Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrydowy wzmacniacz słuchawkowy

MicSzu

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Jakiś czas temu wykonałem dla siebie wzmacniacz z projektu znajdującego się w necie. Wzmacniacz złożyłem ''prowizorycznie'' i przez jakiś czas odsłuchiwałem. Brzmienie, dynamika i inne walory bardzo mnie zauroczyły więc postanowiłem zrobić ''lepszą'' wersję. Przy okazji sprzedarzy ''prototypu'' znalazło się kilku chętnych na owy wzmacniacz w wersji z lepszymi elementami (więc wykonałem kilka sztuk) Wszyscy jak do tej pory są bardzo zadowoleni:) Wzmacniaczyk zmontowany (zależnie od wersji) na podzespołach marek takich jak; PANASONIC,JAMNICON,NICHICON MUSE,SAMXON,SAMHA,WIMA i innych... Lampy w wersji ''standard'' to lampki firmy JJ electronic bez złoceń.Plytki po złozeniu lakierowane ''plastikiem'' . Trafo zasilające zalewane oraz ekranowane blachą (nie wprowadza żadnych zakłuceń po mimo tego iż znajduje się blisko układu).Ptencjometry to ALPS oraz PIHER (zależnie od wersji). Całośc zamknięta w obudowie z alu z froncikiem ze sklejeczki6mm malowanej niemal 10ciokrotnie w celu uzyskania odpowiedniej warstwy lakieru oraz odpowiediego wyglądu. Całą resztę widać na załączonych zdjęciach. Wzmacniacze obecnie sprzedaję na allegro ponieważ zostało mi trochę części i wykonałem kolejne( narazie nie planuję większej ilości)dlatego ilość jest ograniczona. Zainteresowanych zapraszam (isnieje możliwość wysłania na odsłuch za kaucją).Chętnie też odpowiem na wszelkie pytania odnośnie tej konstrukcji:)

Pozdrawiam i polecam wszystkim tą konstrukcję, po mimo swojej ''prostoty'' gra naprawdę niezle.

Z wyrażami szacunku;MicSzu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30602-015838200 1289559739_thumb.jpg

post-30602-001990500 1289559784_thumb.jpg

post-30602-070493200 1289559838_thumb.jpg

post-30602-019059100 1289559880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/73788-hybrydowy-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy/

Ladna, schludna konstrukcja. :)

Moglbys sie podzielic schematem?

Czy robiles jakies pomiary tego wzmacniacza?

Schemat jest ogólnie dostępny w sieci i AVT . Pomiarów nie wykonywałem (brak przyżądów).

Pozdrawiam.

ps. wysłałem Ci namiary na PW.

To AVT2928.

Tu jest temat całości poświęcony tej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Mnie interesuję jakiej obudowy tu użyłeś :)

Ukryta Zawartość

To AVT2928.

Tu jest temat całości poświęcony tej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Mnie interesuję jakiej obudowy tu użyłeś :)

Obudowa DIY, blacha alu 1mm.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Coś strasznie cicho... czy naprwdę nikt nie jest zainteresowany oraz czy nie ma tutaj osób chętnych wyrażenia opini na temat tego typu konstrukcji DIY? Widzę w wielu wątkach jest duży ''ruch'' choc nie prezentują nic nadzwyczajnego... A może w moim przypadku jest aż tak fatalnie, że nie ma o czym ''rozmawiac''?

Pozdrawiam;MicSzu.

nikt jeszcze tak naprawdę nie opisał dzwięku jaki wydobywa się z tej konstrukcji,a tym bardziej nie porównał z innymi wzmacniaczami.

Więc może będziesz pierwszym z nich? Na tym forum, bo po za nim było juz kulkunastu. Mogę opisać ich ''wrazenia'' lecz nie wiem na ile one mogą przemówic do kogoś i nie zostać uznane za ''bełkot marketingowy''...

nie ma takiej opcji bo go nie posiadam:) ale ci co go złożyli nic nie piszą.

wystarczą słowa "czy warto" i na jakim poziomie ten dzwięk jest,czy lepszy od popularnych konstrukcji tpa itp..oraz przestrzeń,dynamika

nie ma takiej opcji bo go nie posiadam:) ale ci co go złożyli nic nie piszą.

Jeśli jesteś chętny podjąć się napisania ''recenzji'' i jeśli posiadasz odpowiednie ''graty''by go wytestować, to możemy się jakoś dogadać, moge podesłać sztukę na kilka dni na ''testy''.

wystarczą słowa "czy warto" i na jakim poziomie ten dzwięk jest,czy lepszy od popularnych konstrukcji tpa itp..oraz przestrzeń,dynamika

Warto napewno--> wszyscy kupujący (piszę o kupujących bo opini innych ludzi nie słyszałem) byli BARDZO zadowoleni ---> nie byli to ''napaleńcy'' lecz goście, którzy wiedzą czego chcą i mieli odpowiedni sprzęt do tego ( CD,DAC,SŁuchawki itd. wszystko z górnych półek).

