Skocz do zawartości
IGNORED

Serwer muzyczny a HD komputera czy jest różnica?

pikop58

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na Audio Show rozmawiałem z wystawcą , który wystawiał między innymi serwer muzyczny zaawansowany .

Urządzenie miało napęd na CD . Cena 24 tys. euro . I pytałem o następującą rzecz . Jeślibyśmy zgrali na

mój komputer jego serwer płytkę audio i potem to odpalili na identyczny tor audio . Czyli na taki sam

DAC i potem na taki sam tor audio , to czy będzie słychać różnicę ? Człowiek mi odpowiedział , ze będzie

różnica , bo do komputera zgrywane będzie to robione poprzez windowsa . Niestety nie potrafił tego

uzasadnić . Ja twierdziłem , ze ja różnicy nie słyszałem ,przynajmniej na ucho . Może na papierze wykres

będzie sie trochę różnił . Ale i tego pewien nie jestem . Wydaje mi się że taki serwer muzyczny , to nic innego jak komputer z rozbudowaną sekcją do edycji plików muzycznych . Bo przecież muzyka zapisywana jest na HD tego serwera . Na moje ucho płyta źródłowa puszczona przez DAC gra tak samo jak z komputera jeśli mu sygnał puścić przez identyczny DAC . I mam pytanie . Czy ktoś robił takie porównania i słyszał różnicę ?

pikop58

Byłaby różnica, gdyby zgrało się płytę z lineout i przekazywało to na linein do drugiej karty muzycznej...

Wciska Ci facet kit - jak płytę z filmem DVD / filami / czymkolwiek zgrasz na hd, to jakość będzie inna, albo zdjęcia będą wyglądać inaczej? Przecież całość jest bit perfect, nie bajt, ale bit perfect. Można nawet weryfikacje zapisu sobie włączyć jeśli ktoś nie ufa systemowi, że przepuści kawałek innych danych.

ps. trzeba było zapytać, czy jeśli zgrywaliby pod unixem/linuxem to byłaby różnica :-DDDDDDD

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Przecież karta muzyczna nie ma znaczenia , bo sygnał przetwarzany jest przez DAC . Ja widzę różnicę jeśli

sie puszcza analogowo przez kartę muzyczną na jakieś głośniczki komputerowe. Ja sam wiedzę u siebie

różnicę w zależności od odtwarzacza komputerowego . niektóre odtwarzacze grają naprawdę słabo .Ale jak

sie puszcza sygnał przez USB , do DAC to to wszystko jest odłączone .Jedynie można dać głośniej lub

ciszej z komputera . Kolejna sprawa w takim serwerze , to ma on dyspley wiekkosci monitora od laptopa i

można na tym ekranie wyświetlić 10 traków czyli płyt. Jeśli sie ma tysiące , to jest duży problem , bo

większość ginie w mroku niepamięci . W komputerze są programy , w których widać wszystko jak na dłoni .

Ja mam ponad 500 CD i nawigacja jest szybka i przejrzysta . No i cena . 25 tys. euro. Co tam takiego jest

? Wejdą sztywne pamięci dużej pojemności i zakup za niedługo stanie sie zabytkiem . Tak mi sie nasunęło .

pikop58

Przecież karta muzyczna nie ma znaczenia , bo sygnał przetwarzany jest przez DAC . Ja widzę różnicę jeśli

sie puszcza analogowo przez kartę muzyczną na jakieś głośniczki komputerowe. Ja sam wiedzę u siebie

różnicę w zależności od odtwarzacza komputerowego . niektóre odtwarzacze grają naprawdę słabo . [...]

Nie wiem już kompletnie o co Ci chodzi... W 'zgrywaniu' nie ma miejsca na zmianę jakości.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

dyspley wiekkosci monitora od laptopa

To całkiem wielki wyświetlacz.

Jest jednak różnica między uruchamianiem komputera, a dedykowanego odtwarzacza, choćby squeezeboxa. Może jakościowo to samo, ale jednak klimat też się liczy.

W przypadku CD , odtwarzacz to wygoda. W przypadku odtwarzacza strumieniowego, musi być możliwość nawigowania po katalogach (na displayu).Teoretycznie taki odtwarzacz startuje szybciej niż komputer (dedykowany mu linux), nie wczytuje masy niepotrzebnych rzeczy. Ale jeśli ma też napęd CD to zgrywa płyty tak jak zwykły komputer. Może nawet gorzej ,bo nie ma w środku programu EAC i może się zdarzyć,ze zgrywa za szybko płyty. Moim zdaniem nie ma uzasadnienia tak wysoka cena odtwarzacza czy serwera muzycznego. Te wszystkie Naimy, Linny. Firmy żerują na pasji audiofilskiej.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

To całkiem wielki wyświetlacz.

Jest jednak różnica między uruchamianiem komputera, a dedykowanego odtwarzacza, choćby squeezeboxa. Może jakościowo to samo, ale jednak klimat też się liczy.

A czym sie rozni takie uruchamianie? Proponuje maly komputer np. Apple Mac Minii do tego iPod Touch.

Ze stanu spienia uruchamia sie neiwiele dluzej jesli nie szybciej. Jesli natomiast wylaczymy go z sieci uruchamia sie nieco dluzej ale, wlasnie. Kiedy odlaczymy squeezeboxa od sieci to jego uruchomienie trwa wprawdzie krocej od maca ale zanim zeskanuje on zawartosc biblioteki (trwa to troche , jesli posiada sie spora kolekcje zripowanych plyt) mac jest juz gotowy do pracy.

Ododatkowych funkcjach nie bede wspominal.

Jesli Mac jest zbyt drogi to moze byc chocby LENOVO IdeaCentre Q150. Cena taka sama jak SQ Touch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.