Skocz do zawartości
IGNORED

sybilanty w prawym kanale

Kerim

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem elektronikiem, ale swój sprzęt "tuningowałem"-z dobrym skutkiem.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Rotela RCD 951 i CA A500 oraz AE aegis one wszystko "poprawiane"- warto. Mam problem z wzm. "jakby dzwięk ściągało w prawo" wprawym kanale słychać głośniej sybilanty.Czy Spotkaliście się z czymś takim? Chętnie podziele się swoim dzoświadczeniem(skromnym).

https://www.audiostereo.pl/topic/7371-sybilanty-w-prawym-kanale/

Mam podobny problem (tylko że ściąga w lewo). Przez długi okres winiłem tylko i wyłącznie wady pomieszczenia odsłuchowego, ale niestety efekt nie zniknął zarówno przy próbach z przestawieniem głośników na inne ściany jak i przeniesieniu sprzętu do innego pokoju.

Jestem bardzo ciekaw co ludziska podpowiedzą.

U mie też kiedyś ściągało w lewo. I też winiłem za to akustykę pomieszczenia /pokój z kuchnią - łącznie w kształcie 'L' /.

Ale miałem, też kable głośnikowe różnej długości. Przy zmianie z Jamo na Monstera zadbałem o wyrównanie odcinków i bardzo staranne umocowanie na wtykach. Po tygodniu dotarło do mnie, że dźwięk sie wyrównał. Zmieniłem niedawno głosniki i efekt wyrównania pozostał.

Ja spróbowałbym sprawdzić mocowanie kabli. Jeżeli nie są konfekcjonowane to może warto obcienkować stare, utlenione końcówki i podłączyć na nowo. Jak najsolidniej.

Głośniki są rozmiedszczone idealnie co do centymetra od ścian-tył bok. Sprzęt grał w innym pokoju. Zamieniałem stronami zestawy gł. i kable gł. Za radą cynamon-a "obcieniakuje" choć są zabielone cyną z dod. srebra.

coz, najprosciej zaniesc wzmacniacz do kumpla i sprawdzic czy u niego jest tak samo albo przyniesc do siebie kolumny od kumpla. jesli nadal bedzie gralo w tak dziwaczny sposob to wiadomo, ze wina lezy po stronie wzmacniacza a wowczas nie pozostaje nic innego jak serwisowanie

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

zamieniałeś miejscami kable, kolumny, wzmacniacz... może ... uszy?

Spróbuj posłuchać tyłem (fajne co? wiem, ze inaczej się słyszy tyłem... ale ja najzupełniej poważnie...) może jedno ucho już traci "na paśmie"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.