Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon pod Marantza PM 8003

K-Paul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jako że ostatnio stałem się posiadaczem pewnej ilości płyt winylowych postanowiłem kupić gramofon do mojego aktualnego zestawu stereo. Gramofon będzie współpracował ze wzmakiem Marantz'a PM 8003. Proszę polećcie mi dobrze grający (nowy) gramofon tak do maksymalnie 2500 zł. Jeśli chodzi o kolor preferuje srebro (z racji tego że posiadany przeze mnie sprzęt jest tylko srebrny) chociaż mogę tu pójść na pewne ustępstwa. Na pewno nie chcę koloru czarnego. Celowo nie wypowiadam się w kwestiach technicznych bo w tym temacie jestem laikiem :/ Co powinien mieć gramofon skrojony do mojego zestawu? Cóż czekam na Wasze odpowiedzi/pytania :)

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/73633-jaki-gramofon-pod-marantza-pm-8003/

Oprócz określenia koloru przyszłego gramofonu może należałoby jeszcze podać czy budżet 2500 zł to ma być tylko na sam gramofon, czy też jeszcze w tej kwocie ma się zmieścić zakup wkładki gramofonowej. Bo wiesz, niektórzy mają gramofon za 2500 zł i wkładkę do niego też za 2500 zł. Razem robi się tzw. piątka. Czy Marantz PM 8003 ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (wejście opisane jako phono)? Czy jesteś przygotowany na kupno używanego gramofonu i rozwiązanie ewentualnych problemów jakie może on nastręczyć, czy nastawiasz się tylko na kupno nowego? No i do jakiego rodzaju muzyki to ma być?

Pozdro,

Yul

Yulu, przecież kolega napisał, że jest laikiem w kwestii gramofonowej :-D Myślę, że chodzi o zestaw raczej nowy zamykający się w 2500 ale na to nie ma prostej recepty. Ma być prostota jak podstawowe Pro-Jecty (sic! ;-) ), czy niby dj-skowatośc ale za to pewny napęd i ustawialne ramię jak wyższe Reloopy?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Yulu, przecież kolega napisał, że jest laikiem w kwestii gramofonowej :-D Myślę, że chodzi o zestaw raczej nowy zamykający się w 2500 ale na to nie ma prostej recepty. Ma być prostota jak podstawowe Pro-Jecty (sic! ;-) ), czy niby dj-skowatośc ale za to pewny napęd i ustawialne ramię jak wyższe Reloopy?

>>>thrak,

No laikiem może i jest, ale co to jest wkładka gramofonowa albo pre gramofonowe, to pewnie wie. Wie też czy ma taką wkładkę (i ewentualnie jaką) i czy ma pre gramofonowe (jakie?). My tego nie wiemy. Zamiast tego toniemy w domysłach, a lepiej tego nie robić, bo wiesz czego tonący się chwyta.

Co do prostoty, to jeden mądry człowiek tak to ujął: "Wszystko powinno być proste, ale nie prostsze niż potrzeba". Gramofony Pro-Jecta dokładnie pasują do tego stwierdzenia.

Pozdro,

Yul

Oprócz określenia koloru przyszłego gramofonu może należałoby jeszcze podać czy budżet 2500 zł to ma być tylko na sam gramofon, czy też jeszcze w tej kwocie ma się zmieścić zakup wkładki gramofonowej. Bo wiesz, niektórzy mają gramofon za 2500 zł i wkładkę do niego też za 2500 zł. Razem robi się tzw. piątka. Czy Marantz PM 8003 ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (wejście opisane jako phono)? Czy jesteś przygotowany na kupno używanego gramofonu i rozwiązanie ewentualnych problemów jakie może on nastręczyć, czy nastawiasz się tylko na kupno nowego? No i do jakiego rodzaju muzyki to ma być?

Pozdro,

Yul

Cena już z wkładką, gramofon nowy. Tak ten wzmacniacz ma sekcję przedwzmaczniacza phono (tylko wkładki MM). Najwięcej będę słuchał rocka...

Technics rozwali założony budżet, bo sam bez wkładki będzie kosztował coś ok. 2500 pln :-] Ale jakiś Reloop z wyższej serii chyba model 6000 byłby dobrym rozwiązaniem. Do tego jakaś at440 albo denon homc i można słuchać :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

kup technicsa z serii SL-12xx mk II i po kłopocie

A gdybym poszedł tym tropem i zdecydował się na zwiększenie budżetu o kilkaset złotych i wybrałbym tego technicsa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jaką wkładkę polecicie? Być może dałoby się dobrać wkładkę także z tego sklepu? Co o tym myślicie? Dobrym tropem podążam czy upadłem na głowę? ;P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.