Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty winylowe Quadro w matrycowym standardzie SQ. Eksperymenty z ich dekodowaniem nowoczesnymi dekoderami Dolby ProLogic i SRS Circle Surround.

ryszard_pp

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli to nie będzie jakimś wielkim problemem to bardzo chętnie. Do odtwarzania płyt w CD-4 wystarczy zwykły gramofon tylko z wymienioną wkładką? Na przykład taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jak napisał "profee" to powinien być dobry gramofon, proponuję spróbować z gramofonem z lat 80tych, niektóre były fabrycznie przystosowane do współpracy z wkładką i igłą CD-4. Łatwo to rozpoznać po regulacji anti-skating skalowanej dla igieł sferycznych, eliptycznych i CD-4 np. większość DUALi.

Ukryta Zawartość

Bardzo spodobał mi się gramofon Yamaha GT-2000. Czy poza Japonią był on dostępny i czy do CD-4 się nadaje i jaką wkładkę do niego trzeba by było zastosować? Wcześniej o mało nie kupiłem Technicsa SL-M3 ale odradzono mi go ze względu na duże ryzyko wystąpienia problemów z mechaniką, szczególnie łożyskowania. Może Technicsa SL-1000? Kurczę chyba złapałem bakcyla na te starocie.

Znalazłem dekodery SONY z 1976 roku, ten bardziej rozbudowany pięknie się prezentował.

Ukryta Zawartość

post-27095-096726100 1297707200_thumb.jpg

post-27095-056619200 1297707234_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli to nie będzie jakimś wielkim problemem to bardzo chętnie.(...)

Już zrobiłem tę notatkę, ok. 1,5 strony wordowskiej. Ponieważ temat jest dość wąski to może wyślę ci przez PW. Niestety w nowej wersji forum jeszcze tego nie używałem, więc musze się nauczyć ;-))

Dziękuje za poświęcenie profee.

Ja zrewanżuje się tekstem o SQ z płyty Miles`a Devis`a. Może komuś się przyda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-22828-050836400 1297718370_thumb.jpgpost-22828-078057500 1297718382_thumb.jpg

Odnośnie dekodera Sony to jakiś miesiąc temu był na ebay.uk tylko nie pamiętam czy SQD-2000 czy SQD-2020. Faktycznie ładnie wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za poświęcenie profee.

Ja zrewanżuje się tekstem o SQ z płyty Miles`a Devis`a. Może komuś się przyda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-22828-050836400 1297718370_thumb.jpgpost-22828-078057500 1297718382_thumb.jpg

Odnośnie dekodera Sony to jakiś miesiąc temu był na ebay.uk tylko nie pamiętam czy SQD-2000 czy SQD-2020. Faktycznie ładnie wygląda

OK. Plik wysłałem mimo trudności bo program twierdzi, ze nie mam uprawnień do załączania takich (jakich?) plików w PW. Dlatego wkleiłem po prostu tekst w okienko, w którym sie pisze. Potwierdź czy doszło, bo nie mam za grosz zaufania do nowego "engine" naszego forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Napusciliscie mnie panowie na te quadro i zastanawiam sie aby nie poeksperymentowac sobie teraz. Chyba zaczne od SQ-2020 jeden jest nawet dostepny na eBay w zupelnie przyzwoitym stanie. Egzemplarz Tate tez jest ale wydatek ponad $400 na poczatek wydaje sie nie uzasadniony. Poczekajmy i zobaczmy co soniak ma to zaoferowania.

Zona znowu mi zrobi kazanie... Uff... ;)

JA PIERNICZE... ten Tate SQ dekoder doszedl juz do $1120 na ibeju. Faktycznie ceny niebotyczne za kawalek klocka rodem z AZ.

• 1 rok później...

Piszę raczej z pozycji człowieka, ktory musi brać pod uwagę, że za ileś tam lat może już być lekko trącony chryzantemą.

Ale dzięki serdeczne za sympatyczną konstatację, poczułem się przez moment cholernie młodo, zwłaszcza że moja najstarsza wnuczka ma 14 lat, najmłodsze z pięciu niecały roczek.

Studiowałem i pasjonowałem się stereofonią i kwadrofonią na przełomie lat 60-tych i 70-tych, wtedy gdy powstawała, i tu masz rację, to było tak niedawno.

Nic bardziej błędnego. Nie tylko nie chybione, ale w większej części kodowanie i deokodowanie standardu DL i SRS Labs Circle Surround pozostało matrycowe a nie dyskretne, do tego bardzo zbliżone do standardu SQ i QS.

