modele stosunkowo długo już utrzymują się na rynku.

Zresztą zawsze można dopisać nowe modele i zaktualizować wątek.

Witam. Jako posiadacz dt880 pozwolę sobie wtrącić dwa grosze. Myślę, że słuchawki trudno jest oceniać w kategoriach bezwzględnych a raczej powinno się je oceniać w zestawieniu z określonym wzmakiem i jakimś przyzwoitym źródłem. Ocenianie po podłączeniu do samej "dziury" w CD będzie miało wiarygodne.

A teraz konkretniej : porównywałem dt880 z hd600 na lampowym wzm słuchawkowym i zdecydowanie dźwięk Bayerów bardziej mi odpowiadał. Senki grają jak dla mnie zdecydowanie zbyt szczupło i mają za mało przestrzeni.

Wydaje mi się, że po podjęciu decyzji o zakupie hd600, hd650 lub dt880(pro) należy czym prędzej rozejrzeć się za przyzwoitym lampowym wzmacniaczem słuchawkowym chyba najlepiej OTL. Słuchałem dt880 na Labenie cs300 i trochę mnie ten dźwięk rozczarował : był pewny i swobodny ale trochę podkolorowany "cukierkowy" - może to taka cecha tego wzmacniacza. OTL-e na dobrych triodach grają bardziej neutralnie. Jeszcze jedna cecha, którą stwierdziłem w dt880 : lubią podkreślać najwyższy podzakres wysokich tonów co przy zbyt eksponującym górę CD może objawiać się nadmiarem sybilantów.

Pozdrawiam miłośników dobrych słuchawek :-)

PS. Czy orientujecie się może czy na AS będzie można posłuchać jakiś wzmaków słuchawkowych z wysokiej półki bo ostatnio było z tym kiepsko.

Ja też wolę dźwięk DT880 Pro od HD600, które postawiłbym niżej i od DT880 i od K701, ale tylko ciut niżej. Nie ma się co tu licytować co kto z czego słuchał. Ja słuchałem Lebena CS300XS przez T1, HD800 i ATH-W5000, i nie uważam go za równorzędnego kompana dla któregokolwiek z tych modeli. To jest wzmacniacz do głośników, i tam się sprawdza najlepiej. Nikt go nie kupi za cenę nowego tylko do słuchawek, bo to się po prostu nie opłaca, a szczególnie do słuchawek średniej klasy. Lepiej piszmy który model jak brzmi, a nie bawmy się w rankingi, bo będzie jatka i szum sprzecznych informacji. Każdy z czym innym słuchał i co innego woli, a doliczyć trzeba jeszcze fakt, iż te same słuchawki na innej głowie to jak te same głośniki w innym pomieszczeniu. Jeden ma małe uszy inny duże, jednemu odstają, innemu przylegają, a to tworzy za każdym razem inny ustrój akustyczny do spółki z przetwornikiem słuchawki. Tu są małe odległości i interakcja następuje.

Z tymi OTLami do DT880 to takie trochę podania ludowe. Znam co najmniej dwie osoby, które osiadły z tymi słuchawkami na tranzystorze, przy czym jeden kolega miał co najmniej dwa różne OTLe z przedziału do 4000zł. OTLe na bezpośrednio żarzonych triodach jak 45 na pewno robią dobrze HD600, to mogę potwierdzić.

Z Denonem zaczekajmy, bo jeżeli go wpiszę, to będzie problem z jego klasyfikacją miejsca w tej ósemce a nie każdy ten dźwięk zna.

Nad ankietą sie zastanawiałem. Nawet zacząłem tworzyć, ale nie wynikł by z niej ranking a zależało mi na takim uszeregowaniu.

Chodzi mi o to, by nowe osoby wchodząc na to forum, mogły bez kłopotu wybrać sobie kilka modeli w danej kategorii i się skupić na ich odsłuchach. W sieci krążą rózne opinie, ale np. wciąż nikt nie zaproponował naszpikowanych patentami Ultrasone i widocznie jest tego jakiś powód. Chciałbym, żeby to było starcie słuchawkowych legend. A na bycie legendą trzeba zasłużyć.

