Skocz do zawartości
IGNORED

marantz pm-64 mk II - akcja odmlodzenia...

bonart1

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

help... od 3 dni slysze wyraznie ze cos zlego dzieje sie z moim marantzem...

zaczyna charchotac, jakies metalicznosci...

cos mi sie wydaje ze ten staruszek zaczyna umierac, i trzeba go poddac jak najszybciej jakiejs

kuracji odmladzajacej...

co mozecie zasugerowac, co w takim staruszku powinno sie wymienic, odswiezyc, zrobic

by wrocil do formy...

taka akcja konserwacyjno-naprawczo-odsmladzajaca...

pomozcie bo nie chce sie z pm64mk2 rozstawac... taaak pieknie gral...

https://www.audiostereo.pl/topic/73809-marantz-pm-64-mk-ii-akcja-odmlodzenia/

Panowie,

help... od 3 dni slysze wyraznie ze cos zlego dzieje sie z moim marantzem...

zaczyna charchotac, jakies metalicznosci...

cos mi sie wydaje ze ten staruszek zaczyna umierac, i trzeba go poddac jak najszybciej jakiejs

kuracji odmladzajacej...

co mozecie zasugerowac, co w takim staruszku powinno sie wymienic, odswiezyc, zrobic

by wrocil do formy...

taka akcja konserwacyjno-naprawczo-odsmladzajaca...

pomozcie bo nie chce sie z pm64mk2 rozstawac... taaak pieknie gral...

Na start wymiana elektrolitów i w zasadzie to na tyle, można jeszcze laser przeczyscić.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 12 Listopada 2010 - wtf ??
Ukryte przez Yamnick, 12 Listopada 2010 - wtf ??

jaki laser???, przeciez to jest wzmacniacz :D

Jeszcze spróbuj mu zawieszenie wymienić ;)

A te metaliczności to z obudowy idą ?

bonart1, nie wiem jak wygląda pm 64 w środku, ale pewnie podobnie do innych z epoki, które bardzo lubią, gdy się je po latach pieści lutownicą. Wymiana elektrolitów prawdopodobnie będzie bezcelowa, chyba, że użyli tam wyjątkowego badziewia w co wątpię. Zacząłbym od wyjęcia płytki końcówki mocy, i obejrzenia ścieżek od spodu. Z pewnością znajdziesz miejsca "przegrzane" przy niektórych elementach elektronicznych i tam należy nałożyć świeżej cyny. W 95% pomaga na wszystkie dolegliwości, musisz tylko uważać, by samemu nie przesadzić z grzaniem płytki, bo ścieżki się odkleją.

Przede wszystkim pojemności. Dobierz je jednak z głową żeby nie zmienić brzmienia wzmacniacza. Popatrz gdzie pojawiają się zimne luty i je popraw (najczęściej są przy źródłach ciepła, wszelakich aktywnych użytkowo złączach itp. i elementach o większym poborze prądu). Przesmaruj przy okazji kontaktem PR wszystkie potencjometry i selektory, nawet jak nie trzeszczą.

Aha, pojemności filtrujące zostaw sobie na sam koniec. Zacznij od tych przy STK (wejściowe i filtrujące zasilanie STK), pojemności przy stabilizatorach i końcówce. U mnie przynajmniej (PM64 MK I) jest kilka pojemności na 100V i jeśli były by nie osiągalne to minimum jakie w ich miejsce zastosuj to 80V na 105*.

Po wymianie pojemności itp. sprawdź prąd spoczynkowy, wygrzej wzmacniacz i to właściwie tyle.

Ps. Mówiąc dobierz pojemności z głową mam na myśli najlepiej takie same typy pojemności najlepiej tej samej firmy. Ewentualnie mogą być wyższe modele kondensatorów ale może się to wiązać nie tylko z lepszą jakością brzmienia ale i ze zmianą jego sygnatury.

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 4 tygodnie później...

Zna ktoś dobrego elektronika ze świętokrzyskiego?

Opisałem problem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale oczywiście nikt nic nie napisze

Ukryta Zawartość

Sprawdzić czy kondensatory trzymają pojemność i przelutowć ścieżki potrafi "prawie" każdy elektronik. Oddaj do kogoś poleconego, to nie są żadne pieniądze. Po drodze Ci sprawdzi co mu naprawdę dolega, bo takie porady "w ciemno" z forum niekoniecznie muszą okazać się trafne.

Obejrzałem go z każdej strony w środku, jest w stanie sklepowym praktycznie.

Do kogoś poleconego? Z tym to będzie ogromny problem, w mojej mieścinie nie ma nikogo, ew. mogę go zawieść do Kielc, ostatecznie Kraków, Sandomierz itp.

Na 90% to STK. Przekaźniki wyeliminowałem, bo inaczej na słuchawkach nie byłoby trzasków. Kondensatory też w miare, sucho pod nimi, nie mają bulw, ani wklęśnięć (jak się mierzy kondensatory?)

Mam zamiar zamówić inny scalak, który podejdzie za STK3062IV, mianowicie jeden z nich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszperam w google za jakimś elektronikiem, jak nie znajde, to kupuje jakąś lutownice z regulacją, miernik, cyne i jade!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie (graniczące z pewnością) że próbując sam naprawić domniemane uszkodzenie (które nie wiadomo czego dotyczy)wydasz więcej pieniędzy niż oddając go do serwisu. I do tego go zepsujesz. Po co to robić ? Czy naprawdę szkoda wydać 50 zł na naprawę ???

Aleś się uczepił tych kosztów, nie napisałem nigdzie, że mi żal na naprawę, dopóki nie będzie wyższa od ceny wzmacniacza oczywiście.

Jutro ide do jedynego w moim mieście gościa, który naprawia RTV-AGD, pogadam z nim, ale strach oddawać do pierwszej lepszej złotej rączki.

Swoją drogą przyda mi się nowa lutownica, bo swoją już wysłużyłem, a nie była jakaś super.

Zastanawiam się nad takimi: Przede mną lutowanie zwrotnic, gniazd itp, którą wybrać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.