Marna separacja w standardzie SQ, rzędu 3dB między przodem a tyłem rzeczywiście stanowi wadę i immanetną cechę tego standardu. Między stroną lewą a prawą jest dobrze, tam sepracja nie jest gorsza niz 20dB. Ale te marne 3dB miedzy przodem a tyłem jest tylko na samym źródle. Natomiast w procesie dekodowania dekodery logiczne, czy też cyfrowe, spokojnie analizują sygnały tyłu i przodu i zdejmują z kanałów tylnych sygnał przodu i vice versa. W standardzie SQ po zdekodowaniu sygnału dekoderem cyfrowym osiąga się bez trudu efektywną, finalną separację na poziomie 30 dB.

To zdecydowanie nie były czasy przedcyfrowe. W latach 1969 - 1974 roku na swoim wydziale i potem w pracy pisywałem programy w Algolu,Fortanie, Assemblerach itd , przecież nie na komputery analogowe. W latach 1971 - 1973 powstały w Polsce ogromne, bardzo zaawansowane centra obliczeniowe, w Gdańsku np wielki CIRŻ - Centrum Informatyki Resortu Żeglugi, miałem tam kumpli, a to tylko jedno z wielu centrów w 3-mieście, powstała wielka ogolnokrajowa sieć centrów ZETO itd itp, do 1974 była tego w kraju cała masa.

To tylko w Polsce na poczatku lat 70-tych ubiegłego wieku, a co w tym czasie musiało dziać sie na Zachodzie w zakresie technik cyfrowych ?

Pierwszy lepszy przykład poziomu techniki z tamtego okresu - pierwszy lot na Księżyc to lipiec 1969, ostatni z siedmiu to bodajże grudzień 1972. Z siedmiu misji od Apollo 11 do 17 tylko jedna Apollo 13 nieudana. Jaki cyfrowy background techniczny musiał stać za tymi projektami można tylko sobie spróbować wyobrazić. Ja bym tamtej techniki nie lekceważył. Pierwszy mikroprocesor Intela wypuszczono na rynek w 1971 roku. Już 2 lata wcześniej były opracowywane inne, prostsze mikroprocesory. Ale to tylko kości, scalaki. Technika cyfrowa na elementach dyskretnych była mocno zaawansowana już na początku lat 60 tych, a nawet wcześniej. Podstawy teoretyczne cyfrowej analizy przebiegów analogowych to w ogóle dużo wcześniejsza sprawa, a w omawianym przez nas okresie, przełomu lat 60-tych i 70 tych były już opracowane praktyczne układy, dostępne jednak na ogół tylko niekomercyjnie, w sensie szerokiego dostępu konsumenckiego.

Cyfrowe dekodery SQ to bodajże połowa lat 70-tych ubiegłego wieku.

W 1971 roku przyjechał na Polibudę do Gdańska ogromny prezentacyjny, klimatyzowany Lab firmy Texas Instruments zainstalowany wewnątrz budy Tira, wtedy dla nas szok techniczny, coś wspaniałego,od cyfrowego sprzętu aż się tam roiło, w tym bardzo zaawansowanego sprzętu do cyfrowej analizy przebiegów analogowych.

Procesor Intela z 1971 roku i Dekodery Logiczne Qadro nie wzięły się nagle znikąd, cyfrowy teoretyczny i praktyczny fundament powstawał dużo, dużo wcześniej.

Pozdrawiam

Widzę że bywaliśmy w tych samych czasach w tych samych miejscach. Byłem na tej wystawie w holu głównym przed biblioteką. Studiowałem na elektronice w latach 70-75. A co do quadro SQ to miałem z tym mały kontakt wtedy. W latach 72-75 zajmowałem się sprzętem w klubie HI-FI. O ile bywałeś w tym klubie to zawsze tam było dużo mocy na wzmacniaczach. Sześć paneli po 100W ( każdy 4x EL34 ) + 4 x 30W (Grany). I właśnie na tych czterech Granach robiłem próby z SQ. Oczywiście dekoder robiliśmy sami na wz. operacyjnych 741. Tak naprawdę to wyszło nam to co daje pierwszy scalak z zestawu Motoroli- MC1312. Mam cały komplet układów dekodera SQ ( MC1312,MC1314,MC1315 ) który to osobiście przywiozłem ze Stanów w 1978 r. Jakoś do tej pory nie znalazłem chęci i czasu na ich zastosowanie. Całe życie zajmowałem się mikroprocesorami i pora byłaby wrócić do korzeni. Pozdrawiam.
  • 1 rok później...

Mam kilka plyt kodowanych w SQ. Probowalem dekodera Dolby Pro Logic 1 i 2, wyniki sa kiepskie.

Co do orginalnych dekoderow, poczatkowe byly na tranzystorach, mam nawet jakies schematy, ale tam wlasnie separacja byla kiepska. Dopiero druga generacja na ukladach scalonych MC1312P, MC1314P i MC 1315P miala separacje ok. 30 dB. Niestety te uklady sa nie dostepne, szukam ich juz 10 lat.

Musiało minąć kolejne 10 lat, by scalak, o którym pisał Glurak znalazł się w sieci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.