OK. Grado spadają w klasyfikacji poniżej Sennkow (te krzykliwe nie są).

1. Beyerdynamic DT 880 ex aequo Sennheiser HD600

2. Beyerdynamic DT 990

3. Sennheiser HD650

4. AKG K701/702

5. Audio-Technica ATH-AD1000

6. Audio-Technica ATH-AD900

7. Grado SR 325

Dziwi mnie tylko, że 600ki ląduja na 1szym miejscu, bo tyle krytycznych ocen o nich słyszę

Nie lepiej wypisać wszystkie w ankiecie? Byłoby chyba najsensowniej.

jak skończymy klasyfikację, to sie zrobi ankietę - będzie mozna ocenić brzmienie, bas, przestrzeń, wygode itp.

Zastanawiam się tylko dlaczego nie protestujecie przed tym, że:

2. Beyerdynamic DT 990 (poniżej 880 i 600tek)

3. Sennheiser HD650 (poniżej 600tek)

ale poczekam na Wasze głosy

Każde z tych słuchawek grają inaczej więc nie ma sensu ich numerować od 1 do ostatniego miejsca bo jest to kwestia upodobań sonicznych każdego z nas,no i oczywiście toru odsłuchowego.Mam grado sr 225 i senki hd600 i dla mnie Grado są lepsze pod wieloma względami.Senki są bardziej rozdzielcze i tylko to daje im na plus [ale powtarzam -to rzecz gustu]

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Moim zdaniem ten ranking może być jedynie orientacyjny. Za dużo jest zmiennych - preferencje brzmieniowe, materiał, wzmacniacz ( lub jego brak ) itp. Zdarzało mi się widzieć Hi-endowe produkty podpięte do amplitunera KD. I zdziwienie że tak słabo...

Znam przykłady konfiguracji, w których Sennheisery 650 grają przepięknie i ciepło ( lampa ), oraz takie w których powodują ból głowy po kilku minutach. Podobnie jest z Grado 325i. Te z kolei mają "to coś", niestety w połączeniu z kiepskim wzmacniaczem niemiłosiernie wrzeszczą. Poszukiwanie wzmacniacza do Grado zajęło mi pół roku :-). Beyerdynamiki 880 produkują dużo basu, który w muzyce syntetycznej dominuje przykrywając wszystkie inne podzakresy.No, może poza najwyższą górą. AKG 702 to znów recepta na liniowość, jednak niektórym słuchaczom mogą się wydać nieco zbyt ułożone czy nudne. Oceniając wg dawki "przyjemności słuchania" z dobrze dobranym wzmacniaczem ( dla każdych słuchawek innym ) mogę uszeregować tak...

1 Grado 80/125i/325i + za muzykalność

2 Sennheiser 650 + za doskonałą detaliczność i kontrolę

3 Beyerdynamic 880/990 + za super bass

4 AKG 701/702 + za uniwersalność

5 inne ( Sennheiser 600, Audio-Technica 900, Denon, Philips)

Cieszę się, że do takiego wniosku dochodzimy. Rzeczywiście - żadne z tych słuchawek specjalnie nie odstają od reszty w tak wyraźny sposób, by je można tak stopniować. Inny jest typ prezentacji, czasami trafiają w inny gust.

A zatem warto o tym pamiętać pisząc, że ten a ten model ROZJEŻDŻA i znosi z powierzchni Ziemii inne modele :)

>Therion

Ze słuchawkami to jest tak że są one czulsze od zwykłych zestawów głośnikowych.

Tu za dźwięk odpowiada system. Dobry wzmacniacz słuchawkowy to podstawa , źródła są różne a słuchawki też.

Poza tym mamy różne wyobrażenie o dźwięku i rożnie słyszymy.