Porównania do innych konstrukcji nie mam. Lecz jeśli jest ktoś chętny podjecia się rzeczowej i OBIEKTYWNEJ recenzji to bardzo chętnie jak już napisalem oddam wzmacniacz w dobre ręce w tym celu.

Pozdrawiam.

a robiłeś porównanie obecnej lampy do np:tesli że wybrałeś właśnie tą?

Wzmacniacza słuchalem na TESLI bez jak i gold, JJ electronic bez jak i GOLD oraz Electro-harmonix. Wybrałem JJ dlatego, że podobało mi się osobiście jej brzmienie, kolejnym warunkiem była cena, bo drozsza lampa = droższy wzmacniacz.

Dziś zostały dokonane pomiary wzmacniacza, sam się zdziwiłem oczywiście bardzo miło:).

Pomiary wkonane na wzmacniaczu na standardowych elementach ( tego, który zostanie wysłany na spotkanie do Poznania ).

Wyniki przedstawiają się następująco;

- Moc wyjściowa około 300[mW]/32[ohm]

- Pasmo przenoszenia 20 [Hz] - 22 [kHz] (-0,1 [dB]) 7 [Hz]- 78 [kHz] (-3 dB)

- Zniekształcenia THD <0,05% (1[kHz])

Przebiegi wygladały przepięknie, żadnego ''szczępienia się'' czy też innych przypadłości.

Pozdrawiam;MicSzu

• 3 miesiące później...

Dodaję kilka zdjęc mojego ''prywatnego'' wzmaka. W zasadzie to samo co wyżej opisany, z tym że ma potencjometr z motorem i opużnione załączanie słuchawek o 30 sekund. Jeszcze tylko szukam jakiejś ładnej gałeczki do niego:) jest 2 razy większy od wersji ''standart'' co widać na załaczonych zdjeciach.

ps. będę miał jeszcze 1 taką sztukę bo zrobiłem odrazu 2 sztuki obudów więc jedna została i trzeba ją wykorzystać... ale jeśli ktoś był by zainteresowany to zapraszam na PW.

Pozdrawiam;MicSzu.

Ukryta Zawartość

post-30602-017396900 1302000121_thumb.jpg

post-30602-072297300 1302000155_thumb.jpg

post-30602-037611000 1302000204_thumb.jpg

post-30602-007823400 1302000298_thumb.jpg

post-30602-045105800 1302000315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

Należy zwrócić uwagę na staranne wykonanie.Ładnie poprowadzone przewody,koszulki termo,równe ułożenie elemetów na płytkach.To kosztuje sporo pracy i cierpliwości.Podoba mi się ten porządek wewnątrz urządzenia. Wiele fabrycznych klocków ma znacznie większy balagan we wnętrzu.Miło popatrzeć.

Gratuluję.

Panowie,

Należy zwrócić uwagę na staranne wykonanie.Ładnie poprowadzone przewody,koszulki termo,równe ułożenie elemetów na płytkach.To kosztuje sporo pracy i cierpliwości.Podoba mi się ten porządek wewnątrz urządzenia. Wiele fabrycznych klocków ma znacznie większy balagan we wnętrzu.Miło popatrzeć.

Gratuluję.

Dziękuję, za miłą odpowiedz, pozdrawiam;MicSzu.

co to za trafo? gdzie kupie takie radiatorki? Co schowales pod blacha wewnatrz wzmacniacza?

Pozdrawiam

Fidd

Trafo to zwykły toroid zalany w metalowej puszce.

Radiatorki; allegro, farnell, elfa i inni sprzedawcy.

Pod blachą jest moduł sterowania potencjometru.

Pozdrawiam.

MicSzu

Jeżeli piszesz, że wykonałeś wzmacniacz według projektu znalezionego w necie, to dobre obyczaje wymagałyby podanie źródła.

Inaczej jest to po prostu plagiat, który przypisujesz sobie.

Patrząc na zdjęcia, to płytka główna wzmacniacza jest prawie dokładną kopią wzmacniacza ze strony audioton.republika.pl.

Wypadałoby o tym wspomnieć, gdy piszesz o projekcie.

Nie neguję, ze zrobiłeś jakieś ulepszenia, wprowadziłeś sterowanie itp.

Każdemu wiadomo, że w elektronice ilość oryginalnych rozwiązań jest ograniczona i każdy projektując coś nowego korzysta z istniejących rozwiązań, ale czytając Twój post, odnosić można wrażenie, że jest to Twój oryginalny projekt. A to jest nie fer, po prostu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.