Ranking co najmniej karkołomny , nie będzie odzwierciedlał wszystkich aspektów zagadnienia.

To ja może dla równowagi dołożę się do pozytywnej opinii od SR325i, bo de facto żadne wymienione tutaj słuchawki nie mają nad nimi przewagi całościowej, a z drugiej strony nieco ostudzę zachwyty nad HD650, gdyż są osoby takie jak ja na przykład, które nie są w stanie z przyjemnością słuchać tych słuchawek, no chyba że weźmie się wąski repertuar i jeszcze wymieni w nich kabel, bo firmowy ciągnie je brzmieniowo jeszcze dalej w tę stronę, w którą one same ciągną. Pierwsza sprawa to HD650 są zasnute jakąś taką jesienną barwą aż po niższą średnicę, a sopran zażółcony. Wysokiej góry na nich po prostu nie ma, co potwierdzają pomiary nacHeadRoom. Z fabrycznym kablem najlepiej się nadają do kołysanek. Producent sam przyznaje, iż priorytetem nie była wierność odtwarzania, a brzmienie uprzyjemnione, ocieplone i podkolorowane. Sennheiser sam się do takiego posunięcia przyznaje w instrukcji obsługi HD650. Stosowne zdania cytowałem kiedyś na head-fi, a instrukcję każdy może sobie ściągnąć i owe konstatacje przeczytać. Mamy tutaj parę wątków porównawczych z HD600 i generalnie wniosek jest jeden - Sennheiser zrobił krok w bok, a chyba nawet i w tył. Tym, którzy są tak zachwyceni HD650 z lampy polecam posłuchać HD600 z mocnego SETa. HD650 robią się ciekawe i grają intrygująco po wymianie kabla. Mnie odpowiada ich granie z kapelami jak np. Tool, ale szerszego zastosowania tych słuchawek nie widzę, a raczej nie słyszę. W porównaniu do wiekowych HD565, HD650 paskudzą dźwięk perkusji, szczególnie werbel brzmi jakby ktoś pukał w pudełko. Soprany HD565 też mają bardziej naturalnie rozbudowane i precyzyjniejsze.

Odnośnie innych modeli - SR325i podobają mi się bardziej niż ATH-AD2000, więc zakładam, że niższe modele Audio-Techniki też bym uplasował poniżej. Nie słuchałem ich. Nie wiem też co trzeba zrobić, żeby DT880 miały dużo basu? To jest możliwe tylko z jakimś OTLem o wysokiej impedancji wyjściowej. Normalnie te słuchawki można uznać za w miarę liniowe, mniej więcej jak K701, tylko górki i dołki w charakterystyce mają inaczej rozłożone.

Mam podobne odczucia co do Hd650 jak Michelangelo.

HD580 grały całkiem przyzwoicie , późniejsze wyższe modele zaczęły grać przecudowanym dźwiękiem.

Wyższe zenki włącznie z Hd800 grają dźwiękiem który mogę tolerować czy nawet smakować w bardzo wąskim zakresie repertuaru. Dopiero najnowsze zenki Hd598 podają dźwięk który jest po prostu dobry , aczkolwiek wymagają dobrego wzmacniacza. Innymi słowy wybranie swojego modelu słuchawek jest bardzo trudne.

Mój typ do 1500 Zł.

1 miejsce , Dt48 o dziwo ! Wymagające i bezlitosne dla sprzętu.

2 miejsce , Hd598 vs Dt150 ! Dwa rożne brzmienia ale wciągające o ile się dobrze napędzi.

3 miejsce , Roland Rh300 i DJX 1 ! Dobre słuchawki dla kogoś kto nie przepada za audiofilskim pitoleniem.

4 miejsce , C.A.L.

Ja z kolei napiszę, że żadne z odczuć, które napisał michelangelo mi nie pasują do senków 650. Owszem... większość z nich można by przypisać do tych słuchawek ale przed wygrzaniem. Po 200 godzinach wygrzewania materiałem składankowym ze strony www.burninwave.com można śmiało powiedzieć że odmiana jest szokująca. Nawet 130 godzin vs 200 godzin jest dużą różnicą szczególnie w przestrzeni, która jest naprawdę ogromna. Te słuchawki grają cudownie praktycznie każdy materiał. To największa zaleta tych słuchawek a pisanie czegoś zupełnie odwrotnego nasuwa pytanie czy michelangelo nie miał jakiejś trefnego egzemplarza.

.

Co do Grado sr325i nie pomnę na jakimi wzmaku słuchawkowych ich słuchałem, ale był to wzmak dedykowany. Może kiedyś przyjdzie czas, że się z nimi przeproszę, jednak kolejne podejście będzie obarczone wielką dawką sceptycyzmu i uprzedzenia jednak. Ale cóż - posłuchać ich warto, by wyrobić sobie zdanie.

Dodałbym może tyle do owego 'rankingu' że mnie AKG 701 doskonale brzmiały w klasyce (głównie kameralnej, ale symfonicznej również). Może ktoś podziela tą opinię i możnaby to umieścić jako sugestię?

Powrót po dłuższej przerwie...

@mikel, HD650, z którymi miałem przyjemność (?) to egzemplarz co najmniej czteroletni i o takim przebiegu, że grille same z niego wypadają. Miałem w domu HD600 nówki, i o tych bym powiedział, że wygrzewanie nie czyni z nimi kompletnie niczego. Czemuż by więc miało coś zrobić z HD650? Jak mówię, znam kilka osób, które się z moim postrzeganiem HD650 zgadzają, a nie słuchaliśmy tego samego egzemplarza. Ja go miałem dwa razy po kilka tygodni w domu. Jak popatrzysz po forum, to zobaczysz, że niegdysiejsi piewcy przewag HD650 zaczynają ostatnio doceniać HD600 i DT880, które to słuchawki znam od co najmniej trzech lat dość dobrze. HD650 mają tę zaletę, że można je wpiąć nawet wprost do komputera i nie będzie rzeźni. Dogodzić HD600 już nie jest tak prosto - w kwestii wzmacniacza, a DT880 w kwestii źródła ze względu na ich analityczne podejście do dźwięku.

@romekjagoda, napisz może jednak co to za wzmacniacz, bo może akurat nie dedykowany? AKG K701 z tego przedziału cenowego dobre będą do klasyki ze względu na przestrzeń. Mnie się dobrze słuchało klasyki na DT880 Pro.

Jeśli ktoś powie, że Sennheisery 650 grają tak samo po wyjęciu z pudełka jak i po 200 godzinach to w/g mnie ma wadę słuchu :)

.

Skoro te HD650 sa takie nieciekawe jak niektorzy sugeruja to czemu zyskaly taka popularnosc w Audiofilskim swiecie? Osobiscie znam wielu ludzi ktorzy je bardzo chwala. Mnie sie podobaly. Wniosek jest jeden, ile uszu tyle gustow a, ze HD650 to chyba najbardziej popularne sluchawki z tych drogich wiec nie brakuje im tez przeciwnikow. Wszystkim nie dogodzisz. Zreszta nie kazdy wytrwale szuka do Nich odpowiedniego towarzystwa. Kazdy ma swoje typy i rzadko mozemy byc w pelni obiektywni. Jeden lubi Grado, inny Staxy a jeszcze kto inny Bayery czy Senki. Mysle, ze z tych luchawek ktore Therion wymienil na wstepie wszystkie oferuja bardzo dobra jakosc dzwieku i wybor ich zalezy tylko i wylacznie od gustu i elektroniki wybierajacego je. Kazdy opisuje rozne cechy tych samych sluchawek, co wiec samo w sobie wiele daje do myslenia. Moze poprostu napiszcie do jakiej muzyki jakie sluchawki polecacie. Ja sie nie wypowiem bo nigdy nie posiadalem sluchawek z tego przedzialu cenowego.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.